Exxon Mobil vil møte oljeboom i Texas med sol og vind

Danske Ørsted skal levere strøm fra sol og vind til Exxon Mobils skiferoljefelt i Texas.

Oljeproduksjonen fra Permian-bassenget i Texas (og New Mexico) har doblet seg i løpet av fire år, og er forventet å gjøre det samme innen 2023. Foto: Jerod Foster / AP

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Avtalen skal være den største et oljeselskap noen gang har inngått om leveranse av fornybar energi, skriver Bloomberg. Exxon Mobil har avtale leveranse med danske Ørsted av strøm fra sol- og vindkraft til utvinning av skiferolje i det såkalte Permian-bassenget i Texas, USAs hurtigst voksende oljeområde.

Økt produksjon av olje fra skiferfelt - områder med tette bergarter - blir gjerne vist til som en forklaring på at oljeprisen har sunket de siste månedene, og som gjør at oljekartellet Opec med Saudi Arabia i spissen neste uke skal vurdere å minke sin produksjon.

Les også

Eksperter forventer at Opec vil trosse Trump med oljekutt

Les også

Slik får regjeringen 43 milliarder kroner mer fra Eldar Sætre og de andre oljefolkene

Strømavtalen er på 500 megawatt i 12 år - nok til å forsyne 400.000 amerikanske hjem med strøm. Hvor mye Exxon Mobil skal betale for strømmen, er ikke oppgitt. Men Bloomberg skriver at oljegiganten nå inngår avtale om fornybar energi fordi den er blitt billig nok til å konkurrere med kraft basert på fossil energi.

Satsingen til Ørsted skjer i et område hvor etterspørselen etter elektrisitet øker kraftig som følge av øke oljeproduksjon. I Delaware-området har forbruket tredoblet seg siden 2015 - og er forventet å gjøre det samme til 2022.

Exxon Mobil skal kjøpe strøm fra vindanlegget Sage Draw, som Ørsted skal ha ferdig i 2020, og fra solanlegget Permian Solar, som skal være ferdig i 2021.

Danske Ørsted het tidligere Dong Energy, som i 2016 solgte sin olje- og gassvirksomhet i Norge til Fareo (som oljeselskapet DNO nå ønsker å kjøpe). Året etter solgte Dong ut resten av olje- og gassvirksomheten, og skiftet navn til Ørsted - som en følge av en satsing på grønn energi.

Tidligere i høst ble det klart at Equinor (tidl. Statoil) vurderer å sørge for strømproduksjon til feltene Snorre og Gullfaks i Nordsjøen ved bruk av flytende vindmøller.

LES OGSÅ:

Les også

Derfor satser Statoil mer på havvind

Les også

 1. Nå tjener Statoil endelig penger i USA

 2. Amerikansk råolje fosser ut i verdensmarkedet

Publisert:
 1. Energi
 2. Oljeproduksjon
 3. Fornybar energi
 4. Klimautslipp
 5. Oljebransjen

Mest lest akkurat nå

 1. Uthus og bil brant ned på Ålgård – mann pågrepet for innbrudd

 2. – Noe av det mest krevende jeg har gjort

 3. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen: – Utrolig skuffende

 4. Minner om gamle storheter

 5. Israel hevder å ha angrepet Hamas-leders bolig

 6. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai