Frp-Solvik meldte seg ut av statskirken etter bispe-nei til Lofoten

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har meldt seg ut av statskirken etter at kirke-topper i fjor foreslo å verne Lofoten mot oljeutvinning. For ett sted vil ikke Frp-eren drive politikk.

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Kirken skal ikke drive med politikk, sier Frps talsmann i olje- og energisaker, Ketil Solvik-Olsen.

Tirsdag deltok han på Offshore Strategikonferanse i Stavanger. At Solvik-Olsen er en troende mann er kjent for mange, men noen kirkegjenger er han ikke lenger.

Meldte seg ut i protest

I fjor meldte han seg ut av statskirken etter at Kirken, Norges kristne råd og Kirkens Nødhjelp foreslo et fem års moratorium for tildeling av nye områder.

— Da kirken samlet seg om et utspill mot utbygging av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, så meldte jeg meg ut, sier Solvik-Olsen til Aftenbladet.

Det var Hålogaland-bispen Tor B. Jørgensen som sto i spissen da kirkens ledere for et drøyt år siden tok demonstrasjonsvåpenet i hånd og stilte seg opp foran Stortinget med sitt budskap om tenkepause i diskusjonen om de attraktive petroleumsarealene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kirkens ledere brukte forvalteransvaret som argument og mente at utslipp fra norsk energiproduksjon går ut over verdens fattige.

Fortsatt kristen

— Jeg er fortsatt kristen, men vil ikke være med i statskirken. I Oslo hender det jeg går i Filadelfia-menigheten, sier brynebuen.

Vanligvis er kirken forsiktig med å engasjere seg politisk. Særlig i saker som er sterkt kontroversielle, og der kirkens ledere og medlemmer naturlig vil ha ulike oppfatninger om hva som er god eller dårlig politikk. Dette gjelder også ressursforvaltning.

Ketil Solvik-Olsen
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 2. Nå kan du få «Regå» i hagen

 3. –1800–1900–2000. Solgt!

 4. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

 5. Trump vekker avsky etter minneord

 6. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring