Nærmere tvillingtårn på Ullandhaug

Den nye forskningsriggen vil koste 200 millioner kroner. West Drilling Products satser på å få finansieringen på plass under ONS og deretter starte byggingen.

Publisert:

Slik er den nye forskningsriggen tenkt satt opp – ved siden av Ullrigg på Ullandhaug. Foto: West Drilling Products

— Vi legger til grunn at vi under ONS formelt kan bekrefte at pilotprosjektet på Ullandhaug er fullt på plass, og hvilke industrielle partnere som er med på prosjektet, sier daglig leder i Stavanger-selskapet West Drilling Products, Odd B. Skjærseth.

Forskningsriggen skal etter planen stå ved siden av den velkjente Ullrigg på Ullandhaug. Prosjektet vil koste 200 millioner kroner og stå ferdig i løpet av to år, ifølge Skjærseth.

Etter hva Aftenbladet erfarer, er det stor sannsynlighet for at Statoil vil gå tungt inn i prosjektet. Det vil også andre store oljeselskaper. Statoil har allerede bidratt med millionbeløp til utvikling av teknologien.

Halverer utslippene

Poenget med riggen er å teste ut West Drilling Products sin CMR-teknologi (Continous Motion Rig). Teknologien vil kutte klimautslippene knyttet til boring med 55 prosent, ifølge selskapet.

I dag må boreprosessen avbrytes hver 30. meter, noe som betyr typisk 400–500 stopp før man når brønnen. CMR gjør at man slipper å stoppe i boringen.

— Man halverer boretiden, noe som gjør at man halverer utslippene, forklarer Skjærseth.

— Tenk deg at du kjører på jobben om morgenen og det er kø. For hver 30. meter må du bråbremse, deretter akselererer du alt det du kan, for så å bråbremse igjen etter 30 meter. Med vår måte vil du kjøre rolig og jevnt, sier han.

Finalist for ONS-pris

West Drilling har allerede fått 40 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet til riggen på Ullandhaug. Selskapet er også finalist for ONS sin innovasjonspris – noe de også var for to år siden.

- Når vil teknologien være i bruk på feltet i Nordsjøen?

— Hvis alt går slik vi nå har planlagt, kan den teknologien være på plass om 2,5 år, sier Skjærseth.

- Men det sa du for to år siden også?

— Uttalelsene mine den gang forutsatte at boreriggen var på plass på Ullandhaug. Det var den ikke.

Publisert: