Mamma skrev barnebok om livet på plattform

Mellom oljeteknologi og duppedingser på ONS har Siv Stousland fått plass til å fortelle om sin barnebok om dagliglivet på en plattform.

Publisert: Publisert:

Sivert (7) var mamma Siv Stouslands inspirasjon til å skrive barnebok om dagliglivet på en plattform. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Da Siv Stousland ble mamma til Sivert i 2005, lette hun etter en bok om livet på en oljerigg for små barn. Den fantes ikke. Derfor måtte hun skrive den selv.

— Da jeg fikk Sivert jobbet jeg som sykepleier i Nordsjøen og jobbet offshore. Jeg hadde lyst å vise ham hva som skjedde når mamma var borte, men det fantes ingen bøker verken på biblioteket eller hos forlagene som fortalte om dagliglivet på en plattform, sier Stousland.

— Det er mange bilder og bøker om oljeproduksjon, men du ser ikke det som er på innsiden. Det er som en helt egen liten verden der ute i havet, sier Stousland, som i dag jobber i Stavanger bedriftshelsetjeneste og er utleid til Maersk Drilling.

For barnehagebarn

Siden Stousland hadde et sterkt ønske om at sønnen skulle få ta del i denne verdenen hun befant seg i to uker i strekk uten ham, bestemte hun seg derfor for at denne boken ville hun skrive selv. Det er en bok med enkle og engasjerende tegninger rettet mot barn i barnehagealderen.

— Det skal være en bok som forteller om sikkerhetskurset, helikopterturen, messen, livet der ute, og om det å komme hjem, slik at små barn kan forstå hva det er foreldrene holder på med mens de er borte.

Innholdet var klart, men siden Stousland ikke tegner selv, måtte hun finne noen som kunne illustrere barneboken.

— Da Sivert begynte i Kvaleberget barnehage, traff jeg Stefan Carlhoff som jobber der, og han er utrolig flink å tegne.

Sivert (7), Albert (4) og Pernille (2) er både inspirasjon og kritikere, selv om Sivert mener at gutten i boken ikke helt ligner helt på ham.

Etter at Stousland møtte Monica Mitchell fra Oljemuseet, har hun fått hjelp og støtte til bokprosjektet.

— Monica har fulgt meg gjennom hele prosessen, og hun har hjulpet meg å få manuset ned til et minimum av det som det var i begynnelsen, sier Stousland.

Ikke for å bli rik

I tillegg har hun vært i kontakt med folk fra oljebransjen og forlagsbransjen.

Men det er ikke tanken på rikdom som driver henne.

— Jeg gjør det for at det er spennende, ikke for å bli rik, sier Stousland, som til nå har utviklet boken med egne midler.

— Jeg har vært i kontakt med et forlag, og jeg har vært i kontakt med OLF. Det hadde vært fint med økonomisk støtte, men jeg vil ikke publisere boken under logoen til et oljeselskap. Derfor har jeg tenkt tanken på å gjøre det selv. Det er ikke alltid nødvendig å gå gjennom et forlag i disse dager, sier hun.

Stousland har en blogg og en Facebook-side der hun prøver å markedsføre boken sin.

— Så tok jeg kontakt med ONS-general Leif Johan Sevland før jul, og er så heldig at jeg har fått plass på ONS til å markedsføre mitt prosjekt, sier hun.

Til ONS er planen å ha klar flyere på både norsk, engelsk og tysk og se om interessen er stor nok til at boken kan trykkes.

Høye ambisjoner

Manus er ikke helt ferdig ennå, og tittelen "Mamma jobber i oljå" er fremdeles til revurdering. Så langt har boken tre illustrasjoner av 21 planlagte. Likevel er Stouslands ambisjoner høye.

— Jeg startet opp for fullt med prosjektet i januar 2011 da jeg var i svangerskapspermisjon. Nå er jeg i full jobb og har studert i tillegg i vår. Men jeg har lyst til å få boken ferdig til jul.

— Når du har tre unger hjemme er det hektisk, men den velviljen jeg har møtt er helt enorm. Jeg har fått mange henvendelser både på Facebook og sms, så jeg vet at det er noe folk ønsker seg.

Følg Aenergi på Twitter!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Bygdedyret ser ut til å ha gode kår også i sentrale strok

  2. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  3. Hus og kaiområdet på Bokn evakuert under brann

  4. Ikkje blir eg lukkeleg av å skriva. Ikkje kjem det særleg lett til meg, heller

  5. Trump omgjør fengselsdommen til sin mangeårige venn

  6. I fjor følte de seg kvalt av ruvende cruiseskip i Vågen. I år er situasjonen en helt annen