Oljeprisen faller kraftig – ventes å stige på sikt

Prisen på nordsjøolje falt over 7 prosent fredag og havnet under 62 dollar fatet. Men det fulle bildet er mer nyansert – på lengre sikt ventes det prisoppgang.

Publisert: Publisert:

Oseberg-plattformen fotografert i 2007. Foto: Helge Hansen/NTB scanpix

  • NTB

Den stadig forverrede handelskonflikten mellom USA og Kina, med påfølgende negative konsekvenser for verdenshandelen, bidrar til usikkerhet. Men analytikere mener bildet slett ikke er så svart-hvitt, skriver Financial Times.

– Problemet for oljeprisen er at den tynges av økonomiske bekymringer, forsterket av mer langsiktig frykt for vekst i amerikansk skiferolje og tvil om etterspørselen. Det er en kamp mellom stramheten i markedet nå og framtidig frykt for overforsyning, sier Amrita Sen i Energy Aspects.

Stramheten tilskrives amerikanske sanksjoner mot Iran og Venezuela, samtidig som OPEC har kuttet sin produksjon i et forsøk på å drive opp prisene.

Prisnedgang, og frykt for overforsyning, knyttes til at den amerikanske skiferoljeproduksjonen vokser raskt, og press fra USAs president Donald Trump på OPEC om å øke produksjonen for å holde prisnivået lavt.

Men Tamas Varga i oljemeklerselskapet PVM regner med at OPEC på neste måneds møte vil fortsette sin nåværende stramme linje.

OPEC produserer i dag litt over 30 millioner fat daglig. Etterspørselen etter olje fra OPEC-produsentene ligger på 31,2 millioner fat daglig. Varga mener uendret OPEC-produksjon ut året dermed vil bidra til reduserte oljelagre, som igjen kan bety at den nåværende nedgangen i oljeprisen er kortvarig.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Betaler millionbot med skattepengene til de ansatte

  2. Stanset nok en beruset båtfører

  3. Fikk kjempekveite ved Tananger

  4. Derfor ringte kirkeklokkene i ettermiddag

  5. For to år siden slaktet Mattilsynet dyra på gården. Nå kan det skje igjen

  6. Brann i kjøretøy på Klepp

  1. Oljepris
  2. Oljebransjen
  3. Opec