Erna Solberg håper på nytt elefantfunn på norsk sokkel

Erna Solberg (H) møtte Jonas Gahr Støre (Ap) til statsministerduell i regi av tenketanken Civita i Oslo sentrum onsdag morgen.

Statsminister Erna Solberg (H) deler Statoil-ansattes bekymringer om mulige masseoppsigelser uten nye, store oljefunn på norsk sokkel. Olje er bare litt av oppskriften på Jonas Gahr Støres (Ap) 400.000 nye jobber.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt i Statoil for Safe/YS, slo onsdag alarm i Aftenbladet om et «skrekkscenario» han mener Norge må være forberedt på.

Teige frykter nemlig at 100.000 arbeidere vil stå uten jobb om få år dersom det ikke dukker opp nye, store prosjekter på norsk sokkel.

Etter 2022 og utbyggingen av Johan Sverdrup og Johan Castberg, så ser han få eller ingen store prosjekter igjen på norsk sokkel.

Les også

Frykter han ser slutten på Statoils gigantprosjekter i Norge

Deler bekymringen

– Dette er en bekymring vi har, svarer statsminister Erna Solberg (H) til Aftenbladet på spørsmål om bekymringene til Teige er ubegrunnet.

– Vi har Sverdrup, Castberg og ganske mange PUD-er (planer for utbygging og drift) som er gått gjennom nå, men de er mindre i størrelse, og det er utviklingsprosjekter som ikke har samme type størrelse, fortsetter Solberg.

– Når jeg har vært på Vestlandet og sett hva vi får til rundt Johan Sverdrup-utbyggingen, så ser jeg hvor viktig dette er. Det betyr at vi må jobbe med forskning og utvikling, bruke denne kompetansen til å utvikle mot andre næringer og løsninger framover, men vi må også lete mer og se om vi finner store felt, sier hun.

– Jeg har jo håp om at noen av de feltene vi nå leter etter i Barentshavet, vil gi aktivitet framover. Jeg var i regjering i 2001-2005. Da satt vi også sånn…Dette var altså før Johan Sverdrup ble funnet. Så det er jo et håp om at vi finner mer, men det er ingen garanti. Derfor er det så viktig at vi jobber også i vestlandsfylkene med å utvikle mer og bredere næringsliv, sier hun.

Les også

Erna vil skvise ut mer olje fra hvert felt

Les også

Oljeministeren venter utbyggingsplaner til en verdi av 125 milliarder kroner i år

Skattekrangelen fortsetter

Statsministeren møtte Jonas Gahr Støre (Ap) onsdag til statsministerduell i Oslo sentrum.

Solberg konstaterte at oljenæringen, «som dere (les: rød-grønn regjering) hvilte dere på», ikke lenger kommer til å gi samme resultater for jobbskaping og vekst i norsk økonomi.

Høyre-lederen vil heller ha en «bredspektret» politikk.

– Da er ikke svaret 15 milliarder mer i skatter, sa hun.

I realiteten 12 milliarder, korrigerte Støre, som kritiserte Solberg-regjeringen for å ha brukt opp handlingsrommet i økonomien og hatt skattekutt som hovedstrategi for å få folk i jobb.

– Det har ikke virket, sa Støre.

Han la til at Ap ikke utformer skattepolitikk basert på spørreundersøkelser, som et spark til formuesskatt-kritikken mot Ap som oppsto etter tirsdagens NHO-undersøkelse.

Rundt åtte av ti bedrifter indikerte i undersøkelsen at de vil kunne ansette flere folk i årene framover hvis formuesskatten fjernes på arbeidende kapital.

– Når så mange sier til NHO at de vil sysselsette flere, ja, så stoler jeg på at de vil sysselsette flere, sa Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Ap ikke utformer sin skattepolitikk basert på spørreundersøkelser. Erna Solberg (H) velger imidlertid å stole på funnene til NHO om skattevirkninger på bedrifter.

– Trenger 400.000 nye jobber

Støre anklaget også regjeringen for ikke å ta det teknologiske skiftet på alvor. Han sier at det er en «formidabel oppgave» at det om ti år trengs (netto) 400.000 flere jobber.

Den oppgaven vil Støre begynne på etter valget.

I forlengelsen av det utfordret Aftenbladet Støre på om det ligger noe i bekymringene fra konserntillitsvalgt Teige i Statoil.

– Skal vi opp på det nivået vi var for noen år siden, er det 400.000 netto nye jobber vi trenger. Det kommer til å forsvinne noen, nye kommer til å komme til, men vi må opp på det nivået. Vi skal fortsatt ha aktivitet på norsk sokkel, men vi kan ikke tro at gjentakelser av store prosjekter er svaret på den utfordringen. Svaret er også nye næringer, nye bransjer, nye satsinger, sier Støre.

– Derfor tar jeg til orde for en mer strategisk næringspolitikk som velger ut områder hvor vi har spesielle forutsetninger, hvor bruk av virkemidler på forskning, utdanning og teknologistøtte kan gi også grunnlag for nye bedrifter, sier han til Aftenbladet.

– Nye bedrifter og nye arbeidsplasser skapes ofte på skuldrene av eksisterende. Slike lokomotiver har vi i det statlige eierskapet, som Statoil, Kongsberggruppen og Telenor. De to siste ønsker Høyre å selge oss ned i, selv om de er viktige lokomotiver for å få også nye jobber, sier Støre etter én av mange statsministerdueller i valgkampen.

Enige. Eller?

En passasje foregikk slik:

Solberg: - Arbeiderpartiet og Jonas er god på analyse. Vi er faktisk enige om analyseutfordringene, men svarene savner jeg å høre som er konkrete og som vi kan diskutere om det vil fungere bedre enn det vi gjør i dag eller det vi har foreslått.

Støre: - Analyse er ganske viktig.

Solberg: - Vi er enig om analysen.

Støre: - Jeg er ikke så sikker på det, fordi hvis analysen forstår omfanget av problemet, så skal vi ta tak i dette. Grunnen til at du ikke har sett resultatene av regjeringens politikk, er at du sitter i den, og jeg har vært utenfor.

Solberg: - Jeg så resultatene etter åtte år (...). Dere kan ikke late som om dere ikke har sittet i regjering. Vi ser hva politikken deres er.

Publisert:
 1. Stortingsvalg
 2. Stortingsvalg 2017
 3. Oljebransjen
 4. Norsk sokkel
 5. Johan Sverdrup

Mest lest akkurat nå

 1. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 2. Helseministre i G7-land innkalles til hastemøte om omikron

 3. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 4. Kaos og drama på overtid da Viking nærmest sikret bronse­medaljen

 5. «For en opptur etter skadeproblemene. Medaljen er på vei til Stavanger»

 6. Derfor sliter barn med å avslutte spill. Ny kunnskap kan hjelpe foreldre