Statoil kjøper oljeselskap for 24 milliarder kroner

Statoil går inn i utvinning ukonvensjonell olje på land i USA og blir operatør for store oljeforekomster i Nord-Dakota og Montana.

Publisert: Publisert:

_SCC-AIPub_B-l_pet_1524947a.jpg Foto: Furulund Svein Erik/Aftenposten

  • Inga Sverdrup
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Statoil offentligjgjorde i dag at det kjøper selskapet Brigham Exploration Company og får med det tilgang til et 1.500 kvadratkilometer stort skiferolje— område i Nord-Dakota og Montana

Gjennom oppkjøpet blir Statoil operatør i de to områdene Bakken- og Three Forks som er blant de største oljeformasjonene i USA.

Statoil har ifølge en børsmelding fremmet et kontanttilbud om kjøp av samtlige aksjer i Brigham for 36,5 amerikanske dollar per aksje, et tilbud styret i Brigham Exploration Company har enstemmig anbefalt selskapets aksjonærer å akseptere.

Ifølge børsmeldingen er totalkostnadene ved transaksjonen om lag 4,4 milliarder dollar (tilsvarende 24 milliarder kroner)

Ledende på land

Statoil er allerede godt inne i skifergassboomen i USA, med eierandeler i de store skifergassforekomstene Marcellus og Eagle Ford.

— USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser og disse utgjør en stadig viktigere del av landets fremtidige energiforsyning. Statoil har gradvis styrket sin industrielle posisjon innen ukonvensjonelle ressurser gjennom tidlig inntreden i Marcellus og Eagle Ford. Ved å gå inn som operatør i Bakken og Three Forks formasjonene, der det utvinnes lett olje fra tette bergarter, tar Statoil et nytt betydelig skritt. Vi posisjonerer oss nå som en ledende aktør i USAs raskt voksende industri for utvinning av landbasert olje og gass, i tråd med vår strategi, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil i børsmeldingen.

Betaler over markedspris

Statoil opplyser at tilbudet ligger 36 prosent over dagens aksjeverdi. Årsaken til det gode budet skal være at området er svært attraktivt.

Brigham Exploration Company, med hovedkontor i Austin Texas, har over 100 ansatte i Austin og Nord Dakota.

Ifølge Statoil er det per i dag anslått at de oppkjøpte områdene inneholder mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter.

I dag produserer Brigham Explorations 21.000 fat oljeekvivalenter per dag, mens området har potensial til å øke produksjonen til 60 - 100.000 fat oljeekvivalenter per dag i løpet av fem år.

Samme tekonolgi som for skifergass

Olje fra tette bergarter blir utvunnet på lignende måte som skifergass og væske, med lange horisontale brønner og hydraulisk frakturering. Kommersiell utvinning av denne typen oljeforekomster er en relativt ny aktivitet som har vokst raskt gjennom de siste årene.

Brigham har i dag 88 produserende brønner i Nord Dakota og opererer nå 12 borerigger i området, Målet er å bore 140 brønner i året.

— Vi er imponert av Brighams resultater og medarbeidernes teknologiske ekspertise, og ser fram til videre, ansvarlig utvikling av disse førsteklasses posisjonene. Vi vil bygge videre på selskapets gode dialog med myndigheter og befolkningen i Williston-området, sier Bill Maloney, konserndirektør for Statoil i Nord Amerika.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  2. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  3. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Bilfører stoppet i Ryfast – for å sove