Statoil faser ut kraftvarmeverket på Mongstad

Flere år med ulønnsom drift gjør at Statoil avslutter aktiviteten.

Kraftvarmeverket på Mongstad startet produksjonen i desember 2010. Anlegget var en del av Energiverk Mongstad-prosjektet. Kraftvarmeverket eies i dag 100 prosent av Statoil, som også er operatør. Foto: Statoil

 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Øvrig virksomhet på anlegget vil fortsette som før, men fra 2019 er det slutt på kraftvarmeverket på Mongstad. Det skriver Statoil i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Bakgrunnen for beslutning er at kraftvarmeverket har hatt mindre utnyttelse enn planlagt fordi dampbehovet på Mongstad har vært lavere enn da verket ble planlagt. Det har ført til at vi har tapt mye på driften og grep for å justere aktiviteten var unngåelig, sier Grete Haaland, direktør for Asset Management i Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Statoil.

I toårsperioden fram til kraftvarmeverket stenger, vil det bli jobbet med alternative varmekilder og løsninger for en sikker og stabil drift av raffineriet, sier Statoil-direktør Grete Haaland. Foto: Statoil

Etablert i 2010

For å bedre energieffektiviteten på Mongstad og for å sikre elektrisitetsforsyningen, ble anlegget etablert i 2010. Deler av gassen som brukes til kraftvarmeverket, leveres gjennom en egen avtale med Troll-lisensen. Mongstad-raffineriet og partnerne i Troll-lisensen er enige om at den eksisterende gassavtalen sies opp med virkning 31. desember 2018.

Kraftvarmeverket vil drives som i dag fram til gassforsyningen i eksisterende avtale avsluttes og ordinær drift av kraftverket opphører, skriver Statoil.

– Kraftvarmeverket vil gå som normalt frem til oppsigelse. I denne toårsperioden vil det bli jobbet med alternative varmekilder og løsninger for en sikker og stabil drift av raffineriet, sier direktør Haaland.

Statoil skriver at de vi tilpasse raffineriet til de endrede driftsbetingelsene. En konsekvens av stans av anlegget, er reduserte CO2-utslipp på Mongstad i størrelsesorden 250–300.000 tonn per år.

Publisert:
 1. Mongstad
 2. Equinor
 3. CO2
 4. Kraftverk

Mest lest akkurat nå

 1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

 2. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. Visninger kuppes – budrundene tar av

 5. Ringen var ikke sluttet for Storm Juliussen. Han endret kostholdet og er klar for ny stor utstilling

 6. «Ap og AUF misbruker 22. juli»