Her er Statoils nye redningskjempe på vei hjem til Sola

Hvis værgudene spiller på lag, lander det første av to splitter nye Sikorsky S-92 redningshelikoptre hos CHC Helikopter Service på Sola i helgen.

Her tar det nye redningshelikopteret av fra Pennsylvania, USA, i retning Sola. Det lander på Sola tidligst lørdag.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Maskinene skal operere på vegne av Statoil og skal erstatte søk- og redningshelikoptrene som i dag er stasjonert på Sola og Statfjord B.

Redningshelikopteret er utrustet med det fremste av søk- og redningsteknologi som er tilgjengelig, ifølge CHC Helikopter Service.

Prislappen er en bedriftshemmelighet, men det dreier seg om et tresifret millionbeløp, bekrefter administrerende direktør Arne Roland i CHC Helikopter Service.

– Spesielt med den nedturen som har vært de siste årene, så er dette en opptur for oss. Forrige gang vi fikk et nytt helikopter var omtrent da oljenedturen startet, sier Roland.

Les også

Industri Energi krever møte med samferdselsministeren etter opphevelsen av Super Puma-forbud

Siste generasjon

Helikopteret ble hentet fra Sikorsky fabrikken i Coatsville Pennsylvania på tirsdag, og flys nå til Sola via Canada, Grønland og Island før det det er forventet å ankomme Sola tidligst lørdag.

Det neste helikopteret er forventet å ankomme Sola i slutten av august.

– Når de siste forberedelsene er klargjort, og trening av besetningen er gjennomført kommer det første helikopteret i operativ tjeneste rundt 1. september, sier Roland.

– Da blir det litt tryggere i Nordsjøen?

– Det er trygt i dag og, men vi skal ta ut to eldre maskiner. De har gjort en fullgod jobb, men det er alltid godt å få på plass det beste, sier Roland.

Les også

Super Puma-forbudet opphevet: – Den viktigste barriéren er borte

Eventyrlig

To piloter og en tekniker fra CHC på Sola er på vei hjemover med det første av de to maskinene. Flyturen er lang og det er litt av et eventyr å fly fra USA via Canada, Grønland og Island.

– Ja, det er et eventyr og ikke så ofte det skjer. Jeg tror det er kjekt for vårt crew selv om det er langt, sier Roland.

LES OGSÅ: Dette helikopteret skal fly oljearbeidere til Nordsjøen

For CHC Helikopter Service er det en stor «happening» å få to helt nye Sikorsky S92 (SAR) redningshelikoptre til Sola.

– Vi kommer nok til å ha en markering når maskin nummer to kommer i slutten av august, sier CHC-sjefen.

Les også

Regjeringen sier nei til EUs helikopterregime. Det gleder spesielt én gruppe reisende.

«Hestekur»

CHC har i likhet med hele oljeindustrien lagt vanskelige år bak seg. Arne Roland kaller det «en ekstremt krevende og en voldsom hestekur»

I 2015 hadde helikopteroperatøren 495 ansatte og totalt 35 maskiner på kontrakt på norsk sokkel. Siden da både helikopterflåten og antall ansatte omtrent halvert. Nå jobber litt over 250 ansatte med å drifte et 20-talls helikoptre.

– Vi tror vi er ferdig med de massive reduksjonene, og ser antydning til bedring i markedet. Morselskapet er ute av konkursbeskyttelse. Vi ser lyst på situasjonen, og har begynt å se framover, sier Roland.

LES OGSÅ: Havarikommisjonen: Turøy-ulykken har klare likhetstrekk med helikopterulykke på britisk sektor

Ut med Super Puma

Før Turøy-ulykken med et Super Puma-helikopter fra CHC i april i fjor, hadde Statoil fem Super Puma-maskiner i SAR-tjeneste (søk og redning). Disse ble satt på bakken og fikk flyforbud.

CHC Helikopter besluttet i fjor høst å bestille to nye Sikorsky S-92 SAR-helikoptre.

– Helikoptrene er med på å styrke og gjenopprette beredskapen etter Turøy-ulykken og restriksjonene på Super Puma-helikoptrene, sier Roland.

Etter Turøy-ulykken har en eldre SAR-maskin av typen Eurocopter Super Puma AS332 L1 vært benyttet til SAR-oppdrag. Denne Super Puma-maskinen har ikke vært omfattet av flyforbudet.

Sikorsky-helikoptre er i dag alene om å frakte oljearbeidere til og fra installasjonen offshore i Norge.

Statoil og flere andre operatørselskaper sagt at de ikke vil fly ulykkeshelikoptertypen igjen. I sommer ble flyforbudet opphevet, men CHC Helikopter Service har ingen planer om å ta i bruk denne denne typen Super Puma helikoptre.

LES OGSÅ: Sammen i sorgen ved Turøy

Publisert:
 1. Norsk sokkel
 2. CHC Helikopter Service
 3. Equinor
 4. Norsk olje og gass
 5. Offshoresikkerhet

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 6. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø