- Utenlandskabler øker strømprisen

— Hver kraftkabel Norge legger til utlandet er med og ødelegger for norsk industri, sier Geir Vollsæter i Industri Energi. -Norge er en del av klima- og energiløsningen og vi trenger kablene, sier NHO-sjef John G. Bernander.

Publisert: Publisert:

Kraftkrevende industri eksporterer fornybar energi i fast form, påpeker administrerende direktør i NHO John G. Bernander. Bildet er fra Hydro på Karmøy og viser Tom Simon Gregersen som klargjør tynnvalsede aluminiumsplater for eksportmarkedet. Foto: Thomas Førde

  • Turid Furdal
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi varsler stram kritikk mot planene om flere utenlandskabler og elektrifisering av sokkelen når han tirsdag går på talerstolen på Energirikekonferansen i Haugesund. Der blir også miljøvernminister Bård Vegar Solhjell en av foredragsholderne.

Vollsæter frykter at den landbaserte industrien må ta deler av nettregningen og dessuten vil få dyrere strøm når det blir lagt flere kabler til utlandet. Elektrifisering av sokkelen reduserer ikke de globale utslippene, sier Vollsæter til Aftenbladet.

Sparer CO2-utslipp

— I den norske kraftkrevende industrien er hvert tonn CO2 som blir spart i produksjonen av ferrosilisium og aluminium ved bruk av fornybar energi, et tonn CO2 spart globalt. Utslippene per produsert enhet er 2-3 ganger høyere dersom det blir brukt strøm fra kullkraftverk eller gasskraftverk, sier han.

Vollsæter mener framtida til landbasert industri er avhengig av at denne skjermes for de enorme investeringene som Statnett skal gjøre for å legge til rette for elektrifisering av sokkelen og småkraftverk.

- Kablene gir muligheter

— Vi trenger flere strømkabler til utlandet fordi kablene er toveis, sier administrerende direktør John G. Bernander i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som skal ta for seg temaet industri, energi og verdiskapning på konferansen.

— Vi må ta inn over oss mulighetene det gir at Norge er en del av klima- og energiløsningen, sier Bernander. Han viser til at kablene gir enorme muligheter for norsk vannkraft som svingprodusent og grønt batteri for resten av Europa.

— Samtidig skal vi ivareta industriens interesser. Norge er verdens største aluminiumprodusent, og den kraftkrevende industrien er en effektiv form for eksport av fornybar kraft i fast form, sier han.

— Med de grønne sertifikatene får vi et kraftoverskudd som gir mulighet både for å videreutvikle industrien i Norge og øke kraftutvekslingen med Europa når vindmøllene står og solen ikke skinner. Dette krever et større spleiselag der det blir brukerne og ikke dagens brukere og norsk industri som betaler, legger Bernander til.

Får tilbake indirekte kvotepris

Ved nyttår vil strømprisene i Europa øke, fordi energibransjen blir en del av EUs klimakvotesystem.Tidligere i år varslet den norske regjeringen at de vil kompensere norsk industri for økte strømpriser på grunn av CO2-kvotene. Dette ble godt mottatt av industrien, og kan være med og hindre at den kraftkrevende industrien flytter ut.

Ved to av aluminiumsverkene på Vestlandet må Hydro må forhandle fram nye langsiktige avtaler om kjøp av el-kraft for å sikre videre drift: Søral og Karmøy. Ved Søral på Husnes går de langsiktige kraftkontraktene ut ved nyttår.

— Det blir klart i løpet av høsten hvor omfattende og hvordan ordningen for CO2-kompensasjon blir, sier statssekretær Kjetil Lund (Ap) i Finansdepartementet.

Karbonlekkasje dårlig politikk

— Vår industri er den mest energieffektive i verden og produserer for en stor del ved hjelp av fornybar, utslippsfri energi. Den har også den beste teknologien og den beste arbeidskraften. Det ville være meningsløst om denne industrien skulle forvitre og produksjonen skulle flytte andre steder. Karbonlekkasje er både dårlig klimapolitikk og dårlig næringspolitikk, sier Lund videre.

EUs kvoteordning er i dag verdens største kvotesystem for CO2-utslipp, men Lund tror at i løpet av noen år vil de fleste større land innføre en pris på CO2- utslipp.

— Det etableres nå kvotesystemer over hele verden, og i løpet av et tiår tror jeg mye være endret. Da vil vi i realiteten ha en brei, internasjonal pris på CO2-utslipp.

— Jeg tror at vår industri da vil vise at den er nummer én, og den vil ha en lys framtid så lenge rammevilkårene er like, mener Lund.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

  2. Frode Myrhol tjener mer enn statsministeren

  3. Lagt merke til gult støv i vannkanten i pinsen?

  4. – Jeg ble utnyttet av Eddi Eidsvåg

  5. – Han var dritings, sa politibetjenten i retten

  6. – 1,8 millioner i «lønn» i lokalpolitikkken er for mye

  1. Klima