- Kanskje blir det oljå

Olje-Stavanger trenger geologer. St. Olav videregående skole har tilbudt geofag for tredjeårs-elever siden 2007. Det er blitt en suksess, mener skolen.

Publisert: Publisert:

Sondre Hagevold, til venstre, og Børge Lillesund Johannessen er potensielle realfagsstudenter. Geofag på videregående er et yndlingsfag. Foto: Lars Idar Waage

Denne artikkelen er over syv år gammel

Aftenladet er flue på veggen mens paleontolog (en forsker på bergarter, dyre— og plantefossiler) Robert Williams sender rundt noen hundre år gamle fossiler han har plukket i Pyreneene.

Dit skal elevene på ekskursjon denne uken. De skal selv studere bergartene i fjellkjeden som lå dypt under havflaten før jordplatene, som nå er Frankrike og Spania, krasjet sammen og dannet Pyreneene.

Les også

UiS har én av ti oljestudenter

Williams arbeider i Oljedirektoratet (OD) og er fast gjest på St. Olav i en "lektor 2-ordning". Den innebærer at fagpersoner fra industri og arbeidsliv for øvrig deltar aktivt i undervisningen. Klassens lærer er lektor og geolog John-Erik Sivertsen. Han sier at nesten halvparten av elevene på studieforberedende velger realfag, men andelen som søker realfaglige studier etterpå, er langt lavere.

Næringslivet inspirerer

Sivertsen mener skolens tilbud om geofag for realfagselevene er en ubetinget suksess.

— Geofag ble innført i 2007 sammen med teknologi og forskningslære som inspirasjonsfag, sier han.

— Håpet var at de skulle bidra til at flere søkte realfagstudier etter videregående. Hos oss på St. Olav kan det se ut som det har virket.Av 23 avgangselever fra geofag 2 i 2011 valgte så mange som 12 geologi på høyskole/universitet; sju på Universitetet i Bergen, to på Universitetet i Stavanger, to på NTNU i Trondheim og én på Universitetet i Oslo. I tillegg er flere av elevene å finne på andre realfaglige studier.

Paleontolog Robert Williams fra OD er fast gjest på St. Olav i en lektor 2-ordning. Det beriker elevenes undervisning i geofag. Mina Rise og Hanne Finsveen lytter. Foto: Lars Idar Waage

Sivertsen mener noe av forklaringen til de gode tallene er det utstrakte samarbeidet skolen har med eksterne partnere i geofagene: ExxonMobil og petroleumsgeologi, UiS og klimatologi, NVE og hydrologi og OD og paleontologi.— Gjennom fagpersoner fra disse miljøene møter elevene rollemodeller som arbeider på en måte elevene kan relatere til, sier Sivertsen.

Liker å popularisere

Klassen sitter musestille mens Robert Williams snakker.

— Å møte elever slik er givende og inspirerende. Jeg har alltid likt å popularisere naturfagene. I tillegg til geofag-elevene på St. Olav, møter jeg en 5. klasse jevnlig med astronomitimer, sier Williams.

— I Pyreneene kan en ennå finne fossiler av organismer som levde nede i havet. Noen av disse finnes også i hellelagte gårdsplasser og trapper i området. Legg merke til dette når dere går rundt der, sier han til klassen og sender rundt eksempler.

Geologi er topp

Les også

Syv av ti unge vet ikke hvordan de kan få jobb i oljå

Williams har et lokalt eksempel til utforsking: — Fjellet til venstre for Narvesen-kiosken i Olav V's gate i Stavanger sentrum har også vært gammel havbunn en gang og skjuler fossiler, sier han. Sondre Hagevold og Børge Lillesund Johannessen studerer Willams´fossiler. - Geologi er ett av de kjekkeste fagene jeg har, sier Børge.- Spesielt vulkanisme er interessant.

— Blir det oljeindustrien på dere?

Sondre nikker.

— Jo, kanskje det. Oljen ligger jo der og blinker, sier han og ler.

Publisert: