Borerigg på vei mot Helgeland - miljøorganisasjoner reagerer

Lovund og Træna sett fra Hestmona i Lurøy på Helgelandskysten. Ikke langt fra dette området vil det tyske oljeselskapet Wintershall DEA starte prøveboring etter olje – til kraftige protester fra blant annet Bellona og Natur og Ungdom. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Boreriggen West Hercules satte lørdag kursen nordover for en prøveboring nær Trænarevet. På Helgeland møter de kraftige protester fra miljøorganisasjoner.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er ventet at boreriggen vil bruke mellom fire og fem dager på seilasen fra Bergen til Toutatis-feltet, som ligger i Norskehavet 50 kilometer nord for Træna, med Trænarevet åtte kilometer unna. På veien får riggen følge av et kystvaktskip.

Det tyske oljeselskapet DEA Wintershall fikk i midten av juli klarsignal av Miljødirektoratet til å starte prøveboring på feltet utenfor Lofoten.

Flere klager

I august ble saken sendt på høring og klaget inn til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) av Natur og Ungdom, Bellona og Norges Kystfiskarlag. Boretillatelsen, som er gitt av Oljedirektoratet, er også klaget inn av Bellona til Olje- og energidepartementet. Klagene er ikke ferdigbehandlet.

Miljøorganisasjonene mener at klagene må behandles ferdig før riggen kan starte prøveboringen. Bellona og Natur og Ungdom har tidligere varslet at de vil kjempe imot boringen med alle midler. Søndag var de på plass i Svolvær, skriver Helgelands Blad.

Reagerer kraftig

– Klima- og miljødepartementet må sette ned foten og stanse boringen. Vi reagerer sterkt på at Wintershall DEA sender riggen nordover før klagene våre er behandlet. West Hercules er nødt til å snu, skriver Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord i en epost til NTB.

Informasjonssjef Kjetil Hjertvik i DEA Wintershall sier til avisa at de registrerer at enkelte organisasjoner har uttalt at de har kan komme til å aksjonere mot boreriggen. Selskapet er forberedt, sier han.

– Vi synes det er uproblematisk at ytringsfriheten blir brukt. Samtidig vil det viktigste for oss alltid være å ivareta liv og helse til både eventuelle aksjonister og personell som arbeider for oss, sier han.

Publisert:
 1. Aenergi
 2. Natur og Ungdom
 3. Bellona
 4. DEA Wintershall

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

 5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 6. Katten Tiril forsvant på bossplassen