Statoil-barnehager i full strid

Statoil vil kutte millioner på støtten til barnehagene sine. Ansatte raser og gjør seg klare til streik.

Statoil-barnehagene vil kutte i ordningene til hovedtillitsvalgt Gørild Skurve og de andre barnehageansatte. Det kan bety streik.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Frydefulle barnerop fyller sommerdagen i Statoil-barnehagen Svanholmen på Forus. Men snart kan streikeskyene trekke hitover også. For etter at pensjonsopprøret har rast i Statoil i flere uker, er det nå også bråk i barnehagene forbeholdt barn av Statoil-ansatte. Oljeselskapet har flertall i styret og peker ut styreleder.

Stiftelsen Statoils barnehager har gitt beskjed om at de må spare penger, men det vil ikke de ansatte gå med på.

Blir ikke partene enige når de møtes hos Riksmekleren om to ukers tid, er hovedtillitsvalgt Gørild Skurve og de andre barnehageansatte streikeklare.

Kamp om forsikring

- Vi kan akseptere at barnehagen skal spare penger. Men vi går ikke med på at vi ansatte skal gi opp alle våre goder, sier Skurve.

Skurve har jobbet i Svanholmen barnehage på Forus siden oppstarten i 1989. I nærheten ligger det en Statoil-barnehage til, i tillegg til to i Bergen. 56 av de rundt 80 barnehageansatte er organisert i Industri Energi og har sin egen tariffavtale.

- Vi har klart å forhandle oss fram til gode vilkår. Vi ligger over minstelønn og har også andre attraktive ordninger, sier Skurve.

Selv om det kan være store variasjoner, anslår hun at de ansatte i snitt tjener rundt 10.000 kroner over minstelønn i bransjen. Skurve viser imidlertid til at for eksempel førskolelærere kan tjene bedre i kommunale barnehager.

- Styret vil ta fra oss den gode forsikringsordningen vår. Jeg hadde selv god bruk for den da mannen min døde, og jeg visste at jeg ville klare å betale regningene mine. Men på egen hånd har vi ikke råd til en så god ordning, sier Skurve.

Gode ordninger

Pensjon er en annen het sak. Her vil ledelsen at de ansatte skal stå for deler av innbetalingene selv, og dermed gå ned i lønn, forteller Skurve.

Les også

Statoils konsernledelse tjente 58,4 millioner i fjor

Beskjeden kommer samtidig som det raser et pensjonsopprør i Statoil etter at konsernsjef Helge Lund kuttet de ansattes gavepensjon. Lund vil ikke gjøre noe med sin egen pensjonsordning, hvor han med 15 års opptjening kan gå av som 62-åring med rundt 4,5 millioner i året.- Vi vet vi har det godt her, og vi vil gjerne at ansatte i andre barnehager skal ha det like godt som oss. Men vi ser ingen grunn til at vi skal gi slipp på det vi har forhandlet oss fram til, sier Skurve.

Forbundssekretær Gro Losvik i Industri Energi har ledet forhandlingene. Hun viser til at Statoil vil kutte tilskuddet, til tross for at oljeselskapet leverer rekordresultat.

- Hjerterått

- Likevel vil de kutte i ordningene til de som passer på ungene til de Statoil-ansatte. Det er hjerterått, sier hun.

Ledelsen i Stiftelsen Statoils barnehager bekrefter at endringene skyldes «et økonomisk bakgrunnslandskap», uten å ville gå nærmere innpå hva det betyr. Daglig leder Magnhild Brekke i barnehagestiftelsen avviser at forslaget til ny avtale vil rasere ordningene til de ansatte.

- Styret vil melde stiftelsen inn i Private Barnehagers Landsforening-Arbeidsgiverseksjonen. Derfor er dagens tariffavtale sagt opp og forhandlinger ført, sier hun.

Statoil vil ikke kommentere saken utover uttalelsene fra stiftelsens daglige leder.

Publisert: