Hun kom tilbake til Rosenberg med milliard-jobb

Hun kjørte feil på gammel vane. Da Vår Energi-sjef Kristin Kragseth reiste tilbake til Rosenberg-verftet med gigantkontrakt, ble det litt personlig.

Publisert: Publisert:

Administrerende direktør Kristin Kragseth jobbet i Exxon da hun var på Rosenberg-verftet i 1999. Da gjaldt det også Jotun A-skipet. Foto: Kristian Jacobsen

 • Erlend Skarsaune
  Journalist

Hun kommer smilende opp trappen. Kristin Kragseth, administrerende direktør i Vår Energi, beklager forsinkelsen. Hun kjørte på gammel vane ut til Rosenberg-verftet på Buøy – og havnet på det gamle administrasjonsbygget.

– Jeg var mariningeniør og jobbet her ute i 1999 for Exxon på Jotun A-skipet. At det nå skal tilbake til Rosenberg, betyr noe personlig for meg, sier Kragseth.

For nå skal Jotun A, 20 år senere, rustes opp. Skipet – et såkalt flytende produksjons, lagrings- og lossefartøy (FPSO) – ligger på Balder-feltet midt i Nordsjøen. Feltet er det første oljefunnet på norsk sokkel, men produksjonen startet ikke før 1999. Egentlig skulle feltet stenges ned i 2025, men nå vil Vår Energi satse videre og forlenge til 2045. Det gir ytterligere 200 millioner fat olje.

Da må Jotun A få en oppgradering. Den jobben har Vår Energi gitt til Rosenberg Verft, i kamp med flere andre, opplyser Kragseth.

–De kom med det hvasseste tilbudet. Rosenberg hadde veldig lyst på denne jobben og vi hadde lyst til å jobbe med dem, sier Kragseth.

Skipet kommer til Rosenberg til våren og skal etter planen bli liggende i 15 måneder før turen går tilbake til Balder-feltet.

Administrerende direktør Kristin Kragseth er overrasket over hvor fort det har gått å få Vår Energi til å fungere. Nå skal de vokse videre – også med hjelp av Rosenberg. Foto: Kristian Jacobsen

Les også

Rosenberg snuser på kjempekontrakt

Milliardjobb for 1500

Hvor mye det ferske oppdraget betyr for Rosenberg Worley, vil ikke administrerende direktør Jan Narvestad ut med. Men han kan si at det er en millard-kontrakt, og at det vil dryppe oppdrag også på andre leverandørselskaper i regionen.

På det meste vil 1500 personer jobbe med Jotun. Det store skipet vil ligge ved verftet og være godt synlig fra Stavanger sentrum.

– For oss er dette en viktig milepæl. Rosenberg er tilbake i det gode selskap. Vi er ikke bare i posisjon til å by på store jobber, men vi vinner nå også store jobber. Dette betyr også at vi har fått en ny kunde i Vår Energi, sier Narvestad.

Vår Energi-sjef Kristin Kragseth har gjort sitt og venter på Rosenberg-sjef Jan Narvestad. Foto: Erlend Skarsaune

Foto: Erlend Skarsaune

Foto: Erlend Skarsaune

Foto: Erlend Skarsaune

Måtte øke antall ansettelser

At det nå er oljeselskapet Vår Energi som får Jotun tilbake til Stavanger og Rosenberg, er også et tegn på endringer i oljebransjen de siste årene. Tidligere var det Exxon Mobil som drev Balder-feltet med Jotun. Så kjøpte Hitech Vision de egenopererte feltene til Exxon i Norge felt og dannet Point Resources.

For et år siden kom så nyheten om at Point Resources skulle slå seg sammen med Eni Norge. Og da det nye oljeselskapet var på plass fra nyttår, var det med Kristin Kragseth på toppen. Hun har lovet vekst – og peker på Jotun-satsingen som et eksempel på at vekstløftet ikke var bare prat.

– Vi er på full fart framover. Fusjonen har gått så godt at det føles som om Vår Energi har holdt på mye lenger enn åtte måneder.

Hun opplever også at selskapet er attraktivt blant folk i bransjen. Da Vår Energi søkte etter personer til 24 stillinger i vår, kom det over 2000 søknader.

– Jeg ser noen er bekymret for at det er vanskelig å rekruttere til oljebransjen, men det er ikke vår erfaring. Det kom så mange gode kandidater at det ble vanskelig å velge. Så jeg lot meg lett overtale til å ansette fire flere enn vi hadde tenkt, sier Kragseth.

Les også

Bygget plattformer på Rosenberg: Nå vil han barbere prisen på flytende havvind

Les også

Toppen nådd for næringslivet på Vestlandet

Kom inn!

Kragseth mener det er langt bedre hvis de som vil endre oljebransjen heller enn å stå utenfor og rope, blir med og endrer den fra innsiden.

– Det er virkelig å ta ansvar for de utfordringene vi har. Jeg har jobbet i bransjen siden 1992 og det har vært fantastisk. Norge er verdens beste på produksjon av olje og gass, men vi må bli enda bedre.

– Hva betyr det?

– At vi driver mer effektivt, med mindre utslipp. Utfordringer med klima og miljø krever det av oss. Vi skal drive sikkert og miljøvennlig. Vi vil ta ansvar, for det som skjer i havet, for våre ansatte, for de samfunnsmessige sidene av det vi gjør, sier Kragseth.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel - Ryfast fortsatt gratis

 2. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 3. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 4. Viking må trolig endre på laget

 5. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 6. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 1. Rosenberg
 2. Norsk sokkel
 3. Oljebransjen