Politiet etterforsker Statoil etter tre nestenulykker på 24 timer

I løpet av fem dager har operatør Statoil hatt fire alvorlige hendelser, tre i Nordsjøen og en på land. Politiet ser på alle.

Publisert: Publisert:

Brannen på Statfjord A var en av tre hendelser på norsk sokkel på 24 timer. Foto: Statoil

Denne artikkelen er over tre år gammel

I helgen opplevde Statoil en brann på Statfjord A-plattformen og to gasslekkasjer på henholdsvis Gullfaksfeltet og Trollfeltet i løpet av ett døgn.

Ifølge Petroleumstilsynet (Ptil) kunne alle ført til storulykke.

Hendelsene kom få dager etter gassulykken i Øygarden hvor seks personer ble skadet, en av dem alvorlig.

Etterforsker brannen

Mandag morgen dro fire etterforskere fra Nordsjø-/Miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt til Statfjord A-plattformen etter brannen lørdag.

– Vi har sendt ut et team med to teknikere og to taktikere. Vi har opprettet en brannsak og etterforsker for å finne årsaken til brannen, sier Åslaug Høgemark, seksjonsleder for Nordsjø-/Miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Åslaug Høgemark er seksjonsleder for Nordsjø-/Miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt. Foto: Anders Minge

Hvor lang tid etterforskningen vil ta, er umulig å si.

– Vi har et åsted og et område rundt som skal undersøkes, samt at det vil bli foretatt nødvendige avhør, sier Høgemark.

Krisehelg

Politiet har også opprettet sak etter gasslekkasjen med boreriggen Songa Endurance på Trollfeltet lørdag.

– Vi er helt i startfasen av etterforskningen etter brønnhendelsen på boreriggen Songa Endurance. Det er en undersøkelsessak, sier Høgemark.

Songa Endurance Foto: Songa

Søndagens gassalarm ombord på Gullfaks A-plattformen er også i politiet søkelys.

– Vi vil se på saken, men har ennå ikke opprettet en sak. Om vi etterforsker en hendelse er en helhetsvurdering vi gjør fra gang til gang, sier Høgemark.

– Ser politiet alvorlig på de mange hendelsene?

Vi vurderer hendelsene og etterforsker sak for sak, sier Høgemark.

Statoil fikk refs av Ptil etter et tilsyn på Gullfaksfeltet i 2015.

Alvorlig gassulykke

I tillegg til helgens hendelser offshore hadde Statoil en gassulykke på Stureterminalen i Øygarden onsdag ettermiddag sist uke. Seks personer ble skadet, en 17-åring alvorlig. Ulykken blir etterforsket av lensmannen i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

LES OGSÅ:

London-museum får kritikk for «oljesponsing» fra Statoil

Mange vakter fra Statoil i porten etter at fem personer har pustet inn giftig gass på Stureterminalen onsdag sist uke. Foto: NTB scanpix

Dette er de tre hendelsene som inntraff i helgen og sist uke:

  • Klokka 15.19 søndag ettermiddag gikk gassalarmen ombord på Gullfaks A-plattformen operert av Statoil i Nordsjøen. Det var tredje gang på to dager at alarmen gikk på et Statoil-felt denne helgen.
  • På lørdag var det en gasslekkasje på boreriggen Songa Endurance på Troll-feltet. 20 av de 107 personene som var ombord ble flyttet til en annen plattform.
  • Søndag førte en brann på Statfjord A-plattformen søndag morgen til at 20 av de 67 personene som var ombord ble flyttet med søk- og redningshelikopter til Statfjord B.
  • Onsdag 12. oktober kl. 16.05 ble det varslet om en arbeidsulykke på Sture-terminalen i Hordaland. Seks personer ble sendt til Haukeland sykehus etter å ha blitt eksponert for H2S-gass (hydrogensulfid)

LES OGSÅ:

Statoil trekker seg ut av New ZealandRederiforbundet hardt ut mot Statoils maktViste kongen Sognefjorden fra Troll AFem Statoil-rigger venter på vinterklarering etter Cosl-ulykken- Statoil må opprettholde helikoptersikkerhetskrav
Publisert: