Heine snytt for penger på Statoil-prosjekt

Han spurte arbeidsgiveren hvorfor han fikk for lite betalt for jobbingen på Statoils Valemon-plattform. Waco Isolering svarte med å kansellere neste oppdrag for Heine Johansen.

Heine Johansen (44) lurte på hvorfor han fikk for lite betalt. Arbeidsgiveren Waco svarte med ikke å gi ham flere oppdrag.
Publisert: Publisert:
Eier og daglig leder Hartti Kristola i Waco Isolering må svare for seg til Kaefer Energy etter underbetaling på Valemon-prosjektet.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ut av heliporten på Flesland strømmer oljearbeidere som er ferdig med to ukers intens jobbing på Valemon— plattformen i Nordsjøen. Statoil- prosjektet skal klargjøres til produksjon til jul, etter at selve plattformen kom fra verftet i Korea tidligere i år. Danske Heine Johansen (44) finner baggene sine og tar seg en røyk.

Johansen reagerte da han fikk lønnsslippen fra sin daværende arbeidsgiver Waco Isolering i oktober. Johansen skjønte ikke hvorfor han fikk utbetalt langt mindre enn han var vant med og tok kontakt med arbeidsgiver, ved daglig leder Harrti Kristola, for å høre grunnen. Først fikk han svar om at skattetrekket var feil, men Johansen fikk det likevel ikke til å stemme.

Lønnen for offshoreturen på 14 dager var 11.000 kroner mindre enn han mente han skulle ha. Han gikk gjennom lønnsslippen en gang til, og oppdaget at han hadde fått mindre i offshoretillegg, nattillegg og lugardeling enn hva avtaleverket tilsier.

— Så sendte jeg nok en mail til Harrti. Svaret sjokkerte meg. Jeg måtte lese det fem ganger, sier Johansen.

SLIK SVARER STATOIL:

Les også

- Statoil har ansvaret

Kansellerer

Aftenbladet har mailutvekslingen mellom Johansen og Kristola. Waco— sjefen skriver at de ikke har dekning fra Kaefer for mer enn det Johansen har fått: «Vi ser dessverre ikke noen grunn til å lage en ny arbeidsavtale med deg for neste tur når du ikke er fornøyd med betingelsene. Vi kansellerer den planlagte turen til Valemon 11.11. og ønsker deg lykke til videre», skriver Kristola.

— For meg blir denne framgangsmåten rent røveri. Jeg vet at dette gjelder flere enn meg. Waco gjør dette kun for at de skal tjene penger, sier Johansen.

Johansen begynte offshorekarrieren hos det danske bemanningsbyrået Q- Star i juni 2013, før han begynte hos Waco. Nå er han tilbake hos Q- Star igjen.

— Jeg aksepterer ikke å bli snytt. Og det er også derfor jeg nå forteller om framgangsmåtene til Waco, selv om jeg vet det kan bli konsekvenser. Men dette må stoppes.

Selv om han nå er fornøyd med situasjonen hos sin nåværende arbeidsgiver Q- Star, legger ikke Johansen skjul på at han aller mest ønsker seg fast jobb hos en av de store på norsk sokkel.

— Selvsagt gjør jeg det. Nå får jeg oppdrag på én tur av gangen. Jeg vet ikke om jeg får flere eller når den kommer. Sier jeg nei til en tur, rykker jeg bak i køen.

SLIK SVARER WOOD GROUP:

Les også

- Dårligere sikkerhet er bare tull

Bekymret

Arbeiderne i de såkalte iso— fagene (isolasjon, stillas og overflatebehandling) er kjent for å ha de dårligste vilkårene på sokkelen. For Atle Rostad - tidligere klubbleder, forbundsstyrerepresentant og områdeleder for iso- fagene i fagforbundet Safe - bekymrer utviklingen på norsk sokkel. Han har selv vært ute på Valemon- plattformen til Statoil nylig, og opplevd situasjonen på nært hold.

— Innenfor enkelte områder der ute er så mange som 90 prosent innleid. Det har vi sett selv, etter å ha gått gjennom vaktlister. Etter tre alvorlige, røde hendelser i løpet av kort tid, møtte jeg en Statoil- representant ute på Valemon som var forundret over at mange på prosjektet ikke følte eierskap til HMS- kulturen. Da er virkeligheten på gulvet ganske fjern for Statoils ledere. Hovedbekymringen til mange av de innleide er ikke HMS, de er bekymret for om de har jobb etter denne turen.

SLIK SVARER KAEFER ENERGY:

Les også

Kaefer reagerer på underbetaling

— Tør ikke

Rostad reagerer sterkt på behandlingen Waco har gitt Johansen, og viser til at det ikke er tvil om at innleide skal ha den samme lønnen som fast ansatte.

— Mange innleide tør ikke ta slikt opp. Da er vi tilbake til arbeidslivet slik det var før arbeiderne begynte å organisere seg: Man står med lua i hånden og er prisgitt arbeidsgiver. Det er tilbake til løsarbeidersamfunnet, sier Rostad.

Rostad mener at når sosial dumping foregår på norsk sokkel, er det grunn til å advare mot endringene i Arbeidsmiljøloven som regjeringen har foreslått, med økt mulighet for midlertidig ansettelser og mulige unntak fra at innleide skal få like godt betalt som fast ansatte.

— Når stadig flere selskap allerede kynisk bryter lover og avtaler, er det et sjansespill å gi dem enda større spillerom, sier Rostad.

Kristola svarer:

Publisert: