Norge er heldigvis ikke et oljeselskap

Strategien til Statoil kolliderer nå med samfunnets langsiktige interesser. Det må få konsekvenser for statens politikk som myndighet, eier og investor.

Publisert: Publisert:

Nina Jensen, generalsekretær i WWF Foto: WWF

 • Generalsekretær Wwf
 • Nina Jensen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Nok en gang sa Statoils generalforsamling nei til å gå ut av tjæresand, men vi kommer til å vinne til slutt. Når det blir konflikt mellom samfunnets togradersmål og oljeselskapenes strategier, kan det ikke være noen tvil om hvor vi skal.

Statoil må bremse

Både FNs klimapanel og IEA sier at for å nå togradersmålet må minst to tredeler av fossile ressurser bli liggende under bakken. Derfor må Statoil og andre oljeselskaper bremse utvinningen før alt er tomt. Selskapenes ubrennbare reserver vil miste verdien og stå igjen som en karbonboble. Dette vil skje uansett hva som blir de viktigste virkemidlene i klimakampen:

En global karbonpris, regionale og nasjonale klimatiltak eller ganske enkelt at fornybar energi blir så billig at stadig dyrere fossil energi blir utkonkurrert.

Oljeselskapene har gitt opp

Denne tankerekken sprer seg i finansbransjen. Derfor har både ExxonMobil, Statoil og Shell i tur og orden svart aksjonærer om karbonboblen. ExxonMobil ser det som «høyst usannsynlig» at verden vil møte togradersmålet.

Shell skriver i et 20 siders brev (!) til sine aksjonærer at det blir for vanskelig å nå togradersmålet, mens Statoil mener at togradersmålet er «dessverre ikke et realistisk utfall».

Styreleder Svein Rennemo i Statoil mener det ikke stemmer at styret er lite synlig. - I den norske befolkning liten usikkert om hem som sitter i Statoils styre. Foto: carina johansen

Man forbereder seg på både et tograders og et firegraders scenario, som styreleder Svein Rennemo sa til generalforsamlingen.

Alvorlig risiko

Jeg minner om hva pluss fire grader vil innebære, ifølge FNs klimapanel: Alvorlig risiko for global og regional matsikkerhet. Omfattende utryddelse av arter. Kombinasjonen av høyere temperatur og mer fuktighet vil vanskeliggjøre normal menneskelig virksomhet. Alvorlig og omfattende påvirkning på unike og truede økosystemer.

Når oljeselskapene investerer som om togradersmålet ikke skulle være «realistisk», betyr det at store deler av samfunnets totale ressurser bindes opp i noe som faktisk bør bli tapsprosjekter.

Statoils nåværende strategi gjør altså norsk klimapolitikk dyrere og vanskeligere enn den hadde behøvd å være.

Samfunnets kostnader ved klimapolitikken øker. Statoils nåværende strategi gjør altså norsk klimapolitikk dyrere og vanskeligere enn den hadde behøvd å være. Dermed står strategien i direkte motsetning til statens egne, langsiktige interesser og forpliktelser – som er å nå togradersmålet.

Finansboble

Jeg minner også om at oljeselskapene ikke akkurat er nøytrale observatører. Dersom de offentlig anerkjente risikoen for en karbonboble, hva ville da skje med aksjekursen deres? Selv om oljeselskapene skulle være enige i at det er fare for en karbonboble, har de plassert seg slik at det er farlig for dem å innrømme det. Er det ikke slikt materiale finansbobler er laget av?

Majoritetseieren

Statens representant Johan A. Alstad, til venstre, og finans- og økonomidirektør Torgrim Reitan i Statoil tar en prat før generalforsamlingen. Foto: Carina Johansen

Det er lett å forstå at staten ikke vil blande seg inn i enkeltbeslutninger i selskaper. Men i debatten om regjeringens nye stortingsmelding om eierskap hører følgende spørsmål hjemme: Kan en majoritetseier sitte helt stille og se et selskap motarbeide eierens egne, langsiktige mål?

Det er på tide at politikere og myndigheter tar inn over seg at Norge hverken er — eller behøver å tenke som - et oljeselskap.

Det er på tide at politikere og myndigheter tar inn over seg at Norge hverken er - eller behøver å tenke som - et oljeselskap.

LES OGSÅ:

Eirin Sund (Ap) og Nina Jensen:

Les også

Statoil må ut av tjæresand

Andre kommentarer fra Nina Jensen:

Publisert:

Energikommentar

 1. Dansk pensjonsfond svartelister Equinor

 2. Equinor skal behandle forslag om å avstå fra olje- og gassaktivitet i visse områder

 3. Oljebransjens siste store kamp

 4. - Statoil kvitter seg med stor risiko

 5. Tøffe søksmål kan vente oljebransjen

 6. Er dette Equinors oljesand?

Les også

 1. Uhyggelig påskekrim fra FN

 2. WWF-Kreutzer og Jensen hånd i hånd

 3. Borgerlig kullkasting og mageplask

 4. "Dårlig skiføre er en bagatell"

 1. Energikommentar