Oljeprisen faller kraftig – ventes å stige på sikt

Prisen på nordsjøolje falt over 7 prosent fredag og havnet under 62 dollar fatet. Men det fulle bildet er mer nyansert – på lengre sikt ventes det prisoppgang.

Oseberg-plattformen fotografert i 2007. Foto: Helge Hansen/NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den stadig forverrede handelskonflikten mellom USA og Kina, med påfølgende negative konsekvenser for verdenshandelen, bidrar til usikkerhet. Men analytikere mener bildet slett ikke er så svart-hvitt, skriver Financial Times.

– Problemet for oljeprisen er at den tynges av økonomiske bekymringer, forsterket av mer langsiktig frykt for vekst i amerikansk skiferolje og tvil om etterspørselen. Det er en kamp mellom stramheten i markedet nå og framtidig frykt for overforsyning, sier Amrita Sen i Energy Aspects.

Stramheten tilskrives amerikanske sanksjoner mot Iran og Venezuela, samtidig som OPEC har kuttet sin produksjon i et forsøk på å drive opp prisene.

Prisnedgang, og frykt for overforsyning, knyttes til at den amerikanske skiferoljeproduksjonen vokser raskt, og press fra USAs president Donald Trump på OPEC om å øke produksjonen for å holde prisnivået lavt.

Men Tamas Varga i oljemeklerselskapet PVM regner med at OPEC på neste måneds møte vil fortsette sin nåværende stramme linje.

OPEC produserer i dag litt over 30 millioner fat daglig. Etterspørselen etter olje fra OPEC-produsentene ligger på 31,2 millioner fat daglig. Varga mener uendret OPEC-produksjon ut året dermed vil bidra til reduserte oljelagre, som igjen kan bety at den nåværende nedgangen i oljeprisen er kortvarig.

Publisert:
  1. Oljepris
  2. Oljebransjen
  3. Opec

Mest lest akkurat nå

  1. Disse tabbene gjør at du lett kan smitte deg selv

  2. Symbolet rundt halsen koblet gutten til det internasjonale pedofile nettverket. Nå er en 42-åring i Stavanger tiltalt

  3. Rogaland har fått fire nye vernede skogsområder

  4. Tidligere stemor anker erstatningsdom: – Dette kom som en bombe på meg

  5. Titusener følger med på Snapchat når «Nora» (18) ruser seg, selger sex og tar overdoser

  6. Podkast: Vikings utskjelte styreleder har blitt truet – nå forklarer han seg om Berntsen-exiten