Derfor satser Statoil mer på havvind

I den store sammenhengen er fornybar-andelen til Statoil relativt liten i forhold til olje og gass. Men bildet kan endre seg.

De fem flytende vindmøllene i Hywind Scotland, utgjør verdens første vindpark til havs som ikke står fast på havbunnen.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aftenbladets oversikt fra tidligere i år viser at Statoil har brukt 20 av 500 milliarder kroner på fornybarprosjekter. Disse utgjør 3,6 prosent av Statoils totale investeringer i perioden 2012–2016.

Men det er naturlig å se for seg at satsingen vil øke i årene som kommer, mener analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities.

Oljeusikkerheten øker

– Usikkerheten blir større og større i forhold til hvor lenge oljeetterspørselen vil øke. Fokus vil rette seg mer mot fornybar ettersom stadig flere kilder blir konkurransedyktige, sier Yggeseth til Aftenbladet.

I enkelte områder av verden er solenergi allerede billigere enn gass og kull.

Mandag ble det kjent at et lokalt solenergiselskap fikk milliardkontrakt i Iran.

- Men vind er nok ikke helt der ennå, mener Yggeseth.

Les også

Statoil-sjefen: - Fornybart vil vokse mer enn olje og gass

Vind uten subsidier

Vindkraftutbyggerne sier det allerede nå skal være mulig å tjene penger på offshore vindkraft uten noen form for subsidier ut over markedspris på strømmen.

Men for Statoil sin del, så har har selskapet fortsatt en vesentlig bedre avkastning på kapitalen på olje- og gassprosjekter, ifølge Yggeseth.

– Det som kan vri investeringene på sikt mer i retning av fornybar, er at en får større avkastning på kapitalen i disse prosjektene, sier han.

– Tror du Statoil ser annerledes på fornybarsatsingen sin i dag enn da NES (New Energy Solutions) ble opprettet for to år siden?

– Ja, en har for eksempel klart å forbedret lønnsomheten på Hywind-prosjektet siden oppstarten. Dersom lønnsomheten i fornybar-prosjektene er i stadig bedring, vil det gjør det mer attraktivt å sysselsette en økende andel av kapitalen i dette kontra i olje og gass, sier Yggeseth

Brytningpunktet kommer den dagen fornybar-prosjekter er konkurransedyktig internt i Statoil forhold til avkastningen på investert kapital, mener aksjeanalytikeren som følger Statoil.

– Da vil det ikke lenger være like viktig for Statoil å forbli et rent olje og gass-selskap, sier Yggeseth.

Olje- og energiminister Terje Søviknes fotograferer Statoils flytende vindpark fra luften over Skottland.

Danske Dong kvitter seg med olje-navn

Danske Dong Energy (Danish Oil and Natural Gas) annonserte i høst navnebytte til Ørsted, etter den avdøde vitenskapsmann, Hans Christian Ørsted.

«Dette er en del av vår strategiske transformasjon fra svart til grønn energi. Navnet Dong Energy passer ikke på selskapet lenger», skrev selskapet i en pressemelding.

Nå vil danskene produsere havvind uten hjelp av subsidier.

– 2017 vil bli husket som året når havvind ble billigere enn sort energi, som demonstrert gjennom nylige anbud for havvind i Tyskland og Storbritannia, sier konsernsjef Henrik Poulsen.

Dong vært mer integrert olje og gass-selskap enn Statoil, så det er en mer naturlig vei å gå for dem, mener Christian Yggeseth.

– Navneendringen kom i forbindelse med at Dong solgte seg ut av olje og gass i Danmark. Jeg tror aldri Statoil vil gjøre dette. Men jeg tror det vil være en i økende grad kamp om kapitalen internt i Statoil. Vridningen i prosjekter vil gå i den retningen der kapitalavkastningen er best. Inntil videre er det olje og gass, men det er ikke gitt at det vil være slik i all framtid, sier Yggeseth.

Publisert:
 1. Økonomi
 2. Havvind
 3. Hywind
 4. Equinor
 5. Vindkraft

Mest lest akkurat nå

 1. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 2. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 3. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 6. Marerittkveld for Haaland og Dortmund: Største tap i Champions League