Oljeinvesteringene vokser for første gang siden 2014
Oljeselskapene tror på 160 milliarder kroner i investeringer for 2018 – 7,1 prosent mer enn i fjor.
Økt oljeinvesteringer betyr flere folk i arbeid. Her er ansatte på Kværner Stord samlet i forbindelse med en markering av at plattformdekket til Edvard Grieg snart var klart for å seile fra verftet i 2015. Foto: Fredrik Refvem
- Erlend SkarsauneJournalist
- Hilde ØvrebekkKommentator
Da oljeinvesteringene for 2018 ble anslått i slutten av november, stoppet de på 144,3 milliarder kroner. Det er en god del lavere enn investeringstoppen i 2014, da 228 milliarder kroner ble brukt på investeringer innen «rørtransport og utvinning av olje og gass», som kategorien heter hos Statistisk sentralbyrå (SSB).
Etter at investeringene steg jevnt mot 2014, har de sunket like jevnt siden. I 2016 sank pengebruken igjen under 200 milliarder kroner, med 170 milliarder. Så går investeringene videre ned i 2017, med et foreløpig tall på 149 milliarder kroner.
Men nå har det snudd. Oljeselskapene tror nå på investeringer for 160 milliarder kroner i 2018. Det er 7,1 prosent høyere enn for 2017. Forklaringen er et rush av utbyggingsplaner som kom inn til Olje- og energidepartementet i desember.
Boreplattformen til Johan Sverdrup rager godt i Haugesund. Gigantfeltet i Nordsjøen har vært en viktig bidragsyter til oljeinvesteringer den siste tiden. Foto: Jon Ingemundsen
Lavere kostnader, høyere pris
SSB skriver at fallende oljepris og høye kostnader har rammet oljebransjen hardt. Dermed ble det også behov for å kutte i investeringer, noe som har vist godt igjen i nedgangen siden 2014. Men i 2017 fikk vi en høyere og mer stabil oljepris, sammen med at kostnadene er redusert betraktelig. Dette har igjen utløst mange nye prosjekter som oljeselskapene nå er klare for å bygge ut.
Disse prosjektene har også en såkalt balansepris – det vil si hvilken oljepris de er avhengig av for å tjene penger på utbyggingene – som er markant lavere enn tidligere og også langt lavere enn dagens oljepris. Oljeprisen er fredag rundt 65 dollar.
Statoil med på olje-samarbeid for flere kutt
– Nå er det bare å ta på seg det breie smilet
Statoil går mot lysere tider - leverer sterkt årsresultat
Mer kommer
I begynnelsen av februar la for eksempel Statoil fram nye tall for oljeprisen de trenger for å tjene penger. Mens balanseprisen tidligere har vært på over 80 dollar, er den nå under 30 dollar. Og for gigantprosjektet Johan Sverdrup i Nordsjøen trenger Statoil nå 15 dollar for å gå i pluss.
SSB forventer flere at flere prosjekter vil bli sendt inn til myndighetene senere i år. Wintershall har fått utsatt frist på å levere planen for Nova (tidligere Skarfjell). Og så kommer Statoil med planene for Johan Sverdrup fase to og Troll Future, begge foventet i tredje kvartal.
Dermed kan investeringene for 2018 bli enda høyere enn det som er forventet nå.
Venter renteoppgang
DnB skriver i sin morgenrapport at oljeinvesteringstellingen var sterkere enn de hadde ventet.
«Innlevering av flere PUDer senere i år kan trekke investeringsanslaget ytterligere opp. På den annen side bruker tellingen i februarundersøkelsen å overvurdere investeringene i felt i drift. Vi tror derfor at det ligger an til at dagens telling kan ses som et godt anslag for investeringene i år,» heter det i rapporten.
Banken mener at dette nå gir Norges Bank mer trygghet for vurderingene om at oljesektoren igjen bidrar positivt til den økonomiske veksten og at utsiktene for norsk økonomi er styrket.
Solide veksttall for industri- og kraftinvesteringene understøtter også utsiktene for økonomien, skriver de.
«I rentebanen som Norges Bank la frem i desember i fjor, var det vel femti prosent sannsynlighet for en renteoppgang i desember i år. Dagens tall øker denne sannsynligheten, og vi venter også at renten blir satt opp da.»
Les også
Statens oljeselskap fortsetter økningen og har levert 14 milliarder mer enn i fjor
Statsbudsjettet: Økonomisk oppgang, høyere oljepris og økte oljeinvesteringer i vente
– Johan Sverdrup kan bli den siste kjempen på norsk sokkel
Oljenedturen fortsetter i 2018
Rosenberg ansetter 250 nye
Oljefallet utsatt til 2021, anslår bransjen
Mest lest akkurat nå
Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode
«Det er nok nå!»
Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak
Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.
Regjeringsvedtak tvinger kvinnene til å legge ned bedriften sin
Hjerneforsker Marianne Fyhn: – Det er forskjell på menns og kvinners hjerne