Statoil vil fortsette i Australbukta, til tross for protester

Miljøvernorganisasjoner ber Statoil revurdere oljeboring i Australbukta etter at Chevron trakk seg ut. Statoils svar er at denne beslutningen ikke endrer noe for dem.

Publisert: Publisert:

Miljøvernere mener at Statoil nå må forlate Australbukta, etter at BP og Chevron har trukket seg ut. Foto: The Wilderness Society

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den amerikanske oljekjempen Chevron trakk seg på torsdag ut av Australbukta fordi det blir for dyrt. Det britiske selskapet BP trakk seg ut av Australbukta i desember i fjor av samme grunn.

Chevrons beslutning fikk flere miljøvernorganisasjoner til å snu seg mot Statoil, som er et av fire gjenværende oljeselskaper i området.

Australbukta strekker seg over 2000 kilometer utenfor sørkysten av Australia.

Ifølge Sea Shepherd Australias daglige leder Jeff Hansen, er Australbukta hjem til 36 hvalarter og delfiner, samt en rekke andre dyrearter som sjøløver. Det er også gyteområde for en rekke fiskearter i Australia.

– BP og Chevron har tatt den riktige beslutningen her. Vi oppfordrer nå Norges Statoil til å gjøre det samme. Ellers vil motstanden mot selskapet øke for hver dag som går, sier han.

LES OGSÅ: På Statoils generalforsamling i 2016 var motstandere av oljevirksomhet i Australbukta i Stavanger for å protestere.

Endrer ingenting

– Vi noterer oss Chevron sin beslutning om å avslutte sitt prosjekt, sier pressetalsmann i Statoil, Erik Håland.

– Våre lisenser er tildelt av australske myndigheter, og der ligger det en boreforpliktelse på en brønn. Chevrons beslutning endrer ingenting for oss.

Statoil gikk inn som partner i fire lisenser i Australbukta i 2013, og tok i juni i år over BPs andel etter at de trakk seg ut. Det norske selskapet er operatør, med en eierandel på 100 prosent i to av disse lisensene.

Planen er at den ene letebrønnen skal bores innen oktober 2019.

Les også

Fransk storbank dropper støtte til olje- og gassprosjekter i arktiske områder

Statoil er i planleggingsfasen for hvordan de kan bore denne brønnen på sikrest mulig måte, i samarbeid med den australske sikkerhetsmyndigheten National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority's (NOPSEMA).

– Vi vil fortsette vår prosess med å få myndighetsgodkjenning. En endelig beslutning forutsetter at vi kan gjøre dette på en trygg og forsvarlig måte. Det skal også gjennom en høringsprosess, sier Håland.

– Det er folk som er både for og mot olje og gass alle steder i verden, også i Australia. Dersom vi lykkes og gjør et funn, vil dette skape verdier for lokalsamfunnet.

Chevrons plan var å bruke 400 millioner dollar i Australbukta. BP skulle ha brukt 1,4 milliarder dollar. Håland sier at det ikke er klart ennå hva dette vil koste for Statoil.

– Konkrete kostnader har vi ikke, men her er det snakk om å bore en brønn, med tilhørende logistikk.

LES OGSÅ: Statoil trekker seg ut av New Zealand

Ikke god nok informasjon

Det har vært boret etter olje i området før. Men de siste par årene har spørsmålet om oljeboring i Australbukta vært en het potet i australsk politikk.

De grønne har hevdet at det australske arbeiderpartiet (Labor) har vært kjøpt og betalt av Chevron, som har donert store summer til partiet.

Det har ført til at parlamentsmedlemmer i Labor har stemt mot sitt eget parti i saken.

Etter at BP trakk seg fra sitt prosjekt ble det klart at selskapets boreplaner ikke tilfredsstilte sikkerhetsmydigheten NOPSEMAs standarder.

I en melding uttalte de dengang at BP ikke hadde klart å gi dem den informasjonen de trengte på flere områder, inkludert oljevernberedskap, miljøovervåkning, risiko for marine ressurser og følgene av planlagte utslipp.

På bakgrunn av dette har miljøvernorganisasjonene vært svært tydelige på at de er bekymret for hva et mulig oljeutslipp kan føre til. De mener Deepwater Horizon-ulykken i 2010 i Mexicogolfen, der BP var operatør, viser hva et oljeutslipp i sårbare områder kan føre til.

Publisert:

Les også

  1. Amerikansk sikkerhetssjef advarer: – Vi må ikke bli selvgode og tilfredse

  1. Chevron
  2. Equinor
  3. BP
  4. Australia
  5. Utslipp