FpU: Ungdomspartiene er i utakt med unge

Ungdommen er mindre kritiske til oljå, mens ungdomspartiene er mer kritiske – og mer opptatt av klimaspørsmål. Ungdomspolitikerne forstår lite av den verdiskapningen som skjer ellers i landet, sier FpU-leder Ove Vanebo.

Publisert: Publisert:

Samtlige ungdomspartier unntatt Fremskrittspartiets ungdom (FpU), har med sammen Natur og ungdom fremmet felles krav om at moderpartiene hever klimaambisjonene. Her fra Natur og ungdoms feiring av nei til konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen i mars i fjor. Foto: Line Lønning

Denne artikkelen er over åtte år gammel

En fersk undersøkelse fra Oljeindustriens Landsforening (OLF) tyder på at ungdommen er mindre kritiske til oljå hva klima og miljø angår. Samtidig gjør ungdomspartiene felles front mot regjeringens klimapolitikk.

Samtlige ungdomspartier unntatt Fremskrittspartiets ungdom (FpU), har med sammen Natur og ungdom fremmet felles krav om at moderpartiene hever klimaambisjonene. Målet er at Norge skal kutte sine CO2-utslipp med 40 prosent innen 2020. ## — Avhengige av olje og gass

FpU-leder, Ove A. Vanebo, mener dette viser at ungdomspartene er i utakt med ungdommen.

— Disse ungdomspolitikerne som sitter på sine kontorer i Oslo og får lønn fra offentlige bevilgninger, forstår lite av den verdiskapningen som skjer ellers i landet.

— Jeg tror at en del unge folk forstår at vi er avhengige av olje og gass her i landet. Olje- og gassindustrien har bidratt til stor vekst i Norge – ikke minst i Rogaland. Dette tror jeg ungdommen setter pris på, de ønsker at skal være sånn og ser tydelig at det her er det muligheter for å få seg jobb, sier Vanebo.

- Meningsløst

FpU-lederen mener de øvrige ungdomspartiene må stikke fingeren i jorda og innse at oljå vil være viktig i lang tid ennå.

— Dette klimaforliket er totalt meningsløst – et slag i lufta. Norge gikk jo inn Kyoto-avtalen med løfter om å kutte i norske utslipp. Men i dag, 15 år etterpå, ser vi at utslippene har økt. Ungdommen skjønner at det er et gap mellom det som loves og det som gjøres, sier han.

AUF: Unge engasjert i klima

Leder i AUF, Eskil Pedersen, avviser at AUF er i utakt med ungdom flest.

— Nei, jeg tror definitivt at ungdom flest har et stort engasjement for klima- og miljøspørsmål. Jeg har i det siste reist mye rundt på videregående skoler. Her opplever jeg at mange spør om, og at mange har meninger om miljøpolitikk, sier AUF-lederen.

Videre påpeker Pedersen at undersøkelsen er basert på et ganske lite utvalg – 368 intervjuer, noe som gir betydelige feilmarginer, og at tallene har svingt fra år til år.

— Mangler dere forståelse for hva som skjer i landet utenfor Oslo?

— Jeg vet ikke hvor Vanebo var da han sa det til deg, men jeg er på vei til en miljøkonferanse i Meldal i Trøndelag, sier Pedersen, som mener det er Frp som går mot strømmen.

- Historien vil dømme

— Vi har i dag et klimaforlik hvor alle partiene på Stortinget unntatt Frp er med. Og med ungdomspartienes klimaforlik har Frp satt seg på sidelinja igjen. Dette taler nesten for seg selv. Det er Frp som har satt seg på sidelinja, noe historien kommer til å dømme dem ganske hardt for, fastslår Pedersen.

Leder i Senterungdommen, Sandra Borch, vedgår at ungdomspartiene er mer opptatt av klima og miljø enn ungdom flest.

— I den politiske verdenen er i alle fall klimakampen veldig aktuell, men den er nok ikke så aktuell blant ungdom der ute, dessverre. Det er først og fremst ungdomspartiene som kjører på for å vekke folk, sier hun.

Miljø framfo vekst

Ifølge valgforsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Toril Aalberg, har ungdomspartiene alltid vært opptatt av miljøspørsmål.

— Ungdomspartiene har ofte lent seg mer mot miljøvernretningen enn mot økonomisk vekst. Dette henger sammen med idealisme og problemstillinger knyttet til den framtidige generasjonen. Samtidig har ikke ungdomspartiene ennå rukket å engasjere seg i arbeidsledighetspolitikk for eksempel, sier Aalberg.

Følg oss på Twitter.com/AenergiNO

Publisert: