Klimahensyn fører ikke til oljefond-svartelisting

Oljefondets etikkråd kan ikke kaste ut selskaper bare på grunnlag av klimahensyn.

Ola Mestad er leder av Etikkrådet som vurderer oljefondets investeringer. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Som leder i Etikkrådet påpeker Ola Mestad at det er utenfor Etikkrådets mandat å se på klimapolitiske hensyn når Etikkrådet vurderer porteføljen til Oljefondet.

I midten av oktober ble det offentliggjort at Etikkrådet hadde satt oljeselskapene Eni og Shell til observasjon etter alvorlig miljøskade i Nigerdeltaet. I tillegg ble fem andre selskaper foreslått kastet ut av Oljefondet. Fire av disse var knyttet til en risiko for alvorlig skade for miljøet, det siste for barnearbeid.

Les også

Oljefondet økte kull-investeringene med 4,5 milliarder

— Vi ser bare på hvordan enkeltselskaper oppfører seg og kan på grunnlag av det foreslå at oljefondet trekker seg ut av selskapet. Det skjer at vi foreslår utestengelser på grunnlag av alvorlig miljøkriminalitet. Skulle vi tatt klimahensyn med i vurderingen, måtte mandatet vårt fra finansdepartementet vært endret, forklarer Mestad.

Paradoks

Han forstår paradokset med at norsk politikk jobber for å fase ut kull, blant annet til fordel for norsk gass, mens oljefondet investerer villig i kullsektoren og tjener gode penger på det.

Les også

Støre vil trekke oljefondet ut av kull

Oljefondet har i dag klare retningslinjer når det gjelder enkelte bransjer. Fondet skal ikke investere i produksjon av våpen eller tobakk.Utestengelsesgrunn kan være der selskaper er involvert i: Brudd på menneskerettigheter, alvorlig krenkelse av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner, alvorlig miljøskade, grov korrupsjon eller andre grove brudd på grunnleggende etiske normer.

— Skulle vi utelukket en hel sektor, som kull for eksempel, måtte mandatet vårt vært endret. Det var slik tobakk ble utelukket i sin tid, etter at Stortinget fattet vedtak om dette. Likevel fanger vi klimahensyn delvis opp, ved å se på hvordan det enkelte selskap opptrer, men klimahensyn er ikke utelukkingsgrunn alene, påpeker Mestad.

Les også

 1. Oljefondet vil ikke svarteliste Eni og Shell etter oljekatastrofe

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil gjøre Byhaugtunnelen om til sykkeltunnel

 2. Reagerer kraftig på at de må til Stavanger i cupen: – Idiotisk

 3. Disse vaksineres denne uken

 4. Dette var lenge et unntak innen eldreomsorgen. Det er det ikke lenger

 5. Meteorologen tror mange vil få seg en overraskelse mandag

 6. – Jeg håper vi har utklasset konkurrentene på forberedelsene