I denne oljebyen er Statoil-sjefen blitt litt kjendis

ABERDEEN: For over 1000 år siden plyndret norske vikinger til seg rikdom langs kysten av Skottland. Nå fester Statoil grepet. Med en diplomat som «hærfører».

Hedda Felin har fått kjenne på kulturforskjellene mellom Norge og Skottland. – Det har tatt meg litt tid virkelig å komme inn under huden på skottene. Myndighetsdialogen er annerledes, mer formell. Det er ikke bare å ringe og si; «Hei vi er Statoil, dere kjenner oss», sier Felin.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

På andre siden av Nordsjøen ligger Aberdeen. Den skotske byen liker å kalle seg Europas oljehovedstad, en tittel den kniver med vennskapsbyen Stavanger om.

Her taff oljekrisen de 229.000 innbyggerne om mulig hardere enn i Stavangerregionen. Men oljejobbene er såvidt på vei tilbake. Statoil er blant dem som har rekruttert hundrevis til å jobbe for seg, mens andre har sagt opp ansatte.

Så da er det kanskje ikke så rart at den norske energigianten har en stigende stjerne, etter det vi har fått høre. Mer om det etter hvert.

- Oljearbeidere som fortsatt har jobb, må tåle store forandringer. De går ikke i samme rotasjon som før. De kan få en telefon med beskjed om å reise offshore dagen etter, forteller Kelly Hannay og Gemma Day. De har tatt turen til kjøpesenteret Westhill i en av de mer velstående forstedene til Aberdeen. - Vi føler ikke oljekrisen blir verken bedre eller verre. Det er ganske stabilt, sier venninnene fra småbyen Ballater i regionen Aberdeenshire i Skottland.
Les også

Norske toppledere fikk mer i bonus enn i lønn i fjor

«Alle kjenner Statoil»

– Jo, alle kjenner Statoil her i byen. Og de vet hvem jeg er også. Det er kanskje nytt at det er en litt yngre dame som tar en slik jobb. Vi får mye oppmerksomhet rundt det, sier Hedda Felin, direktør for Storbritannia og Irland offshore i Statoil.

Statoils kontorer ligger en kort taxitur «ut på landet». I Aberdeen heter det ikke Forus, men Kingswells. Men været er ganske likt. Lavt skydekke med fare for regn.

Etter å ha oppdatert oss på Statoils sikkerhetsregler i resepsjonen, sitter vi ansikt til ansikt med med 39-åringen fra Oslo andre etasje. Hun innrømmer det er uvant å bli gjenkjent.

– Det er taxisjåfører og andre folk. De stopper meg og spør om jeg er den nye dama i Statoil. Det viser at i Skottland er vår posisjon litt unik, sier Felin.

«Stigende stjerne»

– Statoil har en stigende stjerne her i UK. Det fortalte ambassaderåd Sigrid Anna Oddsen fra Sandnes da vi traff henne et par dager tidligere. Fra sin plass i ambassaden i London, får hun mange positive tilbakemeldinger om den norske energigiganten.

– Her i Aberdeen er det nok fordi vi har jobbet litt motsyklisk. Mens andre har sagt opp folk, så har vi rekruttert. En så stor investering som Mariner-prosjektet for eksempel, viser godt igjen, sier Felin.

LES MER OM MARINER: Gigant på britisk sokkel

På få år har Statoil vokst fra 13 stykker på et lite kontor inne i Aberdeen til 170 stykker i nye lokaler i forstaden Kingswells.

I tillegg sysselsetter Statoil for tiden 1500 oljearbeidere offshore på Mariner, som er det største oljefeltet som er utviklet på britisk sokkel de siste ti årene. Oppstart er om ett år.

– Det er mye skotter og folk fra UK som har fått jobb, mange flinke folk. Jeg merker jeg blir ydmyk når jeg ser hvor stor impact vår industri har, hvor tøft det er når det er nedgangstider og den boosten det er i oppgangstider, sier 39-åringen, som mener oljeneturen føltes enda mer brutal i Aberdeen enn i Stavanger og Norge.

– At Statoil valgte å legge verdens første flytende vindpark Hywind til Skottland, ser vi på som en stor tillitserklæring, sier førsteminister Nicola Sturgeon. Bak henne olje og energiminister Terje Søviknes.

Olje, gass og vind

Skottland er en selvstyrt nasjon i Storbritannia, hvor Statoil er involvert i mye som har med energi å gjøre. Olje og gass, letevirksomhet og offshore vind.

– Statoils fotavtrykk er blitt stadig større. Vi har gått fra å være partner til å bli operatør. Vi har feltene Mariner og Utgard. Så er det vind med Sheringham Shoal, Dudgeon, Doggerbank og Hywind. På leting er vi størst i år med tre av ni letebrønner på britisk sektor. Det er ikke mange andre steder i verden Statoil gjør så mye som her. En utrolig morsom porteføje å fronte, sier Felin.

Dagen før sto gratulantene i kø da Statoil åpnet verdens første flytende vindmøllepark nord for Aberdeen. Hywind er bare ett av fire vindprosjekter Statoil har i Storbritannia. Snart åpner også Dudgeon med 67 bunnfaste turbiner lenger sør i Storbritannia.

– At dere valgte å legge Hywind til Skottland ser vi på som en stor tillitserklæring. Vi ser fram til å samarbeide med Statoil på mange flere prosjekter i framtiden, sa Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Les også

Så snart kan Statoils vind konkurrere mot olje og gass

At Hedda Felin er en forholdsvis en ung toppsjef i Statoil, og en kvinne uten den «rette» oljeutdannelsen, har aldri vært noe stort problem. - Men jeg må kanskje bruke litt mer tid på å få respekt, innrømmer Felin.

Kostnadene er barbert

Britisk kontinentalsokkel er gått fra å være dyr til å bli svært kostandseffektiv, ifølge Felin.

– Hvis vi sammenligner med norsk sokkel?

– Da er det mye som er billigere her, ja. Arbeidskraft, kontrakter, logistikk, støttefartøy. Felin ramser opp.

På norsk side av Nordsjøen jobber oljearbeiderne gjerne 2–4 eller 2–3, det vil si to uker ute på jobb, deretter tre eller fire uker hjemme.

– Her går en gjerne 3-3, 2-3, eller 3-2. Det kan variere, men vi prøver å tilby gode vilkår. Statoil skal være et attraktivt selskap å jobbe i. Samtidig må vi forholde oss til de andre selskapene og industrien her, sier Felin.

Og de som tror sikkerhetsstandarden er høyere på norsk sokkel, tar feil, mener hun.

– Jeg opplever UK som strenge, ganske rigide på sikkerheten. Jeg har sett sammenligninger der UK faktisk kommer best ut.

– Oljeselskapene har kuttet i alt, også i taxiutgifter. Nå må konene kjøre oljearbeiderne til heliporten. Det betyr mindre jobb for meg. Jeg må jobbe flere timer for samme lønna, sier taxisjåfør A. Milne. Det har vært tøffe tider i Aberdeen. - Når oljefolk med god lønn mister jobben, er det ingen til å kjøpe de dyrene husene deres. For det er ingen som har råd. De må selge billig og taper penger, sier Milne.

Motvillig rollemodell

Siden i fjor høst har Hedda Felin styrt Statoil fra Aberdeen. Hun er verken ingeniør eller har vært plattformsjef. 39-åringen er utdannet diplomat fra prestisjeskolen Sciences-Po de Paris.

– Jeg må kanskje bruke litt mer tid på å få respekt, men det er ikke noe problem. Jeg har veldig gode operasjonelle folk personell rundt meg, og så gjør vi ikke noe som er tilfeldig i Statoil. Folk blir robustgjort til de oppgavene de får. Jeg har vært i mange type roller i Statoil, hvor jeg har måttet lære å forstå det andre driver med, selv om det ikke er min kompetanse, sier Felin.

Hun både misliker og ser nødvendigheten av å snakke om at hun er kvinne og den yngste såkalte SVP-er (senior vice president) eller landsjefen i Statoil. kvinne og den yngste såkalte SVP-er (senior vice president) eller landsjefen i Statoil.

– Jeg tror fortsatt det er viktig med rollemodeller. Jeg får utrolig mange spørsmål om hvordan jeg kombinerer jobben med barn og familie, sier Felin.

Det er norske jenter i industrien som spør hvordan Felin kan ukependle til toppjobben i Aberdeen mens mann og barn bor i Oslo.

– Det er jo litt trist da i 2017, at de må spørre hvordan klarer jeg klarer å være på sommeravslutninger og samtidig være sjef i UK. Noen ganger orker jeg ikke ta de tingene, men samtidig så må vi snakke om det også. Vi trenger å vise at det er mulig og det er kjempegøy, men også krevende, sier hun.

LES OGSÅ: Sønn til Statoil-sjef fikk tilgang til lukrativ helikopter-skole i Canada

Hedda Felin godtar at det fortsatt er behov for kvinnelige rollemodeller i norsk industri. Som toppsjef for Statoil i Aberdeen er hun ukependler. - Jeg reiser ut med et mandagsfly og hjem torsdag. I Oslo har jeg mann og to barn, og det går bra. Jeg er fortsatt gift, sier Felin.

Supermamma i helgene

Ingen kan få med seg alle hverdagsmiddager, sommeravslutninger og samtidig ha de mest spennende jobbene. Det er pluss og minus med alle modeller. Felin og hennes familie har funnet sin balanse. Et visst apparat må til. Blant annet gikk Felins lærer-mamma av med pensjon for å gjøre lekser med barna.

– Vi kjører på og det er ganske heftig. I kveld når jeg kommer hjem må jeg kjøre alle barna hjem fra trening. Da må jeg ta igjen det tapte. Jeg får lov å bare jobbe nå jeg er her, så er jeg supermamma når jeg kommer hjem, sier Felin. Hun ler

– Det er mer og mer slik at begge har en karrière i et forhold. Mannen min ville ikke sitte i Aberdeen og spille golf (latter). Han jobber jo selv. Det er hensyn en må ta.

Les også

Var anklaget for korrupsjon: – Statoil har ruinert livet mitt

En kvinne etter Eldar Sætre?

Felin synes det er dumt at mange jenter faller av på mellomledernivå.

– Vi trenger mangfold rundt lederbordene. Kan ikke bare ha 58 år gamle menn der.

– Tror du den nesten Statoil-sjefen etter Eldar Sætre blir en kvinne?

– Det kan det godt bli. Datteren min på 8 år kan tenke seg å bli Statoil-sjef. Da tenker jeg at jeg har gjort jobben min, så lenge det er et alternativ for henne, sier Felin og smiler.

Selv ser hun for seg å bli i Aberdeen en god stund. Det er viktig å bygge videre på gode relasjoner, ha kontinuitet.

– Etter ett år i Aberdeen, må du vel kunne svare på om dette er Europas oljehovedstad og ikke Stavanger?

– Ja, det var det da, sier Felin mens hun følger oss ut. Stopper opp i trappen og smiler lurt.

– Nå har jeg mitt hjerte i Aberdeen, svarer hun diplomatisk.

Les også

– Er fortsatt drift forsvarlig på Kristin-plattformen?

Les også

Solkongen fra Jæren med full pott i Iran: – I 2014 tenkte jeg at det var sol det kom til å handle om i framtiden

Publisert: