NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft

Ekstra nedbør grunnet klimaendringer vil i år medføre at norsk vannkraftproduksjon øker. Strømmen vil dekke årsforbruket til 175.000 husstander, anslår NVE.

Publisert: Publisert:

Nedbøren klimaendringene har medført i 2019, har gitt en ekstra vannkraftproduksjon på 3,5 terawattimer i år, som ville gitt 175.000 husstander strøm i ett helt år. Skulle vindmøller på land dekket samme behovet, måtte man hatt 400 stykker. Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB

Det er Klassekampen som legger fram tallene fra Norges Vassdrags -og energidirektorat (NVE) sine analyser av det nordiske kraftmarkedet fram mot 2040.

Klimaendringene vil gjøre at det bare vil bli våtere og våtere framover, og det vil få følger for norsk vannkraftproduksjon – og har allerede fått det.

Nedbøren klimaendringene har medført i 2019, har gitt en ekstra vannkraftproduksjon på 3,5 terawattimer i år, som ville gitt 175.000 husstander strøm i ett helt år. Skulle vindmøller på land dekket samme behovet, måtte man hatt 400 stykker.

På lengre sikt anslår NVE at det kommer til regne så mye mer at den årlige veksten i nordisk vannkraftproduksjon kan øke til hele 12 terawattimer, hvorav 11 i Norge, fram mot 2040. Foto: Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB scanpix

På lengre sikt anslår NVE at det kommer til regne så mye mer at den årlige veksten i nordisk vannkraftproduksjon kan øke til hele 12 terawattimer, hvorav 11 i Norge, fram mot 2040. Anslaget er imidlertid på 6,3 terawattimer ekstra vannkraft.

Utgangspunktet for beregningene for klimaeffekten på vannkraft er at verden blir i snitt 4,5 grader varmere i 2100, noe som er sannsynlig, men dystert.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nødetatene rykker ut til Tasta etter melding om mann i sjøen

 2. Politiet nedringt om festklager

 3. – Jeg har vært interessert i planter så lenge jeg kan huske

 4. – Håper dette gir en god avslutning for elevene

 5. To gutter på 14 og 16 år overga seg til politiet

 6. Ruset mann kjørte feil vei i Ryfast

 1. NVE
 2. Vannkraft
 3. Norge
 4. Klimaendringer
 5. Fornybar energi