– Statoil har ruinert livet mitt

Den ansatte i Norsk Helikopterservice mener Statoil brukte korrupsjonssaken for å komme seg ut av helikopteravtalen.

Advokat Dag Steinfeld og Christine Larsen Kalsvik representerer Norsk Helikopterservice i saken mot Statoil.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

7. desember 2016 ble livet snudd opp ned for den ansatte i Norsk helikopterservice. Klokken sju om morgenen kom politiet på døra med ransakingsordre. Siktelsen lød på at han skulle ha gitt en Statoil-topp en utilbørlig fordel ved å ansette sønnen hans i Norsk Helikopterservice.

– Jeg fikk mitt liv ruinert av Statoil. Jeg kom i politiavhør, overnattet i fyllearresten før avhørene fortsatte neste dag. Politiet la fram at årsaken til siktelsen var at jeg hadde ansatt sønnen til Statoil-toppen. Men han ble ansatt fordi han var flink, sa den ansatte i Norsk Helikopterservice.

Aftenbladet har anonymisert navnene til de involverte.

Han fortalte også om de enorme påkjenningene korrupsjonsanklagen hadde hatt for familien, både kone og barn.

Les også

Sønn til Statoil-ansatt fikk tilgang til lukrativ helikopterskole i Canada

– Kom fra konkurrent?

Den ansatte i Norsk Helikopterservice sa i retten at en leder i et konkurrerende helikopterselskap og selskapets kontaktperson i Statoil hadde jobbet sammen for å fremme korrupsjonsanklagen mot Norsk Helikopterservice. Både han og selskapets advokat, Dag Steinfeld, mente det var den Statoil-ansatte som hadde kontakt med dette helikopterselskapet som startet hele korrupsjonssaken, som påtalemyndigheten senere fant ut at det ikke var grunnlag å reise tiltale i.

De to Statoil-ansatte, hvor den tidligere korrupsjonssiktede var på et høyere nivå i Statoil, skal ha hatt et betent forhold, hevdet den ansatte i Norsk Helikopterservice i retten.

– Den ansatte skal ha lagt Statoil-toppen direkte for hat, sa han.  Aftenbladet har anonymisert navnene til de involverte.

Korrupsjonssaken er et viktig moment i rettssaken mellom Statoil og Norsk Helikopterservice. Da korrupsjonssiktelsen ble offentlig 15. desember i fjor, sa Statoil opp avtalen med Norsk Helikopterservice. Statoil understreket at selskapet ikke kunne inngå en avtale med et selskap som var under korrupsjonsmistanke.

Statoils advokat Thomas G. Naalsund brukte onsdag denne uken en del tid i sitt innledningsforedrag på å skissere opp trekkene i korrupsjonssaken og hvorfor Statoil mente det var grunn til å gå til politiet med saken. I grove trekk handlet den om at sønnen til en tidligere Statoil-ansatt fikk jobb i Norsk Helikopterservice i 2014 og kom senere inn på helikopterselskapet HNZs pilotskole i Canada. Her fikk han et lukrativt skoletilbud, som var langt bedre enn andre elever. HNZ kom inn på eiersiden i Norsk Helikopterservice i 2015 med en andel på 49,9 prosent.

Vitneforklaringen til den ansatte i Norsk Helikopterservice justerte også bildet om at sønnen til den Statoil-ansatte skal ha blitt ansatt i helikopterselskapet like etter en bransjesamling hjemme på gården til den ansatte i Norsk Helikopterservice.

– Han var der i helga og ble ansatt mandag, var inntrykket som ble gitt. Dette stemmer ikke. På denne samlingen var både Statoil-toppen og sønnen hans. Jeg og sønnen fikk god kontakt og han ga et utrolig godt inntrykk. Jeg har vært i arbeidslivet i 40 år, men det er få ganger jeg har vært i kontakt med en så motivert og oppegående ung mann. Han ønsket å bli helikopterpilot på sikt, og jeg sa at han kunne komme innom med CV-en.

Fem uker etter denne samlingen ble sønnen ansatt i Norsk Helikopterservice. Lederen i Norsk Helikopterservice påpekte at dette skjedde etter grundig styrebehandling og han tilbakeviste at dette hadde sammenheng med at Norsk Helikopterservice skulle kunne få fordeler overfor Statoil ved å ansette sønnen til en Statoil-topp.

Han påpekte at han antok at Statoil hadde et profesjonelt forhold til slike ting og bemerket også at det var sønner av Statoil-topper i et annet konkurrerende helikopterselskap som i 2016 fikk betydelige markedsandeler i Norge på andre selskapers bekostning. 

Avtale?

Nå skal ikke retten ta stilling til korrupsjonssaken, den er avklart av påtalemyndigheten om at det ikke er grunnlag for å reise straffesak. Det Stavanger tingrett skal behandle er om det var en bindende avtale mellom Norsk Helikopterservice og Statoil. En avtale på 3 år pluss ytterlige to års opsjonsavtale. Kostnaden for Statoil lå på 236,5 millioner kroner.

I retten torsdag fortsatte Statoils advokat Thomas G. Naalsund med å få fram at det for Statoils side ikke var en pliktig avtale, men en intensjonsavtale som ikke var bindende, men under bearbeidelse sommeren og høsten 2016. Videre fikk Naalsund fram at Statoil høsten 2016 hadde grunn til å tvile på at Norsk Helikopterservice kunne starte opp tjenesten 10. januar.

Overfor Aftenbladet påpeker Naalsund at Statoil opprettholder at det var grunnlag for kanselleringen av helikopteravtalen, som følge av siktelsene for korrupsjon, betyr ikke at Statoil stiller spørsmål ved de senere henleggelsene.

– Statoil forholder seg fullt ut til at korrupsjonssaken er endelig avsluttet ved henleggelsen av saken, men opprettholder at det var riktig og forsvarlig å kontakte politiet om saken, sier Naalsund.

Publisert:
 1. Korrupsjon
 2. Norsk Helikopterservice
 3. Stavanger
 4. Equinor
 5. Stavanger tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Går av som statsråd og partileder

 2. Se Brodd, Hinna, Sola og Madla her

 3. Jærbuen var midtpunktet som alltid fikk ja - helt til han ville adoptere et barn.

 4. To personer skadet og seks biler involvert i trafikkulykke i Klepp

 5. KrF-topp i Rogaland: – Det kan godt være at Ropstad ikke er den rette til å lede partiet

 6. Her skal 8–10 boliger selges med 15 prosent rabatt