Statoil kan redusere bemanningen med 500 årsverk

Statoil har besluttet å redusere bemanningen med 354 årsverk. - I tillegg legges det opp til en reduksjon på 212 årsverk, ifølge fagforeningene.

Publisert: Publisert:

Statoil offentliggjorde onsdag kuttplanene for de ansatte. Foto: Kjetil Alsvik/Statoil

 • Birgitte Flote
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Pressekontakt Morten Eek i Statoil sier at selskapet tirsdag besluttet å redusere bemanningen med 354 årsverk. I tillegg opplyser fagforeningene Industri Energi, Lederne og Safe til Aftenbladet at det legges opp til en ytterligere reduksjon på 212 årsverk.

Eek sier det er for tidlig å konkludere noe utover de 354 som nå er besluttet.

– Bemanningsreduksjonen som er besluttet er på totalt 354 årsverk, og det er ikke besluttet noe utover dette for de neste tre årene. Vi har pilotprosjekt på blant annet planbasert vedlikehold som går ut 2017, men her er det for tidlig å konkludere, sier Eek.

Ambisjon om 600

Statoil-ledelsen orienterte i august i fjor de ansatte om sin ambisjon om å redusere bemanningen offshore med 600 årsverk. Dette kan de trolig gjøre uten oppsigelser og sluttpakker, men gjennom naturlig avgang.

Det skal skje gjennom programmet «driftsbemanning 2016-2019».

Onsdag har Statoil offentliggjort beslutningen om reduksjonen for sine ansatte.

– I utgangspunktet ligger det til grunn en beslutning om å redusere i underkant av 500 årsverk i løpet av de neste tre årene. Men det er flere forutsetninger for å komme dit. Først må man vurdere konsekvens og risiko, om det i det hele tatt er mulig å gjøre dette, sier Per Steinar Stamnes i Industri Energi.

Fagforbundene er kritiske

– Vi har vært kritisk og gått imot bedriftens forslag hele tiden. Hadde ikke vi påvirket i prosessen, hadde tallet blitt langt høyere. Vi har hevdet at bemanningen skal være i forhold til oppgavesett og aktiviteter. Det mener vi bedriften ikke har tilstrekkelig dokumentert overfor oss. Derfor har vi sagt nei til forslaget fra bedriften, sier Stamnes.

Fagforeningene Safe, Lederne, Industri Energi (IE), Tekna og Nito brøt alle samarbeidet med Statoil-ledelsen.

«Summen av disse endringene vil svekke sikkerheten og produksjonseffektiviteten på våre installasjoner,» advarte de ansatte i et brev til ledelsen.

– Ansatte må jobbe dobbelt så fort som tidligere. Dette vil gå ut over vedlikeholdet, sier Terje Herland, tillitsvalgt i Lederne i Statoil.

– Vi er helt uenige og veldig skuffet over beslutningen. Vi mener det ikke er rom for å redusere bemanningen. Konsekvensene kan blant annet bli økt fare for storulykker, sier Terje Enes, sokkelleder i Safe i Statoil.

Vurdert risiko

Statoil har vurdert risiko før stillingskuttene.

Et partssamarbeid har jobber med å se på risiko som kan oppstår hvis Statoil effektiviserer bort rundt 600 stillinger i driftsbemanningen knyttet til aktiviteten offshore.

– Der har vi hatt et godt samarbeid i en egen gruppe hvor verntjenesten og noen av fagforeningene har vært med. Endelig tiltak må eventuelt ledelsen sette, men da har vi definert riskene, sa Øystein Arvid Håland, direktør for sikkerhet og bærekraft på norsk sokkel i Statoil til Aftenbladet i februar.

4000 jobber offshore for Statoil

I dag er det omlag 4000 ansatte i Statoil i sokkelbemanningen, Utvikling og produksjon Norge (UPN). Blant disse er det også landansatte.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Gutt påkjørt på Bryne

 4. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 1. Equinor
 2. Offshore
 3. Industri