Equinor: Helikopterforsinkelser i tre dager

Helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Norskehavet blir seks til åtte timer forsinket i tre dager. Årsaken er at russerne har varslet en skyteøvelse med missiler. Neste uke er det varslet en ny militærøvelse.

Det er flyginger ut fra Kristiansund og Brønnøysund som blir forskjøvet i tre dager på grunn av en varslet russisk militærøvelse.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Russerne har varslet at de vil skyte missiler fra militære fartøyer utenfor Mørekysten i Norskehavet fra torsdag til lørdag denne uken. De har bedt Norge stenge ned luftrommet i området. Dette rammer helikoptertrafikken.

Fra tirsdag til fredag neste uke har russerne varslet skyteøvelser utenfor Finnmark. Denne skaper trolig ikke problemer for offshorehelikoptrene.

Forsvaret: Trident Juncture fortsetter

Øvelsene kommer trolig som et svar på NATO-øvelsen Trident Juncture.

– Det er russiske myndigheters ansvar at øvelsene skjer på en trygg måte, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann for den store NATO-øvelsen som pågår parallelt.

– Norsk forsvar har ingen rolle i dette. Trident Juncture gjennomføres som planlagt, ifølge Moen.

Nato-øvelsen pågår fram til 7. november i store deler av landet.

Den russiske ambassaden i Oslo sier til Aftenbladet at «All nødvendig informasjon om aktiviteter av Russlands Forsvarsstyrker i Norskehavet ble formidlet til norske myndigheter via Avinor.»

Oberstløytnant Ivar Moen
Les også

Tvilsomt om russerne tester missiler i Norskehavet

Helikoptre på bakken

Torsdag stod offshorehelikoptrene som skulle fly ut fra Kristiansund og Brønnøysund på bakken fram til klokken 15.00. Slik blir det også fredag og lørdag.

– CHC Helikopter Service har forskjøvet flyprogrammet med seks-åtte timer til etter klokken 15.00 fra torsdag og og med lørdag, sier pressekontakt Morten Eek i Equnior.

Dette medfører en del venting for oljearbeidere som pendler til og fra installasjoner, rigger og produksjonsskip i Norskehavet. I hovedsak rammes et titalls avganger og like mange ankomster til og fra Kristiansund lufthavn torsdag og fredag. Lørdag er det mindre trafikk. Også ut fra Brønnøysund blir det forsinkelser.

Equinor har Kristin, Heidrun, Åsgard, Norne og Aasta Hansteen i Norskehavet. Lundin, Shell og Total er berørt av helikopterforsinkelsene.

Det er her Russland planlegger å avfyre en rekke missiler over fire dager i neste uke.
Les også

Forsvaret om russisk øvelse: – Ikke normalt

Barentshavet neste

Neste uke flytter russerne øvelsen lenger nord i perioden mellom 6. og 9. november. Da varsler de at «Fireworks/Projectile firing will take place» i havet utenfor nordlige deler av Finnmark.

Hver dag mellom klokken 05.00 og 19.00 kan det forekomme skyteøvelser med missiler fra fartøyer i internasjonalt farvann, ifølge opplysningene Avinor forholder seg til.

– Forskjellen fra denne uken, hvor det er en del installasjoner og petroleumsaktivitet der øvelsen pågår, så har vi forstått at russerne neste uke vil holde på i et område i Barentshavet der det ikke er aktivitet, sier spesialrådgiver Maiken Ree i Norsk olje og gass, en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskap og leverandørbedrifter i Norge.

Russernes aktiviteter har alt fått konsekvenser for helikoptertrafikken til og fra oljeinstallasjoner i Norskehavet. Også NATOs øvelser har forsinket offshoretrafikken.
Les også

Aftenbladet mener: Inviter Vladimir Putin til Finnmark, Erna Solberg

Norsk olje og gass får sin informasjon fra norske myndigheter. Petroleumstilsynet, Utenriksdepartementet og Olje og energidepartementet har vært involvert i tillegg til Forsvaret.

– CHC Helikopter Service har besluttet å forskyve flyprogrammet, men SAR-beredskapen (søk og redning red. anm) opprettholdes. Bortsett fra dette vil ikke øvelsen påvirke den normale driften på feltene, sier Ree.

Den norske olje- og gassindustrien ble kjent med den russiske militære aktiviteten tidlig denne uken.

Les også

 1. Slik var virkelighetens lykkeland: Se bildene fra starten av oljeeventyret

 2. Danske Heine satser på underbetalt oljejobb i Norge

 3. Stoltenberg forsvarer NATOs «show»

 4. Ti eksperter oppfordrer til kutt i norsk oljeeksport

 5. Snart strømmer millionene på Sverdrup-feltet

 6. Ptil gransket rekordmange nestenulykker. Så snudde trenden.

 7. Sokkelen den beste «treningsarena» for framtidens teknologisamfunn

 8. Turøy-ulykken er henlagt som intet straffbart

Publisert:
 1. Forsvaret
 2. Norsk olje og gass
 3. Trident Juncture
 4. CHC Helikopter Service
 5. Norskehavet

Mest lest akkurat nå

 1. – Unødig mange tar PCR-test

 2. 950 nye smittede på Nord-Jæren

 3. – Vi kjøpte dette som dødsbo i 2013. Da var det et ordentlig oppussingsobjekt.

 4. Han er ny kommunikasjons­direktør i SR-Bank

 5. Taliban kommer til Oslo søndag

 6. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå