Gigantbank struper fossile investeringer - vil støtte grønne investeringer

Den europeiske investeringsbanken setter foten ned for fossil energi og vil støtte klimainvesteringer tilsvarende et norsk oljefond fram mot 2030.

Den europeiske investeringsbanken vil sette fart i det grønne skiftet og vil kutte investeringer til forurensende olje-, gass- og kullprosjekter. Her fra havvindkraftanlegget Horns Rev i Danmark.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

*Aftenbladet har etter at artikkelen ble publisert, presisert at Den europeiske investeringsbanken ikke selv finansierer, men har som mål å bidra til bærekraftige klimainvesteringer i størrelsesorden 1000 milliarder euro - 10 000 milliarder kroner - fram mot 2030.

Torsdag denne uken vedtok Den europeiske investeringsbanken, EIB, verdens største offentlige bank, en ny utlånspolitikk som vil kutte finansiering til de aller fleste fossile prosjekter når den nå prøver å bli verdens første «klimabank».

Noen land, som Tyskland og Italia, har presset på for smutthull som kan gi mulighet for at fossile gassprosjekter kan støttes av banken.

I vedtaket heter det at Den europeiske investeringsbanken vil avslutte finansieringen av fossile prosjekter fra slutten av 2021. I framtiden vil banken bidra til å sette ytterligere fart i energieffektivitet, fornybar energi og energiinnovasjon.

Les også

Ja, menneskene påvirker klimaet

10.000 milliarder kroner

Banken har som mål å bidra til bærekraftige klimainvesteringer i størrelsesorden 1000 milliarder euro - 10 000 milliarder kroner - fram mot 2030. Dette er omtrent like mye som det norske oljefondet er verdt i dag. Banken vil samordne finansieringsvirksomheten med målene i Paris-avtalen fra slutten av 2020.

– Klima er det viktigste temaet på vår politiske agenda. Forskere anslår at vi for tiden styrer mot mellom 3 og 4 grader temperaturøkning innen slutten av århundret. Hvis det skjer, vil store deler av planeten vår bli ubeboelig, med katastrofale følger for mennesker rundt om i verden, sier bankens president Werner Hoyer i en pressemelding torsdag.

Det europeiske investeringsbanken ble opprettet allerede i 1958 da Roma-traktaten ble etablert. Banken eies av EU, og den ble grunnlagt for å fremme økonomisk utvikling med vekt på å støtte mindre utviklede regioner i EU.

Les også

Hver femte nordmann tror ikke på menneskeskapte klimaendringer

– Gjør et kvantesprang

De siste fem årene har banken lånt ut mer enn 65 milliarder euro i støtte til finansiering av fornybar energi, energieffektivisering og distribusjon.

– Vi har i mange år vært Europas klimabank. Vi har nå besluttet å gjøre et kvantesprang. Vi skal slutte å finansiere fossil energi, og vi lanserer den mest ambisiøse klimainvesteringsstrategien som er gjort av noen offentlig institusjon, sier Werner Hoyer.

Den internasjonale klimaorganisasjonen 350.org som har hovedsete i New York i USA, er kritisk til smutthullet som ser ut til å bli gitt for investeringer i gassprosjekter. Men organisasjonen påpeker i en pressemelding at Den europeiske investeringsbanken mellom 2013 og 2018 lånte ut 6,2 millioner euro daglig  til fossile selskaper, og når dette kuttes vil det merkes hardt hos den fossile industrien.

Les også

Elbil-vekst fører til lavere etterspørsel etter olje

– Når verdens største offentlige utlåner mer eller mindre bestemmer seg for å droppe fossil energi, vil finansmarkeder over hele verden merke dette. Dette er begynnelsen på slutten for utlån til klimaødeleggende investeringer.

– Dessverre har gasslobbyen klart å få Tyskland og EU-kommisjonen til å lage noen smutthull i politikken, noe som gjør døra åpen for enkelte klimaødeleggende gassprosjekter. De burde heller tatt inn over seg den voksende listen over rørledninger, gassterminaler og skiferbrønner som droppes takket være lokal motstand, sier Kate Cahoon i 350.org i Tyskland.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Energi
 3. Fornybar energi
 4. EU
 5. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. Vidar Nisja har fått ny jobb

 2. Statsministerens kon­tor kan ha brutt enda flere lover og regler

 3. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

 4. Huset deres har vunnet arki­tektur­pris: – Plan­løsningen fungerer vel­dig bra for oss

 5. Verdensmesteren fra Sandnes gjør som Ingebrigtsen

 6. Kommunen krever sjarken fjernet – kan koste eieren flere hundre tusen