Kielland-ulykken er tema på fagdebatt

Hvordan kunne en så liten feil få så store konsekvenser, er tema når Alexander Kielland-ulykken er debatt-tema torsdag kveld.

D-leggen på pentagon-riggen ble revet av en marskveld i 1980. 20 minutter senere veltet plattformen.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
Plattformen ble liggende opp-ned i tre år før den endelig ble snudd og senere senket.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Norsk korrosjonteknisk forening har satt Kielland-ulykken på programmet og torsdag kveld diskuterer professor Torfinn Havn de enorme følgene av en liten feil.

Møtet holdes på Radisson Blu Royal hotell i Stavanger torsdag kveld klokka 19.

Torfinn Havn er innleder, og professor ved Universitetet i Stavanger. Han er også daglig leder i Ztrong Energy. Under torsdagens møte vil han drøfte de enorme konsekvensene en liten feil viste seg å få.

– Torfinn vil snakke om de tekniske årsakene til havariet, med vekt på materialteknologi. De tekniske analysene som ble utført av bruddflatene vil bli belyst. Og til slutt hvor farlig materialtretthet er i forbindelse med stål i sjøvann, opplyser Jannick Lotherington i NKF.

123 omkom i ulykken

Plattformen «Alexander L. Kielland» kantret og gikk rundt den 27. mars 1980 da den ene av fem plattformføtter knakk av på grunn av materialtrøtthet. Den norske granskingskommisjonen påviste en sveisefeil som den utløsende årsaken til ulykken. 123 mennesker omkom i norgeshistoriens største industriulykke. 89 overlevde.

Sveisefeilen ble gjort ved det franske verftet som bygde plattformen.

Nye avsløringer om årsaken

Gjennom en artikkelserie i Stavanger Aftenblad, og i en ny bok om Kielland-ulykken som ble gitt ut i høst, er ny informasjon om årsakssammenhengen kommet fram.

Eivind Egeli er 90 år og bor på Tasta i Stavanger. I 1980 satt han i kontrollrommet på Kielland da plattformen havarerte. Han kan fortelle om mangelfull opplæring av de ansatte og utstyr ombord som ikke fungerte. Heller ikke vedlikeholdet var godt nok, i følge mannskapet.

Franskmennene hadde sin egen granskingsrapport som har fått lite oppmerksomhet i Norge. De peker på feil som ble gjort av Stavanger Drilling, som eide plattformen og av operatør på oljefeltet, Phillips. De franske ekspertene mener at nordmennene driftet riggen feil og påførte konstruksjonen ekstra belastninger som til slutt ledet til at foten knakk.

Hemmelig forlik i Paris

Aftenbladet har også fått innsyn i et rettslig forlik, som fortsatt holdes hemmelig av partene, der de norske aktørene frafaller et krav på 700 millioner kroner (2,1 milliarder kroner i dagens verdi) og godtar en symbolsk utbetaling på 6,5 millioner kroner (10,5 millioner i dagens verdi). Forliket ble inngått i Paris i 1991. Dette kan tolkes som en innrømmelse fra norsk side av at de franske ekspertene hadde rett i sine konklusjoner.

Torgeir Moan ved NTNU satt i granskingskommisjonen som konkluderte med at ulykkesårsaken skyldes en sveisefeil og materialtrøtthet. Han står fast på at ulykkesårsaken er funnet og er kritisk til argumentene som er fremmet i Aftenbladets framstilling.

Det norske fagmiljøet, med professor Torgeir Moan ved NTNU i spissen, står imidlertid fast på at at årsaken til ulykken er funnet og at feilen skyldes sveisefeil og materialtrøtthet, som det franske verftet har ansvaret for.

LES OGSÅ:

Odd Kristian (Kian) Reme står bak Kielland-nettverket og tok initiativ til spørreundersøkelsen. Han mistet selv broren sin i ulykken i 1980.
Facebook-aksjon for Kielland-gransking

I en nylig gjennomført spørreundersøkelse blant etterlatte og overlevende etter ulykken, er det stort flertall for å gjennomføre en ny, åpen gransking av årsakene til ulykken.

Tidligere statsminister Kåre Willoch, biskop Erling Pettersen, LO i Rogaland, fagforeningen SAFE og byrettsdommer Olav T. Laake har støttet kravet om en ny gransking.

LES MER OM HVEM SOM STØTTER KRAV OM GRANSKING:

Pensjonert dommer om «Kielland»-ulykken: - En ny gjennomgang vil gjøre vondt, men sannheten må framKåre Willoch støtter ny gransking av KiellandKrever ny gransking av Kielland-ulykken

Redaksjonens anmerkning:

Ellen Kongsnes er journalist i Stavanger Aftenblad, og medforfatter i boka om Kielland-ulykken som kom ut i høst.

Publisert:

Kielland-ulykken

 1. – Forventer at den vil være en øyeåpner

 2. «Av alle sider ved Kielland-saken jeg bare ikke kan forstå, er dette den mest ubegripelige»

 3. Vi forventer at Riksrevisjonen gir Stortinget en klar anbefaling om en ny og åpen gransking

 4. – Noe av det som er skrevet om Kielland-ulykken, bør ikke stå uimotsagt

 5. – Overlevende, etterlatte og det norske folk ble ført bak lyset

 6. «Vår plikt å lære av Kielland-ulykken»

 1. Kielland-ulykken
 2. Universitetet i Stavanger (UiS)
 3. ConocoPhillips
 4. NTNU
 5. Alexander L. Kielland-ulykken