Hegges hårete mål

Hans Jakob Hegge har satt seg hårete mål som leder av Statoils drift nord: Han skal gjøre Nord-Norge til et av de viktigste områdene for selskapet.

Publisert: Publisert:

hegge-0.jpg Foto: Pål Christensen

  • Marius B. Staveli
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I dag feirer Statoil den offisielle åpningen av drift nord i Harstad.

— Med drift nord ledes aktiviteten i Nord-Norge fra landsdelen, og målet er at drift nord skal bli en av maskinene som skal sørge for at vi når våre ambisiøse mål for 2020. Skal vi unngå produksjonsfall på norsk sokkel så vil det være et viktig bidrag å øke produksjonen av olje og gass i Nord-Norge, sier Hans Jakob Hegge.

Les også

Kraftig nedgang for Statoil på nesten 30 prosent

Hegge ble ansatt som leder for Statoils nyeste driftsmiljø, drift nord, i januar i år, men det er lenge siden Statoil tok sine første steg i vår nordligste landsdel:

**1976** Etablerer seg i Harstad. Dette er første kontor utenfor Stavanger.

**1981** Finner Albatross og Askeladd i Barentshavet.

**1984** Finner Snøhvit.

**1997** Norne settes i drift.

**2007** Snøhvit settes i drift.

**2011** Finner Skrugard.

**2012** Finner Havis.

**2013** Etablerer drift nord i Harstad.

Optimist

Hegge har rukket mye på fem måneder som øverste leder for Statoil i Nord-Norge. Hegge har vært på Signingsferd med det glade budskap. Ny aktivitet, nye arbeidsplasser og nye ringvirkninger.

Les også

Barentshavets gasseventyr i det blå

Honningsvåg har fått ilandføring av Skrugard-oljen og er dermed inkludert i det gode selskap i nord, de fire H-ene, sammen med Hammerfest, Harstad og Helgeland. Med Hegge som øverste sjef i nord har Statoil har sagt ja til Aasta Hansteen og vært en pådriver for å få internasjonal oljevernberedskap til Bodø. Hurtigutbyggingen Skuld er satt igang og sammen med BP har Statoil bestemt seg for å etablere en subsea-base på Helgeland.

Hegge har også rukket å sette seg hårete mål.

Tredoble produksjonen

— Vi skal tredoble egenproduksjonen i Nord-Norge på sju år, og da er drift nord inne på topplista over områdene som bidrar inn i regnskapet til Statoil, sier Hegge.

Opp fra en daglig produksjon av 80.000 fat olje og gass med Statoil-logoen til 250.000 fat.

Les også

Statoil starter borekampanje ved Skrugard

Om Hegge når målet vil drift nord bli like viktig som de andre kjerneområdene til Statoil: Nordsjøen, Norskehavet, Aserbajdsjan og Angola. Alle områder hvor Statoil har en andel på over 200.000 fat olje og gass per dag. Og det er bare begynnelsen:— Hvis de mest optimistiske scenarioene slår til så tar Nord-Norge opp kampen med Vestlandet for å bli vekstmotoren i norsk oljeindustri. Nordsjøen er, og vil være viktig i lang tid fremover, men vi har tro på Nord-Norge og er optimister, sier Hegge.

Arbeiderpartiordførerne i henholdsvis Hammerfest, Harstad og Alstahaug på Helgeland er også optimister etter opprettelsen av drift nord.

— Det er viktig at beslutningene kommer nærmere de som er berørt, sier Alf E. Jakobsen.

— Harstads befolkning har fått tilbake trua på egen by, sier Marianne Bremnes.

— Det er fornuftig og strategisk viktig at feltene i nord kan utvikles fra Harstad, sier Bård Anders Langø.

Best på hjemmebane

For å nå målene er Statoil allerede i gang med en regionalstudie i Norskehavet og en borekampanje i Barentshavet. Målet er å finne mer olje og gass i nærheten av infrastrukturen som skal bygges opp for Aasta Hansteen og Johan Castberg (Skrugard/Havis).

Les også

Nå får han sitt eget oljefelt

— Vi tror på at vi fortsatt skal lykkes med det vi er gode på, og det er å påvise ekstra reserver rundt eksisterende funn, utvikle områdeløsninger og dermed gjøre feltene levedyktige over lang tid, sier Hegge.Hegge er derimot klar på at en nøkkelfaktor for Statoil er tilgang på nye arealer.

Tar lang tid

— For at steder som Harstad, Hammerfest og Helgeland skal kunne fortsette å nyte godt av oljeindustrien, og for at nye steder skal få ta en del i den, så må vi ha mer å jobbe med. Det tok oss førti år og mye utholdenhet å få til det vi har i Barentshavet i dag, og vi vet aldri hvor vi får suksess med letingen, sier Hegge.

Han understreker poenget med historien om storfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen, hvor Elf i 1971 var bare få meter unna å finne olje.

— Funnet på Sverdrup er en illustrasjon på den herlige blandingen av kunnskap, kompetanse, erfaring, kreativitet, galskap og intuisjon som foregår i hodet på et letemenneske. Statoil konkurrerer med store internasjonale selskap både her hjemme og ute i verden. Vår ambisjon er at vi skal være best på hjemmebane, sier Hegge.

Og Hegges hjemmebane, den er i Nord-Norge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  3. Kjøkkenet ligger 143 meter over havet – i Stavanger

  4. «Koronapandemien har gitt en oppblomstring for tvilsomme firmaer som skor seg på desperate mennesker»

  5. Flyttet fra leilighet i byen til minihus på landet: - Man må ofre noe for å bo som dette

  6. Flere voldsepisoder, knust busskur og ruskjøring i natt