Statoil med på olje-samarbeid for flere kutt

De store oljeselskapene vil utvide samarbeidet om felles løsninger for utvinning av olje og gass. Statoil er med.

Konsernsjef Eldar Sætre kan konstatere at Statoil har kuttet store utgifter etter at han tok over for Helge Lund. Nå skal han være klar for å forsette utgiftsjakten.
 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mens verdens maktelite møtes i Davos for det årlige World Economic Forum, nærmer oljeprisen seg igjen 70 dollar. Kombinasjonen av voksende pris og kuttede kostnader, gjør at situasjonen for oljeselskapene nå er langt lysere enn på lenge. Likevel velger store oljeselskap som Shell, Total, BP, Saudi Arabian Oil, Repsol, Chevron og Statoil å utvide et teknologisamarbeid for å standardisere utstyr bransjen bruker.

Selskapene startet samarbeidet i Davos for to år siden, skriver Bloomberg, med å bli enige om fire områder (store ventiler, transformatorer og to type utstyr som for bruk på havbunnen). Men nå skal dette utvides til 40. Målet er å oppnå betydelige kostnadskutt, og onsdag møtes oljelederne bak lukkede dører i Davos for å diskutere saken.

– Standardisering kan spare olje- og gassindustrien for hundrevis av millioner dollar årlig, sier konsernsjef Bob Dudley i BP til Bloomberg.

Les også

Oljegigantene gjør felles klimafront

Les også

Analytiker: Statoil kan kutte mer

BP planlegger nå for en oljepris mellom 55 og 60 dollar. Dudley viser til at oljeselskapets mål er å ha prosjekter som tåler 40 dollar (såkalt balansepris).

Statoil har tidligere vist til at da oljeprisen var over 100 dollar, måtte selskapet ha 70 dollar per fat for at nye prosjekter skulle være lønnsomme. Så begynte oljeprisen å falle i juni 2014, og havnet under 30 dollar. På veien har Statoil kuttet utgiftene på sine prosjekter markant, og trenger nå i snitt 27 dollar for at prosjektene skal være lønnsomme.

Et eksempel Bloomberg trekker fram, er Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Her var balanseprisen over 80 dollar, men er nå under 35 dollar, etter at utbyggingsutgiftene er kuttet fra over 100 milliarder kroner til rundt 49 milliarder.

Les også

 1. Oljebedrift i konflikt med ansatte ga klubbleder advarsel

 2. Dårlig riggmarked men ratene dobler seg i 2019

 3. Enda mer Egersund-jubel hos Aker Solutions - ny milliardkontrakt med Statoil

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Equinor
 3. Repsol
 4. Oljepris
 5. BP

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 3. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 4. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 5. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 6. Bedrageritiltalt Ap-politiker: – Jeg har dummet meg ut