1 av 2 doktorgradsstudenter i oljefag er utlendinger

Halvparten av doktorgradsstudentene innen petroleumsrelaterte fag i Norge har utenlandsk studiebakgrunn. Det kan bli et problem for norske utdanningsinstitusjoner.

Boreskipet_Petroja_1550783a.jpg
 • Ola Myrset
  Ola Myrset
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det viser en fersk IRIS-rapport som ble presentert på ONS Norway denne uken. Rapporten er laget på oppdrag fra fagforbundet Tekna.

Ifølge rapporten var det i 2011 1181 PhD-studenter innen petroleumsrettede fagkategorier med utenlandsk utdanningsbakgrunn i Norge. Dette utgjorde 46 prosent av det totale antallet. Her inkluderes også nordmenn med mastergrad fra utlandet, men hovedvekten er utenlandske statsborgere.

Potensielt problem

Andelen utenlandske studenter var langt høyere i enkelte av fagene, som byggfag (76 prosent), marin— og offshoreteknikk (68 prosent) og maskinteknikk (61 prosent).

At andelen doktorgradsstudenter med bakgrunn fra utlandet er så stor, kan bli et problem for oljenæringen.

 • En del av disse studentene skal inn i akademia og undervise nye teknologistudenter. Dersom en stor andel av dem velger å reise ut av Norge igjen, kan det bli et problem å rekruttere nok lærekrefter til universitetene her hjemme, sier IRIS-forsker Atle Blomgren, én av forfatterne bak rapporten.
 • Studentene må selvsagt stå fritt til å reise hjem etter endt studium – deres kompetanse er det også behov for i hjemlandene. Hovedproblemet er at for få nordmenn velger å ta doktorgrad, fortsetter Blomgren.

- Attraktivt

Han tror det er flere grunner til utviklingen.

 • For å få opp antallet doktorgradsstudenter må nok næringslivet aktivt etterspørre denne kompetansen i større grad. Kanskje er noe av årsaken at det er så enkelt å få jobb med bachelor- og mastergrad i oljebransjen i dag. Samtidig kan det nok også henge sammen med lønnsnivået i akademia, sier Blomberg.

Han peker på at den høye andelen utlendinger også er en kompliment til de norske utdanningsinstitusjonene.

 • Det tyder jo på at det er attraktivt å ta doktorgrad i petroleumsfag i Norge, og at vi har dyktige fagmiljøer på området. Samtidig spiller det nok en rolle at utdanningen er gratis her til lands, sier IRIS-forskeren.

Stort behov

Styreleder Runar Østebø Tekna Olje og gass deler Blomgrens syn.

 • Det er for få nordmenn som velger å ta doktorgrad. Problemet er at slik kompetanse er for lite verdsatt i Norge, og at mange nordmenn er opptatt av å komme fortest mulig ut i jobb, sier Østebø.

Han peker på at det ikke bare er i akademia at behovet for personer med doktorgrad er stort.

 • Slik kompetanse er nødvendig for å drive forskning, utvikling og innovasjon. For eksempel vil behovet for teknologiske framskritt være stort for videre utvikling i nordområdene, sier Østebø.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. To biler i kjedekollisjon i Jærvegen

 3. Cruiseskip forlot Stavanger – men måtte returnere

 4. – Mange gilde minner har gått tapt, men det viktigste er at farmor kom seg ut

 5. Gutt sto bak brann i barnehage

 6. Dramatikk i lokaloppgjøret - ellevill snuoperasjon