Eni-sjef fikk sparken etter at han nektet å fire på Goliat-sikkerhet

OLJESKANDALEN: Distriktssjef Svein Fredrik Fredriksen i Eni Norge insisterte på at oljeselskapet måtte gjøre slik norske myndigheter hadde sagt. Og han nektet at Eni-ledelsen skulle kunne ringe direkte til plattformsjefen på Goliat. Så fikk han sparken.

Svein Fredrik Fredriksen var med på markeringen av at Goliat-feltet begynte produksjonen 12. mars 2016. To måneder senere fikk han sparken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Eni var avhengig av meg for å få plattformen i gang. Da den var det, sparket de meg.

Våren 2016 var Goliat-plattformen i Barentshavet endelig i produksjon, over to år etter planen. Etter at plattformen kom til Norge i april 2015, gikk det nesten ett år før Eni Norge mente den var klar til å begynne. Da hadde oljeselskapet som er ansvarlig for driften av feltet brukt langt mer tid enn hva som er vanlig på å ferdigstille plattformen.

For Goliat-plattformen var uferdig og full av feil da den kom til Norge, selv om Eni hadde sagt til norske myndigheter at plattformen først skulle forlate Hyundai-verftet i Sør-Korea fiks ferdig.

Svein Fredrik Fredriksen hadde i Eni Norge ansvaret for å bygge opp landorganisasjonen i Hammerfest og organisasjonen på Goliat-plattformen. Målet var å få plattformen i sikker produksjon. Kort tid etter at driften var i gang i 2016, fikk Fredriksen sparken.

– Det skar seg mellom meg og italienerne. På den tiden ble mye styrt fra Milano. Hvis noen gikk i mot dem, ble de fjernet. Men de var avhengig av meg for å få plattformen i gang. Da den var det, sparket de meg. Plattformen hadde oppstart 12. mars, jeg måtte gå 23. mai, sier Fredriksen til Aftenbladet.

LES TILSVARET FRA STATOIL OG ENI NEDE I SAKEN

Fredriksen har en lang karriere bak seg i oljebransjen. Han begynte i Shell, før han jobbet 24 år i Statoil. Der var han blant annet plattformsjef på flere installasjoner, før han begynte i Eni Norge i 2009 og ble distriktssjef i Hammerfest i 2010. Etter at han ble oppsagt i Eni Norge, ble han pensjonist.

ET SELVMORD I ITALIA. EN OLJESKANDALE I NORGE. EN PERSON SOM KNYTTER DEM SAMMEN:

Les også

Goliat - historien om alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser.

Måtte gå

Fredriksen gir to forklaringer på at han fikk sparken i Eni Norge: At han etter oppstarten ville prioritere å ferdigstille plattformen i henhold til en plan Eni hadde forpliktet seg på overfor Petroleumstilsynet og Goliat-partner Statoil. Og at han ikke ville godta at Eni-ledelsen skulle ha sin egen linje til plattformsjefen, noe som ville innebære at de gikk rundt Fredriksen som linjeleder.

– Det kunne ikke jeg akseptere. Vi må ha klare linjer for kommunikasjon, og da kan de ikke gå rundt meg, slik de var vant med å gjøre fra andre land. Kravet om direkte styring av plattformsjefene og prioriteringene framover ble gitt i et videomøte der Ruggero Gheller (da administrerende direktør i Eni Norge, red. anm.) og operasjonsledelsen i Milano deltok. Beskjeden om at jeg måtte gå, kom fra personalsjefen og Gheller. De ga ingen direkte årsak til hvorfor jeg fikk sparken, sier Fredriksen.

LES OGSÅ:

Les også

Oljehistoriker: - Bittert med Goliat og Yme

Les også

Et tilsyn bør være i stand til å avdekke juks

Les også

Anniken Hauglie: - Eni har strukket strikken langt

Statoil-kritikk

Fredriksen både tror og håper at driften av Goliat er i mer ordnede forhold nå.

– Men det er helt klart at også Statoil kunne ha gjort mer underveis. Vi ga beskjed om hva som var galt, hva som ikke var gjort og om dårlig kvalitet på revisjoner i Sør-Korea der folk fra driftsorganisasjonen ble spurt. Da var det overraskende at Statoil heller valgte å høre på italienerne. Under møter med både Petroleumstilsynet og Statoil ga vi vårt syn tilkjenne, sier Fredriksen.

Les også

Professor: Goliat-saken viser svakheten med den norske modellen

Les også

Oljeministeren vil ikke røre Eni

Ruggero Gheller tok over som administrerende direktør i Eni Norge høsten 2014. I april 2015 kunne han ønske Goliat-plattformen velkommen til Hammerfest fra Sør-Korea. Ett år senere var oljeproduksjonen i gang.

Under etterforskning

Ruggero Gheller tok over som administrerende direktør i Eni Norge i oktober 2014. Aftenbladet har tidligere fortalt at han da var under etterforskning for alvorlig miljøkriminalitet og avfallssvindel i mangemillionersklassen hjemme i Italia - noe Eni hadde visst en god stund allerede. Sør i landet driver selskapet produksjon fra det største oljefeltet på land i Vest-Europa. Allerede i 2010 begynte politiets etterforskning av ulovlig avfallshåndtering. Statsadvokaten mener Eni bevisst har feilmerket forurenset produksjonsvann fra oljeutvinning, så det har kunnet gå som vanlig industriavfall – noe som er langt billigere.

Påtalemyndigheten mener også at prøver av produksjonsvannet er blitt renset før det ble sendt til et laboratorium for godkjenning. Dermed er det forurensede produksjonsvannet blitt pumpet tilbake i oljefeltet for å øke utvinningen. Og som det ikke var nok - Eni bli også beskyldt for lenge å ha visst om at oljetanker har vært lekke, uten å gjøre noe med det.

Selskapet selv avviser alle beskyldninger. Heller ikke undersøkelser som viser økt dødelighet, økt kreftfare og flere sykehusinnleggelser for befolkningen i landsbyene som ligger nærmest oljeanlegget, har oljegiganten tiltro til. Rettssaken mot Gheller, Eni og en rekke andre selskaper og personer er blitt utsatt flere ganger. Foreløpig er det ikke klart når den begynner i rettssalen i regionshovedstaden Potenza i Basilicata.

Styreleder Enrico Cingolani i Eni Norge talte under den offisielle åpningen av Goliat-feltet i 18. april 2016. Senere reagerte tillitsvalgte i oljeselskapet på at styrelederen ringte direkte ut til plattformen og krevde økt produksjon.
Les også

Han jobber på Goliat. Nå forteller han hvordan ansatte tok grep for å få plattformen sikker

Les også

Goliat – hjertesukk fra en ikke anonym kilde

Les også

Nordmenn ble truet med sparken: – Vi kalte de bare for «mafia italiano»

Ringe til plattformsjefen

Da Gheller kom til Norge, var Goliat-plattformen fortsatt under bygging ved Hyundai-verftet i Sør-Korea. Under hans ledelse fikk Eni Norge plattformen til slutt i produksjon. Aftenbladet har tidligere avslørt at en rekke mangler ble slettet uten at de var ordnet opp i, noe også norske myndigheter har påpekt flere ganger. Norske Eni-ansatte har også fortalt at de måtte si nei til den italienske ledelsen i oljeselskapet, for å være sikre på at plattformen ikke ble satt i produksjon med farlige feil.

Etter at distriktssjef Svein Fredrik Fredriksen fikk sparken 23. mai 2016 av Gheller, gikk det kun noen få dager før han ble kalt tilbake til hovedkontoret i Milano. 27. mai kom beskjeden om at Phillip Hemmens tok over som administrerende direktør i Eni Norge.

I Val d´Agri i Basilicata-regionen sør i Italia driver Eni oljeproduksjon på land. Driften er omstridt. Selskapet og direktører er under etterforskning for forurensing og undersøkelser konkluderer med alvorlige helseplager for lokalbefolkningen.
Les også

Statoil skrøt av kvaliteten på skandaleplattformen Goliat

Les også

– At en tilsynsmyndighet tillater seg å mase i fire år, er ganske spesielt

Les også

– Goliat-kontanter viktig for Statoil-kassen

Phillip Hemmens tok over som administrerende direktør i Eni Norge i mai 2016, like etter at distriktssjef Svein Fredrik Fredriksen mistet jobben i Hammerfest.

Noen uker senere, i juni, sendte sentrale tillitsvalgte i Eni Norge en bekymringsmelding til norske myndigheter. Her fortalte de blant annet at daværende styreleder i Eni Norge, Enrico Cingolani, hadde ringt til plattformen og beordret økt produksjon.

Også Cingolani har jobbet for Eni sør i Italia. I 2004 var han under etterforskning i en korrupsjonssak. Eni har til Aftenbladet vist til at Cingolani ble fullt frifunnet i saken.

Distriktssjef Fredriksen forteller altså at det var slik praksis han ikke ville tillate, selv om Eni var vant med å operere slik fra andre land, noe som gjorde at han fikk sparken. I et intervju med Aftenbladet fortalte Phillip Hemmens, dagens Eni-sjef, at han ikke trodde at styrelederen hadde ringt til plattformen. Det baserte han på en samtale med Cingolani.

– Jeg har snakket med ham, og han sier at det ikke skjedde. Hva mer kan jeg si, sa Hemmens.

SLIK SVARER STATOIL

– Har Statoil i for stor grad stolt på Eni i Italia, og ikke tatt hensyn til advarsler fra ansatte i Eni Norge?

– Statoil har jobbet med Eni som selskap og operatør av et felt vi er partner i på norsk sokkel, sier talsperson Morten Eek.

– Har Statoil satt foten ned underveis i prosjektet, og i tilfelle på hvilke områder?

– Som vi sa tidligere, vi har jobbet aktivt som partner for støtte Eni med å løse utfordringene de har møtt. I det ligger det også at en som partner skal utfordre operatøren konstruktivt fra prosjektfase til drift, eksempelvis slik vi gjorde på avreisetidspunkt fra Sør-Korea til Norge. I egne verifikasjoner ga vi ellers våre vurderinger og anbefalinger, og så er det operatøren som endelig beslutter. Det følger modellen for arbeid i lisenser på sokkelen og rollene til partnere og operatør.

SLIK SVARER ENI

Aftenbladet har bedt Eni Norge kommentere forholdene som tidligere distriktsjef Svein Fredrik Fredriksen forteller om i intervjuet. Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff vil ikke kommentere «forhold knyttet til nåværende eller tidligere ansatte i media»:

– Vi gjentar likevel overfor Aftenbladet Eni Norges erkjennelse av at det var feil og mangler knyttet til Goliat-utbyggingen, både organisatorisk og teknisk. Dette har selskapet tatt selvkritikk for. Det har de siste årene vært lagt ned en betydelig innsats i å utbedre ulike forhold på plattformen, samt styrke det interne samarbeidet, arbeidstakermedvirkning og forholdet til fagforeningene. Dette omfatter også organisatoriske endringer, blant annet på ledernivå. Vi ser nå resultatet av arbeidet i form av styrket bedriftskultur, positiv HMS-utvikling og en stabil produksjon med rundt 97 prosent drifts-regularitet så langt i 2018. Det er grunn til å gi honnør til dyktige og dedikerte medarbeidere i alle deler av organisasjonen for innsatsen. Vi får stadig tilbakemeldinger om at Goliat-plattformen oppleves som en trygg og god arbeidsplass for de som jobber der.

– Det er nå produsert rundt 45 millioner fat olje fra Goliat siden oppstart. I snitt forlater en oljetanker Goliat-feltet med en last verdt mellom 400-500 millioner kroner hver tiende dag.

Publisert: