Vil at lugardeling skal svi på pungen

Statoil skal ikke spare penger på at ansatte må dele lugar, mener fagforeningen Lederne. De krever over 4000 kroner døgnet i kompensasjon.

Publisert: Publisert:

Fagforeningen Lederne i Statoil er ikke i tvil om at regjeringens regelendring for lugardeling vil føre til økt bruk. Hovedtillitsvalgt Terje Herland viser til at lugardeling aldri før er blitt brukt på Gullfaks-feltet, men nå ønsker Statoil det. Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Regjeringens nye regler for lugardeling på sokkelen gjør at tillitsvalgte nå frykter at bruken vil øke. Hovedtillitsvalgt Terje Herland i Lederne Statoil mener at de som hevder noe annet, tar fullstendig feil.

— Et eksempel er Gullfaks-feltet. Der har vi klart oss uten lugardeling i 25 år, med god planlegging og bruk av flotell. Da har det vært omfattende ombygninger, for mange milliarder. Men nå ser vi at Statoil vil bruke det i stor stil også der. 130 personer må dele lugar under neste vedlikeholdsperiode, sier han til Aftenbladet.

Herland viser til at kun Oljeindustriens Landsforening (OLF) var positive til forskriftsendringen i høringsrunden. Også Petroleumstilsynet var skeptisk, sammen med fagforbundene.

— Likevel endrer regjeringen forskriften. De hører på OLF og ingen andre. Da lurer jeg på hvorfor vi har høring i det hele tatt, sier han.

Fra seks

Lugardeling vil si at to personer deler en lugar, men sover mens den andre er på jobb. Dermed forutsetter løsningen nattarbeid. Mens noen har samme madrass, har andre vendbare senger eller uttrekkbare overkøyer.

— Arbeidet med at hver person skal ha sin lugar på sokkelen har gått jevnt og trutt framover fra tiden da seks personer delte en lugar på 70-tallet. Men i juni 2012 stoppet framgangen med regjeringens endring av forskriften, sier Herland.

Dyrt regnestykke

En uke før forskriftsendringen var klar, inngikk LO en avtale med Oljeindustriens Landsforening om kompensasjon for lugardeling. Den er på 750 kroner, uansett om man er ansatt i operatørselskap eller serviceselskap.

Den nye forskriften sier at lugardeling skal kompenseres. Men Lederne i Statoil er de klare på at de ikke vil selge seg så billig som de mener LO har gjort.

— Vårt mål er ikke at lugardeling skal være noe folk skal tjene på. Men de som styrer i Statoil nå er bare opptatt av penger. Hvis de kan pøse på med nesten gratis lugardeling fremfor å bygge på boligkvarter eller leie flotell, er det klart de vil velge det.

Overtid for sengeskift

Lederne mener derfor at lugardeling skal koste oljeselskapet like mye som alternativene med å leie flotell eller bygge på boligkvarterene. Kravet er 4000 kroner døgnet for de som går nattskift og 3000 kroner for de som går dagskift.

— I tillegg krever Statoil at vi på Gullfaks C skal reie av og på senga selv. Vi mener det er arbeid som er regulert av tariffavtalen, og ikke kan gjøres gratis. Derfor krever vi én time overtid hver dag, eller 600 kroner.

Lederne har gitt beskjed til Statoil om at det ikke er aktuelt med lugardeling for deres medlemmer på Gullfaks C før kompensasjonsavtalen foreligger.

— Så det haster veldig for dem. Men når de sparer milliarder på lugardeling, ser ikke vi noen grunn til at vi skal selge oss bilig, sier Herland.

Bedre enn fryktet

Leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi understreker at de jobber for at hver person skal ha egen lugar på sokkelen.

— Dette er en regelendring vi ikke ville hatt, samtidig som det ikke er så ille som det kunne ha blitt. Men en ting er sikkert, lugarkampen er ikke over, sier Sande.

Avtalen med OLF om kompensasjon på 750 kroner døgnet gjelder for alle på sokkelen, ikke bare operatøransatte. Og det er Sande fornøyd med.

— Lederne vil ha opp mot 4000 i kompensasjon. Har dere solgt dere for billig?

— I utgangspunktet synes jeg vi fikk en grei kompensasjon. Da må en også se på hvordan det var før.

Publisert: