Equinor vil bygge havvindmøller i Irland

Equinor har inngått partnerskap med irsk energileverandør for å bygge havvindmøller i Irland. Målet er å finne passende områder å bygge havvindparker.

Publisert: Publisert:

I Skottland har Equinors flytende havvindmøller fungert over all forventning med en kapasitetsfaktor tilsvarende 4.900 brukstimer i året, skriver Teknisk Ukeblad. Foto: Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB scanpix

 • NTB

For Equinor og ESB er det et mål å utvikle store havvindprosjekter som kan realiseres innen utgangen av 2030, melder Teknisk Ukeblad.

– Vi ser fram til å jobbe sammen med ESB om for å identifisere mulige havvindprosjekter, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor til TU.

Irland har en bratt sokkel og regnes derfor som mer egnet for flytende havvind enn bunnfaste konstruksjoner. Flytende konstruksjoner er imidlertid dyrere og mer komplekse å bygge.

Equinor fikk i august 2,3 milliarder kroner i statsstøtte. Pengene skal gå til Equinors prestisjeprosjekt for å bygge 11 flytende havvindmøller i Nordsjøen, det såkalte Hywind Tampen.

Equinor jobber hardt med å få ned kostnaden for flytende havvind. Der anlegget i Skottland leverer til en energikostnad på rundt 200 euro per megawattime (MWh), vil Hywind Tampen kunne bygges til halve kostnaden.

Equinor har som mål å bringe kostnaden for flytende havvind ned på 40 til 60 euro per MWh innen 2030.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Finner du en slik snegle i din hage, meld fra og drep den så fort som mulig

 2. Tidligere Viking-trener fikk sparken i Sverige - men fortsetter i jobben

 3. – Naustet til Jostein Eiane et prakteksempel på kommunal saks­behandling

 4. Eldre mann med sekk og lue gikk på motorveien

 5. Erkjenner å ha slått kona én gang ved et uhell. Dømt for å ha mishandlet henne i 28 år

 6. Stavanger-løper kom til Norge som flyktning. I år har han løpt raskest i verden

 1. Havvind
 2. Equinor
 3. Fornybar energi
 4. Irland
 5. Nordsjøen