Nå starter byggingen av del to av Johan Sverdrup

Torsdag kuttes de første stålplatene til fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen er i gang. Dette bildet er tatt fra installasjonsarbeidet med fase en i sommer.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Fase to av Johan Sverdrup blir realisert gjennom godt samspill mellom Equinor og norsk leverandørnæring for å redusere utbyggingskostnadene betraktelig. Det betyr enda større verdiskaping for Norge gjennom både industriutvikling og sysselsetting over hele landet, og det inkluderer betydelige inntekter fra fremtidig produksjon av olje og gass, sier Karl-Petter Løken, konsernsjef i Kværner, i en pressemelding.

I dag kutter nemlig konsortiet Kværner og Aker Solutions den første stålplaten til del to av Johan Sverdrup-utbyggingen. Johan Sverdrup er i nyere tid landets største industriprosjekt med mer enn 150 000 årsverk inkludert i utviklingen av de forskjellige installasjonene.

Den aller første platen som kuttes skal anvendes på en brostøttemodul, som skal ligge der hvor den nye broen lander på stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-utbyggingen.

Les også

Nå har de på Stord bygget ferdig milliardhotellet til Johan Sverdrup-feltet

2000 personer i arbeid

For Kværner vil toppbemanningen i del to av prosjektet være rundt 550 personer, og for Aker Solutions rundt 300 personer. Inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende forventer de to selskapene at kontrakten genererer arbeid for omtrent 2 000 personer.

De delene av Johan Sverdrup-feltet som bygges ut i fase 1 vil starte produksjonen i 2019, mens delene i fase to starter produksjonen i 2022. Fase en inkluderer fire plattformdekk som står på stålunderstell, der Kværner er leverandør av ett av dekkene og tre av understellene.

Fase to inkluderer et nytt plattformdekk på stålunderstell, samt den nye store modulen som Kværner skal levere sammen med Aker Solutions. Kværner er i tillegg leverandør av stålunderstellet som skal bære det det nye plattformdekket til prosessplattformen til fase to.

Les også

Equinors Johan Sverdrup leverer helt syke tall

3,4 milliarder kroner

Johan Sverdrup-feltet ligger omtrent 160 kilometer vest for Stavanger. Kværner er den leverandøren som har vunnet flest oppdrag or prosjektet.

Kontrakten som Kværner og Aker Solutions nå er i gang med har en verdi på rundt 3,4 milliarder kroner. Kontrakten omfatter i tillegg modifikasjonsarbeid på feltsenteret, samt installasjon- og integrasjonsarbeid ute på feltet i forbindelse med fase 2 av utbyggingen. Byggingen av selve modulen vil bli utført av Kværner ved selskapets anlegg på Stord. Prosjektet skal ferdigstilles i 2022.

– Johan Sverdrup er ikke bare det viktigste prosjektet for Kværner de seneste årene, det er også Norges største industriprosjekt i nyere tid. Kværner er en svært stolt bidragsyter til trygg og forutsigbar gjennomføring av dette gigantprosjektet, samt de enorme ringvirkningene og verdiene det skaper over hele landet, sier Karl-Petter Løken i pressemeldingen.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Karl-Petter Løken
 3. Johan Sverdrup
 4. Aker Solutions
 5. Oljebransjen

Mest lest akkurat nå

 1. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 2. 28-åringen kjøpte bare brukte klær i et helt år: – Det kostet meg to tusen kroner

 3. Ole Kallelid er død

 4. De leier ut trehytter i skogen på Ogna – med boblebad, sauna og utedusj

 5. Ruspåvirket sjåfør tatt med narkotika på E39

 6. Kvitsøyferja går som normalt