Oljedirektoratet får ekstramillioner fra letegebyr

Et stort antall søknader fra 33 oljeselskaper som vil letebore i de mest kjente områdene på norsk sokkel har gitt Oljedirektoratet (OD) travle dager.

Boreriggen «West Hercules» startet tidligere i november boringen av sin første brønn ved Trænarevet sør for Lofoten. Leteblokken i Norskehavet ble innlemmet i ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) i 2011. Lisensen for boringen ble tildelt første gang i 2012, og senere på nytt i 2016. Operatør er Wintershall Dea og mannen på bildet heter Thomas Pedersen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Oljeselskapene som søker om tillatelse til å lete på norsk sokkel må betale et gebyr til staten for hver søknad. Dette året var antallet søknader noe høyere enn det vi hadde forventet – derfor får vi tilført mer midler for å dekke utgiftene ved det nødvendige merarbeidet. Det er altså gebyrpenger ut over det vi hadde budsjettert med som tilbakeføres til oss, forklarer Eldbjørg Vaage Melberg, kommunikasjonsrådgiver i Oljedirektoratet på Ullandhaug.

Oljedirektør Bente Nyland Foto: Fredrik Refvem

Les også

Delte ut oljelisenser i et område hvor Equinor planlegger gigantisk vindpark

Merarbeid

Olje og energidepartementet sendte fredag ut en forslag til Stortinget med endringer i statsbudsjettet for 2019 der bevilgningen til OD økes med 5,5 millioner kroner. Årsaken er blant annet merarbeid som følge av den økte pågangen.

I tillegg til økt saksbehandlingsmengde, skal en del av ekstrabevilgningen gå til å dekke økt tilsynsaktivitet.

– Hvilke tilsyn - med hvem og hvor?

-Oljedirektoratet har to typer tilsyn, sier Eldbjørg Vaage Melberg:

– Det ene er måleteknisk tilsyn, der vi sjekker at utstyr og målingene er riktige på landanlegg og ute på installasjonene. Dette er et uhyre viktige fordi målingene av produksjon og eksport av olje og gass gir grunnlag for beregning av både skatter og avgifter, for eksempel med hensyn til CO2-avgiften, sier Vaage Melberg.

– I tillegg deltar Oljedirektoratet i faste møter med selskapene som driver feltene på sokkelen, ulike typer lisensmøter.

Kommunikasjonsrådgiver i Oljedirektoratet Eldbjørg Vaage Melberg.

Les også

Se listen: Disse har søkt om lisenser på norsk sokkel

– Svært høy interesse

Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er den årlige konsesjonsrunden for de best kjente leteområdene på norsk sokkel, og omfatter store deler av de tilgjengelige leteområdene.

– De siste to årene har det vært store tildelinger i TFO-rundene. Da er det ekstra gledelig at det fortsatt er så stor interesse for nytt leteareal, sa direktør for leting i Oljedirektoratet, Torgeir Stordal da søknadene til TFO 2019 ble kjent 4. september.

– Dette viser at interessen for norsk sokkel er svært høy, og at selskapene ønsker å bidra til langsiktig verdiskaping på norsk sokkel, mente olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Kartene viser konsesjonsbelagte områder innenfor TFO-områdene per 29. mai 2019. Foto: Oljedirektoratet (OD)

LES MER: Regjeringens utlysing av 90 nye oljelisenser møter kraftig motbør. - Det er som å pisse på klimastreikende ungdom.

Draugenfeltet ligger i Norskehavet, som er et området hvor oljeselskapene fortsatt vil lete etter mer olje og gass. Foto: Norske Shell

Søknadsfrist for TFO 2019 var 27. august 2019. Hvilke selskaper som blir tildelt leteområder er ventet å bli klart i løpet av første kvartal 2020.

De forhåndsdefinerte områdene (TFO-arealene) er siden TFO 2018 utvidet med 5 blokker i Nordsjøen, 37 blokker i Norskehavet og 48 blokker i Barentshavet, ifølge Oljedirektoratet.

Regjeringen vil betale for CO2-lagring på sokkelen

Toll-feltet Foto: Jon Ingemundsen

Les også

Internasjonal enighet rydder hinder av veien for CO2-rensing

Dyrere bønn for CO2-lagring

En brønn Equinor skal bore sør for Troll-feltet for å undersøke om det er mulig å lagre CO2, er blitt dyrere enn planlagt. Bevilgningen øker med 30 millioner kroner til 329 millioner kroner, ifølge olje og energidepartementets proposisjon til Stortinget som kom fredag.

Equinors oppdaterte utbetalingsplan har nå et «utbetalingsbehov i 2019 på om lag 180 mill. kroner mot tidlegare estimert 150 mill. kroner».

Videre har arbeid med brønntesting og analyse økt. Resterende utbetalingsbehov for dette er nå 165 millioner kroner, og blir foreslått for budsjettet for 2020.

Les også

 1. – Vi skal ikke avvikle, men utvikle olje- og gassnæringen

 2. Norge åpner for å ta regningen for CO2-lagring selv

Publisert:
 1. Oljedirektoratet
 2. Norsk sokkel
 3. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Kapteinen døde - skip til kai i Randaberg med sju koronasmittede om bord

 2. Økt smitte i regionen: - Begrens antall nærkontakter

 3. 20 år gamle overgrep kom til overflaten: – Krever 12 års fengsel

 4. Det forlatte alpe­paradiset Ischgl sliter med skammen og ryktet. Én turist­gruppe vil de ikke ha til­bake

 5. Thaifrykt for koronaskyld

 6. Før syntes de at bilene var stygge. Nå eier de 60–70 gamle Saaber.