Motstandere i fotball. På samme lag i oljekampen

Kun ett land kan vinne åpningskampen i fotball-VM. Når det gjelder olje, håper både Russland og Saudi Arabia å bli vinnere.

Saudi Arabias fotballandslag fikk besøk av sportsminister Turki Al Sheikh under trening på Luznjiki stadion onsdag. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Når arrangørlandet Russland åpner fotball-VM mot Saudi Arabia klokken 17 norsk tid torsdag ettermiddag, blir det en kamp om å sikre seg tre poeng. Samtidig foregår det et helt annet spill utenfor banen. For når det kommer til olje, spiller de to landene på samme lag.

Da oljeprisen begynte å falle med økt hastighet høsten 2014, var en enkel forklaring at det ble produsert for mye olje i verden. Produsenter på land i USA kjørte på med olje hentet ut fra tette bergarter - såkalt skiferolje - og Saudi Arabia og andre land i oljekartellet Opec valgte å bli med på råkjøret. Så oljeprisen fortsatte å falle.

Helt til senhøsten 2016. Da bestemte Opec-landene seg for å innføre kutt i produksjonen. En sentral samarbeidspartner var Russland.

Les også

Trump anklager OPEC for å gjøre oljeprisen for høy

Les også

USA, Canada og Mexico får fotball-VM 2026

Øke produksjonen?

Mens Saudi Arabia er verdens største eksportør av olje, er Russland den største produsenten. Så når oljegigantene møtes på fotballbanen under åpningskampen på Luznjiki stadion i Moskva, tar Russlands president Vladimir Putin imot Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman for å diskutere hvordan samarbeidet skal fortsette - og om oljeproduksjonen kan økes, skriver Bloomberg. For nå kan oljeprisen stå foran ytterligere oppgang, etter amerikanske sanksjoner mot Iran og oljekollaps i Venezuela.

Presiden Vladimir Putin i Russland og Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman møttes også i Moskva i mai i 2017. I dag møtes de igjen. Foto: Reuters

Les også

Trump får fryktfaktoren tilbake i oljeprisen

Les også

Johnson sier Putin vil bruke fotball-VM på samme måte som Hitler brukte OL

Trump heier

Forslaget er en økning på én million fat daglig, eller rundt én prosent av den globale produksjonen. Bloomberg skriver at Saudi Arabia foretrekker en mindre økning. Også andre Opec-land – blant dem Venezuela, Irak og Iran – er skeptiske til produksjonsøkning. Neste Opec-møte er Wien 22. juni. Det opprinnelige kuttet i produksjonen var på 1,8 millioner fat daglig, men har i praksis vært større. I mai var det på nesten 2,2 millioner fat, viser tall fra det internasjonale energibyrået (IEA). Og med forventet nedgang i Iran og Venezuela kan produksjonen falle ytterligere 30 prosent neste år, mener IEA.

Dermed kan oljekompisene Russland og Saudi Arabia få en ny cheerleader for å bli enige om å øke produksjonen. For president Donald Trump i USA heier på lavere oljepriser. Onsdag kom han med tilrop fra Twitter: «Oil prices are too high, OPEC is at it again. Not good!»

Prisen for ett fat nordsjøolje er tordag morgen 76,4 dollar. s

Publisert:
 1. Skifergass
 2. Fotball-VM
 3. Donald Trump
 4. Opec
 5. Venezuela

Mest lest akkurat nå

 1. Slenger døren igjen for SV, MDG og Rødt

 2. Stein fra tunnelen knuste bil i tunnel:

 3. – Vi ventet at flere ville komme innom

 4. På det meste hadde hun 12 timer skjermtid på én dag. Til slutt gikk Marita (24) drastisk til verks

 5. Feil fra 1980-tallet blir dyrt – nå haster det å fikse skadene

 6. Kronprinsparets hund er død