Nordmenn flyr mest i Europa

Nordmenn flyr mest i Europa, ifølge en britisk universitetsstudie. Bare tre prosent av verdens befolkning står for alle flyreisene, ifølge svenske forskere.

Foto: Jarle Aasland

 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

En studie av 15 vesteuropeiske land, som Universitetet i Cranfield i Storbritannia har gjort, viser at nordmenn flyr suverent mest innenriks — målt per innbygger.

 • Vi flyr nesten tre ganger så mye som svenskene - som kom på tredjeplass.
 • Og fire ganger så mye som finnene - som kom på sjetteplass.

På utenriksflygninger er nordmenn i følge undersøkelsen i midtsjiktet.

2,7 innenlandsturer per nordmann

For 2008 kommer nordmenn gjennomsnittlig til å fly 2,7 turer hver, i følge beregninger Framtiden i våre hender har gjort ut fra Avinors tall.

Antallet utenlandsreiser hittil i år er 6,75 millioner, fra Norge til utlandet.

Økningen i utenlandsreiser fra Norge er 5,8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Og det er ruteflyginger som går opp mens charterreiser faller.

Større forbedringspotensial på bil enn fly

– I et langsiktig perspektiv på fly kontra veitrafikk, er det lettere å redusere energibruken vesentlig fra veitrafikken, ved el-biler og hybrider. Men det er langt mindre sannsynlig at vi får ned energibruken fra flyene på mellomlang sikt, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Selv om bilen bidrar aller mest til oppvarmingen av kloden, kan vi heller ikke «frikjenne» luftfarten, mener Framtiden i våre hender.

– Tallene ser annerledes ut fra Norge enn for verden totalt siden nordmenn flyr mest i verden, sier Arild Hermstad.

Særlig når det er de samme - fåtalls - menneskene i verden som både flyr mest og kjører mest, mener miljøvernorganisasjonen.

Bilen og luftfarten bidrar like mye - sett fra Norge

Nylig offentliggjorde Cicero senter for klimaforskning en studie som viser at bilene forurenser seks ganger mer enn flyene på verdensbasis.

Verdens bilpark er blitt så enorm at CO2-utslippene derfra bidrar seks ganger mer til den globale oppvarmingen enn all verdens fly.

Bare tre prosent av menneskene i verden flyr

Forskere ved Universitetet i Lund i Sverige har kartlagt at bare to til tre prosent av verdens befolkning står for alle flyturene i verden. Og nordmenn topper lista.

I Avinor-rapporten «Bærekraftig og samfunnsnyttig luftfart», med tall levert fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) og Cicero, går det fram at utslippene fra nordmenns flyreiser var på 3, 4 millioner tonn CO2 i 2007. Cicero mener at CO2-utslippene fra fly bør multipliseres med en faktor på 1,8 dersom den totale klimaeffekten skal komme fram. Årsaken er at andre utslippskomponenter enn CO2 har en særlig stor klimaeffekt når de skjer i store høyder.

Det betyr at hele klimapåvirkningen fra nordmenns flyreiser tilsvarer 6,12 millioner tonn CO2.

Foto: Justworldphoto

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Het budkamp om hytte ved Hellestøstranden

 2. Slik gikk det da politikerne ble orientert om brannnsaken til Berit

 3. Hardt ut mot NRK-program: Tre påstander om vekt, trening og kosthold stemmer ikke, ifølge eksperter

 4. – Samfunnet kunne vært spart for utgiften

 5. Sjekk programmet: Slik blir 17. mai i Stavanger

 6. Tiden som nybakt mamma ble alt annet enn fantastisk. Disse rådene kan gjøre barselperioden enklere.