SISTE: Petroleumstilsynet har tirsdag ettermiddag gitt samtykke til å ta i bruk Goliat. Tilsynet konstaterer at Eni og Statoil har et stykke arbeid igjen før Goliat kan starte opp, men mener likevel dette er en merkedag.
— Det er viktig å adressere den krevende situasjonen næringen nå står i. Samtidig er det viktig flytte fokus over på mulighetene.
Slik åpnet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sin innledning under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag, konferansen som statsråden kaller den viktigste for det norske olje- og gassmiljøet.
Melodien var kjent.
— Vi skal fortsatt produsere olje og gass i Norge.
— Fossile kilder vil også i framtiden være bærebjelken i mange tiår framover.
— Petroleumsindustrien er Norges suverene spydspiss.
— Vi produserer varer som andre etterspør til lavere utslipp enn de aller fleste.
56 utvinningstillatelser
Så kom statsråden til poenget det topptunge publikummet i salen ventet på.
TFO 2015, altså tilbud om utvinningstillatelser.
— Jeg har i dag gleden av å tilby 56 nye utvinningstillatelser. 27 i Nordsjøen, 24 i Norskehavet og fem i Barentshavet, sier Lien.
Blant de største "vinnerne" er Statoil og Den norske oljeselskap (se listen under).
— Tilgang på nytt, attraktivt areal er en bærebjelke i regjeringens politikk, og avgjørende for den langsiktige aktiviteten på norsk sokkel. Det er svært gledelig at oljeselskapene viser så stor interesse for våre best kjente leteområder at jeg kan tilby tildeling i 56 utvinningstillatelser. Årets TFO-tildeling er dermed blant de største på norsk sokkel. Tildelingen vil bidra til aktivitet og sysselsetting i petroleumsindustrien etter hvert som områdene blir utviklet, sier Lien i en pressemelding publisert samtidig med offentliggjøringen.
— Takk for en rykende fersk og omfattende tildeling, sier Statoil-konsernsjef Eldar Sætre i en umiddelbar respons.
LES MER:
Lien legger til grunn at dette vil gi et forutsigbart og høyt nivå på tildelinger av nytt leteareal til et mangfold av oljeselskaper.
— Vår tildelingspolitikk danner grunnlaget for effektiv ressursforvaltning, høy verdiskaping og lønnsomme arbeidsplasser. Dette er særlig viktig i dagens krevende situasjon for næringen, sier olje- og energiminister Lien.
Disse selskapene får tilbud
(Saken fortsetter under listen)
22 operatører får tilbud(antall operatørskap i parentes)
Bayerngas (1)
BP (1)
Capricorn (1)
Centrica (1)
ConocoPhillips (2)
Det norske oljeselskap (6)
Dong (2)
Edison (3)
ENI (2)
Faroe (2)
GdF SUEZ (1)
Lundin (2)
MOL (2)
OMV (2)
PGNiG (1)
Pure (2)
Shell (1)
Statoil (13)
Suncor (2)
Total (2)
Tullow (3)
Wintershall (4)
Rettighetshavere:
36 rettighetshavere får tilbud (antall andeler i parentes, inkludert der selskapene er operatør)
Bayerngas (2)
BP (1)
Capricorn (5)
Centrica (6)
Concedo (6)
ConocoPhillips (2)
Core Energy (5)
Det norske oljeselskap (10)
Dong (4)
Edison (5)
E.ON (5)
ENI (4)
Faroe (6)
Fortis (4)
GdF SUEZ (1)
KUFPEC (1)
Lime (5)
Lundin (4)
MOL (5)
OMV (6)
Origo (3)
Petrolia (1)
PGNiG (4)
Premier Oil (1)
Pure (3)
Repsol (4)
Shell (3)
Skagen44 (3)
Spike (3)
Statoil (24)
Suncor (3)
Total (3)
Tullow (8)
VNG (4)
Wellesley (1)
Wintershall (7)
Statoil-jubel
Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, sier til Aftenbladet at Statoil er veldig godt fornøyd med tildelingene.
— Av de 56 tildelingene som er gitt, er det 24 lisenser hvor vi er involvert, og 13 hvor vi er operatør. Vi synes det er veldig gledelig. Det er tildelinger i veldig spennende områder. Dette bekrefter at dette er en del av å satse på norsk sokkel og vår tro på norsk sokkel. Den tildelingen i dag er veldig positiv. Vi er veldig fornøyd, gjentar han.
— Hvis du skal legge litt press på Lien før tildeling i 23. konsesjonsrunde før sommeren, hva sier du da?
— Den er også spennende, og så får vi se når det blir offentliggjort. Men der har vi levert en ganske omfangsrik søknad, så håper vi at det også vil bære frukter med hensyn til tildelinger, sier Nylund.
Naturnvernforbundet: - Absurd
Silje Ask Lundberg, nestleder i Naturvernforbundet, reagerer sterkt på tildelingene.
— Det er absurd at Tord Lien skryter av at dette er en av de største tildelingene av areal til oljeindustrien, særlig sett i lys av Vidar Helgesens uttalelser om at klimagassutslippene i Norge ikke vil reduseres de neste årene, uttaler hun i en e-post.
— Vidar Helgesen har begrunnet utslippsveksten som Norge ligger an til å ha de neste årene med tidligere tildelinger til oljeindustrien. Da er det helt bak mål at man nå, kun én måned etter Paris-toppmøtet, velger å sette i gang nok en utslippsfest for framtiden. Nok en gang har regjeringen vist at deres ord om et grønt skifte bare er tomme løfter. Når det kommer til konkret handling svikter de: I stedet for å redusere utslippene går de inn for å øke dem, uttaler hun.
SV krever nullutslipp
— Olje- og energiminister Tord Lien må stille krav om at en utbygging av Castberg-feltet ikke skal øke norske klimagassutslipp. Dersom Statoil går for en utbygging av feltet med gasskraftverk i stedet for kraft fra land, må utbyggingen avvises, uttaler Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV.
Elektrifisering av felt på norsk sokkel har vært en kampsak for Kaski i flere år. Hun mener erfaring viser at produksjonsskip vanskeliggjør kraft fra land som løsning.
— En utbygging av Johan Castberg uten krav om null klimagassutslipp er ikke forenelig med Norges klimaforpliktelser. Vi kan ikke akseptere en planlagt økning av norske utslipp, sier Kaski, som i pressemeldingen legger til at SV vil følge opp denne saken i Stortinget.
Endrer ikke på oljepolitikken
— Selv om man fra yttersiden, når man lytter til debatten om den norsk olje- og gasspolitikken, kan det høres ut som det er betydelig uenighet, avhengig av hvem som styrer. Sånn er det faktisk ikke. Det er betydelig flertall bak hovedlinjene i norsk petroleumspolitikk, sier Lien.
LES OGSÅ:
Han plasserer en langsiktig og stabil petroleumspolitikk på følgende fundament:
- Videreføre forutsigbar politikk.
- Støtte teknologi og forskning.
- Tildele attraktive leteareler. — Vi skal ikke innføre nye reguleringer uten at de er strengt kost-nytte-vurdert, sier Lien.
- Må ikke spare oss til fant
— Samtidig er vi forpliktet til at produktivitetsforbedringer som dere gjennomfører nå, ikke går ut over norsk ressursforvaltning på lenger sikt. Vi må passe på at vi ikke sparer oss til fant med å gjøre kortsiktige løsninger. Vi må sørge for at de beste helhetsløsningene blir valgt også i krevende tider. Det skal være trygt å gå på jobb også i framtiden, sier olje- og energiminsteren.
— Vi forventer fra dere at dere finner varige produktivitetsforbedringer, som ikke bare er tilpasset situasjonen nå, men også oppgangen som vi forventer at kommer, sier Lien.