Statoil-sjefen vurderer å kutte ut fornybar energi

Det er ikke gitt at Statoil skal bli grønt.

 • Arnt Even Bøe
 • Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Konsernsjef Helge Lund skal teste ut grønnmalingen i tre-fire år til, før han bestemmer seg for om oljeselskapet fortsetter med havvind og andre former for ny fornybar energi

– 99,5 prosent av Statoils virksomhet er knyttet til olje og gass. Dersom fossile brensler også de neste tiårene vil dominere det globale energibildet, må vi innen tre-fire år vurdere om det er riktig å satse på både olje og gass og ny fornybar energi, slik vi gjør i dag, sier konsernsjefen i Statoil Helge Lund.

Han mener en av de viktigste oppgavene framover blir å få ned kostnadene på fornybar energi.

– Spørsmålet er om vi er de rette til å ta disse utfordringene eller om vi skal rendyrke rollen som olje— og gasselskap og med full satsing på renest mulig produksjon, og rensing av CO2, sier Lund.

Wonderboy

Aftenbladet har fått time hos konsernsjefen. I seks år har han stått ved roret, og like lenge har journalister prøvd å grave fram grums fra Lunds fortid. Vi graver ennå, og har ikke funnet ut stort mer enn at han har vært fotballkaptein, elevrådsleder og patruljefører i speideren. Det er lett å tenke «Wonderboy».

Derfor mistenker vi at det er bevisst når Lund før intervjuet ikke klarer å stille stolen sin høyere.

Les også:

Les også

Derfor er Helge Lund Rosenborg-patriot

– Jeg er ikke så teknisk, ler han. Vi spisser ørene når han starter på historien om den gang har gjorde en skikkelig bommert. Han skulle bytte kledning på foreldrenes hyttebod. Han saget og hamret i flere dager, inntil de mer innsiktsfulle i familien fant ut at bordene var satt på feil. Det var bare å plukke alt ned igjen.

Konsernsjefen humrer. Men han klarer ikke å overbevise oss om at han er klodrian, for det finnes trolig bare én historie om at Helge Lund dummer seg ut. Han fortalte nemlig Aftenbladet om hyttetabben også i 2004. Dermed blir vi bare styrket i troen på at mannen er akkurat som han beskrives; straight og ordentlig. Sjarmerende og dyktig. Speiderlederen som har blitt voksen.

Lønnsomhet

Men det hender temperaturen stiger. Blant annet når han kritiseres for å være lite opptatt av fornybar energi.

– Mange vil at Statoil skal investere i alle mulige former for ny fornybar energi, ofte uavhengig av realistiske muligheter for lønnsomhet innen rimelig tid. Det er et enkelt standpunkt for alle som ikke er pålagt å drive lønnsomt. Men jeg vet hvem som får skylden dersom Statoil satser fem milliarder kroner på noe som er pop i dag, men en fiasko om fem år, sier Lund bestemt.

I 2004 forlot han Kjell Inge Røkke og jobben som konsernsjef i Aker Kværner. Overgangen til Statoil innebar et konstant blitzregn.

– Det er et enormt engasjement om Statoil. Jeg var ikke forberedt på det, sier Lund.

Som en av Norges mektigste blir han gjenkjent på gata. Derfor vil ikke kona, Else-Cathrine Lund, snakke med journalister. Familien ønsker et så normalt liv som mulig, og Lund drømmer verken om Jaguar eller hus i Holmenkollåsen. Han vil være en vanlig pappa.

– Er det mulig?

– Jeg spiser ikke middag hjemme så ofte, for å si det sånn, sier Lund.

Han vil ikke skape et inntrykk av at topplederjobben lett kan kombineres med et familieliv.

– Jeg er opptatt av er å ha en balanse mellom det profesjonelle og det private. Er det konstant disharmoni, klarer man ikke begge deler. Men ubalansen inntreffer på ulike nivåer hos ulike mennesker, sier Lund.

Prisen han betaler for å være toppsjef, er å velge bort mye.

– Jeg drar ikke på revejakt. Jeg er lite sosial i jobbsammenheng og dropper mange middager. Det er ikke tid til gutteturer, sier Lund.

Vekst

47-åringen følger i fotsporene til Arve Johnsen, Harald Norvik og Olav Fjell.

– Hva vil du bli husket for som Statoil-sjef?

– Globalisering. Det som ikke vokser dør. Skulle vi blitt værende bare på norsk sokkel, ville utviklingen gått feil vei. Derfor satser vi nå internasjonalt med fornyet kraft, samtidig som norsk sokkel fortsatt vil være vårt viktigste område i mange år ennå. Men de siste sju årene har vi økt utenlandsproduksjonen fra 90.000 til 550.000 fat, sier Lund.

De tillitsvalgte vil huske ham for kulturendring. De forteller om papirer som stemples «konfidensielt» og taushetserklæringer. Det har blitt lavere under taket.

– Statoil er ikke noe demokrati. Det er lov å være uenig med ledelsen, men de høylytte diskusjonene holder vi innomhus, sier Lund.

– Du har altså strammet litt inn?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke det uttrykket. Men selskapet er blitt mer profesjonelt, sier Lund.

Ansatte vil også huske Helge Lund for innføring av antikorrupsjonsopplæring. Alle vet nå hvordan de skal takle en grensevakt som ber om penger, eller en forretningspartner som gir dyre gaver. Opplæringen kom i kjølvannet av Horton-saken i 2003. (Korrupsjonsskandalen som felte forgjengeren Olav Fjell).

– Dere er til stede i noen av de mest korrupte land i verden. Er det mulig å være rein på hendene i slike gjørmehull?

– Ja. Vi har sett hva det koster å involvere seg i tvilsomme prosjekter. Jeg ser ikke én eneste grunn til at Statoil noe sted skal drive på kanten, sier Lund og lover full åpenhet for alle som vil se selskapet i kortene.

Les også:

Les også

Fem kjappe spørsmål til Helge Lund

Ledestjernen til Statoil, i feminin rosafarge, henger slapt på en vimpel ved siden av ham. Da StatoilHydro i fjor gikk over til å hete bare Statoil likevel, kalte Lund inn til allmøte. Det er på slike møter han vinner medarbeiderne.

– Han er så karismatisk, sier ansatte, særlig kvinnene. De færreste har pratet med ham. De fleste har bare sett han på vei inn eller ut en svingdør, eller hastende gjennom kontorene. Men de har hørt ham snakke – fra podiet i idrettshallen på Forus.

Oljesand

Det er herfra Helge Lund overbeviser selv de mest oljesandkritiske ansatte om at olje og gass produsert av Statoil er viktig for at kinesere skal få oppleve samme velstand som oss. Da Statoil kjøpte oljesandområdet i Canada i 2007, visste folk flest lite om denne typen oljeutvinning. Nå har både politikere og investorer funnet ut at oljesanden er skitten og utslippene ved utvinning skyhøye.

– Klimaoppmerksomheten generelt har utfordret oss. Det har blitt «trangere» å være Statoil, sier Lund nøytralt.

Investorer har satt i sving etikkeksperter for å finne ut om oljesand bryter med deres etiske standarder. Indianere har bedt aksjonærene tenke på «moder jord» og miljøvernere har aksjonert ved Statoils kontorer.

– Og ennå har vi ikke produsert ett eneste fat med oljesand, sukker Lund som mener kritikerne bør være glade for at Statoil har gått inn i oljesand.

For det norske selskapet skal utvinne oljen mer lønnsomt og mer miljøvennlig enn noen andre.

– Men vi innser at vi ikke kan kommunisere oss ut av oljesand, vi er nødt til å levere kommersielt, sier Lund.

– Bekymrer det deg at mange unge er kritiske? Kan det ramme rekrutteringen til Statoil?

– Jeg går ikke rundt og er bekymret. Vi opplever rekordsøkning. Mange har oss øverst på lista, sier Lund.

– Hadde du fått lov til å utvinne oljesand i Norge?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Lund.

På veggen bak ham henger Statoils prinsipper for etikk. Selskapet er opptatt av bærekraftig utvikling, og skal bidra til at miljøskader reduseres. Selskapet respekterer urbefolkningenes rettigheter, heter det.

– Ser du noen konflikt her?

– I all utvikling av olje og gass dukker det opp dilemmaer. Hele tiden må vi avveie, sier Lund.

Relatert innhold

Les også

 1. Derfor er Helge Lund Rosenborg-patriot

 2. Fem kjappe spørsmål til Helge Lund

 3. - Statoil viktig for fornybar energi

 4. Han vil gjøre fornybart lønnsomt

Publisert:

ONS

 1. – Begrunnelsen er syltynn

 2. Uklart om arrangement som ONS fører til flere sexkjøp

 3. Statoil vil utvinne mer olje for å nå klimamålet

 4. Statoil pynter seg for fornybar-framtid

 5. Tidligere LO-topp: - Hvem er det Statoil prøver å lure?

 6. Fransk storbank dropper støtte til olje- og gassprosjekter i arktiske områder

 1. ONS