Klarsignal for CO2-håndtering og -lagring i større skala

Olje- og energidepartementet godkjente tirsdag planene om en kraftig oppskalering av CO2-lagring under bunnen av Nordsjøen. Selskaper står i kø for å lagre.

I 1996 ble Sleipnerplattformen i Nordsjøen den første i verden til å skille ut og lagre CO2 under havbunnen. Nå skal også CO2 fra industri i Norge og Europa stedes til hvile under sedimentene.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det er selskapet Northern Lights JV som skal stå for utbyggingen av en infrastruktur for å samle CO2 fra fabrikker i Norge og Europa og frakte den i rør til reservoarer i stein under Nordsjøen.

Oljeselskaper

Bak joint ventureselskapet står de tre oljeselskapene Equinor, Shell og Total. De er likeverdige partnere i Northern Lights JV. Selskapet blir det første i verden som tilbyr CO2-lagring som en tjeneste.

Northern Lights' del av det norske prosjektet for fullskala karbonfangst og -lagring (carbon capture and storage, CCS) omfatter transport, mottak og lagring av CO2 i reservoar 2.500 meter under havbunnen i det nordlige Nordsjøen.

Samtaler

Planen er at anlegget skal stå ferdig i 2024 og tilby lagring av CO2 både til industrielle klynger i Norge, men også i Europa.

– Northern Lights er allerede i samtaler med en rekke potensielle kunder i Europa som til sammen representerer utslipp av 48 millioner tonn CO2 i året, mer enn det som lagres global i dag, heter det i en melding fra selskapet.

Publisert:
 1. Karbonfangst
 2. Nordsjøen
 3. Olje- og energidepartementet
 4. Equinor
 5. Shell

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Monica Mæland har fått ny jobb

 4. Hun installerte en app som sporet ekte­mannen og avslørte ham i løgn. Hva nå?

 5. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 6. De andre på visning stønnet over alt som måtte gjøres. Han så potensialet