Klimaskeptiker får ikke fornyet tillit

Den kontroversielle lederen av Institutt for petroleumsteknologi, Hans Borge, får ikke fornyet tillit av styret ved Universitetet i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Etter å ha skapt bølger med sin klimaskepsis får lederen av Institutt for petroleumsteknologi ikke fornyet tillit av UiS-styret. - Jeg har en mistanke om at noen ønsker å foreta en slags ovenifra og ned-endring av instituttet, sier Borge til Aftenbladet torsdag kveld. Foto: Jon Ingemundsen

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er klart etter at et enstemmig styre torsdag besluttet å ikke fornye Borges åremål med ytterligere fire nye år. Borge har de siste månedene høstet sterk kritikk for sin klimaskepsis og påstander om at FNs klimarapport ikke holder mål. Borge var én av to søkere til det nye åremålet.

Styrets nestleder, Tor H. Hemmingsen, bekrefter overfor Aftenbladet at Borge ikke fikk fornyet tillit. Dette var i tråd med innstillingen fra fakultetet.

— Har det at han ikke får fornyet tillit sammenheng med hans ytringer om klimaspørsmål?

— Det vil jeg ikke direkte si. Det er en komité som har vurdert ham, og som har gitt sin innstilling til styret.

Etter hva Aftenbladet kjenner til skal diskusjonen om tilsettingen av instituttleder ha pågått bak lukkede dører i en times tid. Så et rent sandpåstrøingsvedtak var det neppe.

Ytringene et tema

— Var noen i styret redd for at det utad kan tolkes som at Borge ikke får fornyet tillit på grunn av sine ytringer?

— Ja. Det er alltid en fare for hva mediene kan komme til å skrive. Enkelte var oppmerksomme på det.

— Er du bekymret for det?

— Nei. Jeg mener at det skal være høyt under taket. Alle må få ytre det de mener er riktig, ut i fra en vitenskapelig basis. Og ja, jeg mener han har uttalt seg ut i fra en vitenskapelig basis.

At Borge ikke får en ny periode begrunnes ifølge Hemmingsen med en totalvurdering av de to søkernes egenskaper, faglige og administrative.

Les også

UiS vil satse mer, ikke mindre på fornybar energi

Les også

Styremedlem vil stanse nedleggelse av bærekraft-senter

— Ikke bitter

Hans Borge sier til Aftenbladet torsdag kveld at han ikke er bitter over ikke å få fornyet tillit.

— Jeg er takknemlig og fornøyd med å ha ledet instituttet de siste tre og et halvt årene, med å ha fått orden på økonomien og ha ansatt mange unge vitenskapelig ansatte med doktorgrad. Jeg er ikke overrasket over at jeg ikke får forlenget åremål, sier Borge.

— Grunnen er at jeg under intervjuet ble spurt om jeg ville lede instituttet under en omstillingsprosess under overskriften "Energi". Det sa jeg nei til.

— Mener du at du var uønsket?

Les også

UiS vil legge ned prestisjefullt bærekraft-senter

Energiinstitutt var uaktuelt

— Nei, jeg vil ikke si det. Men jeg har en mistanke om at noen ønsker å foreta en slags ovenifra og ned-endring av instituttet. Da trer jeg heller til side. Jeg ønsket å fortsette å utvikle instituttet som et av verdens ledende petroleumsinstitutter. Jeg ønsket et institutt som er framtidsrettet, miljøvennlig og som skaper velstand og arbeidsplasser nasjonalt og globalt, sier Hans Borge.

Han tok seg derfor ikke bryderiet med å spørre hva intervjuerne mente med en omstilling under overskriften "Energi", legger han til.

LES OGSÅ:

Publisert: