Oljemessestriden er avblåst

OTD og Stavanger Forum er blitt venner igjen. Oljemessen blir på Tjensvoll til og med 2021.

Etter flere ukers pågående bråk om Offshore Technology Days (OTD), kan styreleder Christian Rugland tilfreds konstatere at det er oppnådd enighet med OTD-arrangør Offshore Media Group. Foto: Jarle Aasland

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

Stavanger Forum-direktør Cornelius Middelthon er tilfreds med at han nå kan legge OTD-striden bak seg. Foto: Anders Minge

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Som ventet er den flere uker lange striden mellom Stavanger Forum og Offshore Technology Days (OTD) nå avklart.

OTD-arrangør Offshore Media Group (OMG) og Stavanger Forum er tirsdag blitt enige om en avtale som viderefører Offshore Technology Days (OTD) i Stavanger Forum frem til 2021. Dette bekrefter partene i en pressemelding tirsdag.

Dropper søksmål

Styrene i Stavanger Forum og OMG har begge akseptert en justert avtale som innebærer at OTD arrangeres i Stavanger Forum annethvert år frem til 2021. Enigheten innebærer at OTD-arrangøren frafaller alle varslede krav mot Stavanger Forum, inkludert det varslede erstatningssøkmålet beregnet til 100 millioner kroner.

Les også

Inngår ny OTD-avtale

Cornelius Middelthon, administrerende direktør i Stavanger Forum, sier dette har vært en vanskelig sak for alle involverte parter.

– Vi er derfor tilfredse med at vi har fått nødvendige avklaringer som løser interessemotsetningene og gjør at det er mulig å videreføre samarbeidet med Offshore Media Group, uttaler han i pressemeldingen.

Messe— og konferansedirektør Peter N. Keilen i OMG uttrykker glede over at Stavanger Forum har bekreftet sin langsiktige avtale med OTD.

– Dette gir oss en trygghet til å kunne arrangere den best mulige oljemessen, til glede for Stavanger-regionen og for hele den norske oljeindustrien, sier Keilen.

Ny ONS-vurdering

"Fredsavtalen" er inngått stikk i strid med det opprinnelige styrevedtaket i Stavanger Forum. Tirsdag ettermiddag lå fortsatt forklaringen publisert på sistnevntes hjemmesider om hvorfor Stavanger Forum fant det riktig å bryte med OTD. Dette til fordel for et oppgradert og eksklusivt partnerskap med ONS, som i år lanserte OTD-konkurrenten ONS Norway:

"Bakgrunnen for at OTD berøres er at det nære partnerskapet mellom Stavanger Forum og ONS skaper en interessemotsetning med OTD, slik det av og til gjør i næringslivet. Denne problemstillingen ble aktualisert i evalueringen av ONS Norway, og vi ser at det på sikt vil være en uholdbar motsetning. Vi har i prosessen lyttet til vår langvarige partner i ONS og besluttet at vi ønsker å være med på å utvikle ONS videre. OTD 2013 vil arrangeres som normalt", forklarte Stavanger Forum.

Les også

ONS-rival kastes ut av Stavanger

Nå er altså det kontroversielle styrevedtaket opphevet. Dette skjedde ifølge partene etter at styret i Stavanger Forum i en fornyet vurdering "konkluderte med at det mulige konkurranseforholdet mellom ONS og OTD likevel ikke er til hinder for at de to arrangementene kan arrangeres i Stavanger Forum".

Avklart med "aktører"

Ifølge partene har den oppdaterte vurderingen bakgrunn i "nødvendige avklaringer i samtaler Stavanger Forum har hatt med aktørene i saken".

– Vi har merket oss et sterkt engasjement fra mange i regionen om å finne en løsning. Derfor er vi tilfredse med at Offshore Media Group har akseptert et revidert tilbud om videreføring av OTD i Stavanger Forum, og at vi nå kan legge denne saken bak oss, avslutter Middelthon i pressemeldingen.

Klarerte roller

Det står ingenting i pressemeldingen om den oppdaterte, eksterne habilitetsvurderingen som Stavanger Forum har fått foretatt av rollene til styreleder Christian Rugland (H) og styrenestleder Ellen Solheim (KrF), som begge har styreverv i ONS.

Rugland bekreftet mandag overfor Aftenbladet at både han og Solheim er erklært habile, og at styret i Stavanger Forum har støttet seg til denne vurderingen. Også dette er i strid med innsigelser fra OTD-advokaten Arvid Sjødin. Han har anført at Rugland har brutt aksjelovens habilitetsbestemmelser til fordel for ONS.

Takker ordføreren

OTD-sjef Keilen ser nå fram til å avvikle et utsolgt OTD på Stavanger Forum 23.-24. oktober. Arrangementet ville uansett ha blitt avviklet med eller uten enigheten som nå er oppnådd for arrangementer etter 2013. – Vi takker en våken presse, med Stavanger Aftenblad i spissen, som gjennom tre uker ogen serie artikler har belyst og dokumentert denne saken. Vi takker også for all støtten vi har fått fra industrien og politiske hold, og spesielt takk til Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø for svaret hun ga i formannskapet sist uke, sier Keilen til Aftenbladet.

Les også

Ordføreren vil forbedre Stavanger Forum

Torsdag ba ordføreren, som også er styremedlem i ONS, blant annet om følgende i formannskapet.

– Jeg vil be styret i Stavanger Forum starte en prosess med å vurdere om organiseringen av virksomheten er optimal med tanke på å nå målet om å tiltrekke seg messer og arrangement. På bakgrunn av denne saken vil ordfører be rådmannen om at formannskapet får en gjennomgang av hvordan Stavanger Forum i fremtiden best skal kunne ivareta regionens interesser, sa Sagen Helgø.

Dropper klage

Keilen bekrefter overfor Aftenbladet at det ikke blir noe av en klage til Konkurransetilsynet i saken:

– Gjennom en serie av oppslag og avsløringer har fakta kommet på bordet om hva som egentlig har skjedd i denne saken. Vi tror ikke Konkurransetilsynet vil gjøre en bedre jobb enn det som allerede er gjort av Stavanger Aftenblad, og har derfor besluttet ikke å sende inn klagen. Med det håper vi at ting normaliserer seg og at vi aldri opplever dette igjen, sier han.

– Det er klart at vi ønsket en mer langsiktig avtale enn det vi nå har blitt enige om. Vi ønsket en opsjon for OTD i Stavanger Forum i lang tid utover 2021. Samtidig ønsket vi å rydde usikkerhet av veien, samt bekrefte OTD sin tilknytning og nære forhold til Stavanger by, sier Keilen.

– Så mørkt ut

— Det er mange ting her som kunne ha vært gjort annerledes. Det har skjedd en del ting som aldri burde ha skjedd, men vår agenda nå er å lage en best mulig messe for oljeindustrien, sier han.

Les også

Spillet om OTD og ONS

— På et tidspunkt så hele situasjonen veldig mørkt ut, og vi følte oss veldig alene, og det er klart at det var sterke krefter her som ønsket å rydde OTD ut av veien. Men oljeindustrien talte, og uttrykte ønsket om at OTD ble værende i Stavanger. Uten det klare svaret og den brede støtten vi fikk fra Stavanger, ville nok saken ha endt opp i rettssystemet. Samtidig er vi veldig takknemlige og ydmyke for støtten vi har fått. Vi er veldig glade for støtten vi har opplevd fra det politiske miljøet, industrien, næringslivet, Næringsforeningen, Region Stavanger og andre, sier OTD-sjefen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ett år etter stupeulykken skal Konrad (17) opereres i Thailand. Drømmen er å gå igjen

 2. Sandnes-treneren med stikk: - Viking må føle det ubehagelig at styrkeforholdet er så likt

 3. «Exit» flyttet inn i ekteparets hjem. Her er deres ti tips for å bygge drømmehuset

 4. 14-åring frastjålet gjenstand på togstasjon - politiet leter etter gjerningspersonen

 5. FHI vurderer bruk av vaksine for 16-åringer

 6. Varsler millionsprekk i Domkirken