Equinor selger seg ned i Lundin

Oljeselskapet Equinor selger en aksjepost på 16 prosent i svenske Lundin Petroleum. I retur får Equinor en direkte andel på 2,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre, kan konstatere at Equinor vil komme opp i en eierandel på 42,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet etter å ha blitt enig med Lundin Petroleum. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • NTB

I tillegg til andelen i det gigantiske oljefeltet får Equinor også et kontantvederlag på om lag 650 millioner dollar (rundt 5,6 milliarder kroner).

– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor i en pressemelding.

Handelen innebærer at Equinor selger om lag 54,5 millioner aksjer i Lundin til selskapet. Equinor er allerede operatør på Johan Sverdrup-feltet.

– Johan Sverdrup er et felt i verdensklasse. Vi er i rute for oppstart av produksjonen i november i år, og økningen i vår direkte eierandel gir oss muligheten til å skape enda høyere verdi for våre aksjonærer, sier Sætre.

Etter at transaksjonene er fullført, vil Equinor ha en eierandel på 42,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet, og en eierandel på 4,9 prosent i Lundin Petroleum.

Transaksjonen forutsetter at alminnelige vilkår oppfylles, blant annet godkjenning fra myndigheter og fra den ekstraordinære generalforsamlingen i Lundin Petroleum i slutten av juli.

Det ventes at kjøpet av eierandelen i Johan Sverdrup-transaksjonen vil bli fullført innen fjerde kvartal 2019.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 20 busskur knust mellom Sandnes og Vaulen

 2. Sammenlignes med Thorstvedt – slik svarer Viking-talentet

 3. 12 nordmenn ble nektet innreise i Spania – måtte snu med samme fly

 4. Milliardær solgte hus med tak fullt av råte og sopp: - Jeg blir faktisk fysisk dårlig bare jeg går forbi det huset

 5. Meteorologene varsler sommer-comeback

 6. Nå vil Frp-Simonsen bli ny oljedirektør

 1. Equinor
 2. Lundin
 3. Oljebransjen
 4. Oljeproduksjon
 5. Johan Sverdrup-feltet