Equinor vil tjene mer penger ute i verden - åpner kontorer i flere land

Da Equinor, som den gang het Statoil, åpnet sin første flytende vindpark offshore i Skottland i fjor, var japansk presse til stede. Torsdag åpner energigiganten sitt første kontor i Tokyo. India er neste land på listen.

En vegg elektroniske aksje-oppdateringer i Tokyo, hvor Equinor nå er på plass med eget kontor.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Equinor har ennå ingen prosjekter i Japan, men tror det er mulig å ta en del av det japanske markedet for havvind.

– Det er nytt at vi etablerer oss i et land før vi har tilgang til produksjon, men vi vil gå inn i forkant og jakte på muligheter. Både flytende og bunnfaste vindmøller er interessante, sier Erik Haaland, pressekontakt i Equinor.

Torsdag åpner Equinor offisielt kontoret sitt i Tokyo, men landsjef Karsten Stoltenberg har vært på plass en stund.

Lite «vind-kontor» kan vokse

– Det blir et lite kontor med noen få lokalt ansatte i tillegg til landsjefen, men vi vil skalere opp størrelsen om mulighetene byr seg, sier Haaland.

Les også

Hun tar Statoils fornybar-prosjekter verden rundt

De fem flytende vindmøllene i Hywind Scotland i Nordsjøen har produsert strøm i ett år. Verdens første flytende vindturbiner baner vei for nye forretningsmuligheter for Equinor.

Vindmøller, og spesielt flytende vind, har et veldig stort potensial i Japan, som har verdens sjette største havområder. Derfor kom pressefolk fra Japan helt til Skottland for å få rapportere fra Equinors åpning av verdens første flytende vindpark i oktober i fjor. Med verdens fem først flytende vindmøller i Hywind Scotland, plasserte oljegiganten seg helt i front på flytende vind.

– Japan har få områder med grunne havdyp. På dyp over 40–50 meter må du over på flytende vindmøller, fortalte Irene Rummelhoff, som var fornybar-sjef i Equinor fram til hun gikk til jobben som konserndirektør for Markedsføring, midstrøm & prosessering (MMP) i august i år.

Les også

I denne oljebyen er Statoil-sjefen blitt litt kjendis

I VINDEN: Det globale vindkraftrådet (GWEC), som er den internasjonale handelsorganisasjonen for vindkraftindustrien, viser økningen i offshorevind de siste seks årene.
Les også

Equinor drømmer om et nytt oljeeventyr

India neste på listen

India er neste land Equinor ønsker etablere seg med eget kontor - trolig i løpet av 2019. Det er flere grunner til det, ifølge Haaland.

- India er et land som har en gigantisk befolkning og et stort energibehov. Så det er et marked for de produktene vi har. Men India har også arbeidskraft med god kompetanse og ser på mulighetene til å utnytte sine egne ressurser. Vi ser på totaliteten, sier Haaland.

Les også

Statoil henter hjem IT-oppgaver fra India

Equinor er også tilbake i Tyrkia for første gang siden juni 2015. Da gikk Statoil, som selskapet het da, ut av landet etter å ha solgt sin andel i Aserbajdsjans Shah Deniz-felt og eierandelene i Trans Adriatic Pipeline (TAP), som frakter gass fra Aserbajdsjan til Europa.

– Vi åpnet et kontor i Ankara i september i år. Det er relatert til gassprosjektene vi har i Tyrkia. Vi mener det er fornuftig med tilstedeværelse for å holde kontakt med myndigheter og lokale interessenter, sier Haaland.

Equinor er en partner i to letelisenser i Thrace-regionen i den europeiske nordvestlige delen av Tyrkia. Hvor mange som skal jobbe på Ankara-kontoret er ikke avklart. Foreløpig er kontoret midlertidig bemannet.

Da kongeparet var på offisielt statsbesøk til Argentina i mars var Eldar Sætre en del av den norske delegasjonen. Statoil (nå Equinor)-sjefen deltok på Innovasjon Norge sitt næringslivsseminar i Buenos Aires. Selskapet har også åpnet et eget kontor i byen.
Les også

Equinor satser 625 mill kr på solenergi i Argentina

Argentina er nykommer

Equinor gikk inn i Argentina i 2017, og deltar i to letelisenser på land. Tidligere i år ble aktiviteten etterfulgt av et eget Equinor-kontor i Buenos Aires. Noen få ansatte jobber med å følge opp myndigheter og partnere i det søramerikanske landet.

– Vi vurdere hele tiden hvor i verden vi skal være, og åpner og stenger kontorer etter behov, sier Haaland.

Ute av konfliktfylt land

Myanmar er det foreløpig siste landet Equinor har stengt ned sitt kontor i. Det skjedde i 2017 etter tre år i landet. Bakgrunnen som ble oppgitt var at selskapet hadde liten tro på å gjøre kommersielle funn.

– Vi har ikke akkurat nå konkrete planer om å trekke oss ut andre steder i verden, sier Haaland.

Målt i omsetning er Equinor Nordens klart største selskap. Equinors internasjonale har virksomhet økt i omfang, og står i dag for nesten en tredjedel av selskapets samlede produksjon. Rundt 20.000 ansatte er stasjonert i alle verdenshjørner, i 36 land.

Les også

 1. Equinor måtte skifte 828 dører på rigger som ble bygget i Sør-Korea

 2. Nå starter den storstilte oppryddingen etter oljefesten i Nordsjøen

 3. Equinor vil la 11 vindmøller til havs gi strøm til fem plattformer

 4. Advarer mot oljeskam: «Jeg blir kanskje ikke populær av å si dette på ONS, men industrien har glemt hvor mye olje betyr i hverdagen vår»

 5. «Fornybar-Siri»: – Vi skal ta visse sjanser

Les også

ConocoPhillips kan forlenge Ekofisk-livet med boks til 100 mill.

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Oljepris
 3. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 5. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 6. Her kan du søke i Aftenbladets dødsannonser