Frp-Solvik meldte seg ut av statskirken etter bispe-nei til Lofoten

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har meldt seg ut av statskirken etter at kirke-topper i fjor foreslo å verne Lofoten mot oljeutvinning. For ett sted vil ikke Frp-eren drive politikk.

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Kirken skal ikke drive med politikk, sier Frps talsmann i olje- og energisaker, Ketil Solvik-Olsen.

Tirsdag deltok han på Offshore Strategikonferanse i Stavanger. At Solvik-Olsen er en troende mann er kjent for mange, men noen kirkegjenger er han ikke lenger.

Meldte seg ut i protest

I fjor meldte han seg ut av statskirken etter at Kirken, Norges kristne råd og Kirkens Nødhjelp foreslo et fem års moratorium for tildeling av nye områder.

— Da kirken samlet seg om et utspill mot utbygging av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, så meldte jeg meg ut, sier Solvik-Olsen til Aftenbladet.

Det var Hålogaland-bispen Tor B. Jørgensen som sto i spissen da kirkens ledere for et drøyt år siden tok demonstrasjonsvåpenet i hånd og stilte seg opp foran Stortinget med sitt budskap om tenkepause i diskusjonen om de attraktive petroleumsarealene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kirkens ledere brukte forvalteransvaret som argument og mente at utslipp fra norsk energiproduksjon går ut over verdens fattige.

Fortsatt kristen

— Jeg er fortsatt kristen, men vil ikke være med i statskirken. I Oslo hender det jeg går i Filadelfia-menigheten, sier brynebuen.

Vanligvis er kirken forsiktig med å engasjere seg politisk. Særlig i saker som er sterkt kontroversielle, og der kirkens ledere og medlemmer naturlig vil ha ulike oppfatninger om hva som er god eller dårlig politikk. Dette gjelder også ressursforvaltning.

Ketil Solvik-Olsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Full fyr på dagens Viking-trening

 2. Tidligere politiker dømt til fengsel i fem måneder

 3. 32 nye personer smittet på Nord-Jæren

 4. Endelig! En konsert! Med folk!

 5. – Den sterke, fryktbaserte kommunikasjonen som vi får mye av fra myndighetene nå for tiden, gjør noe med oss

 6. Siv Jensen om møtet med nordsjødykkere: – Tårene trillet