Satser på skifergass i Europa

ExxonMobil vil satse på skifergass i Europa. Etterspørselen etter gass kommer til å øke med rundt 60 prosent globalt fra 2010 til 2040, og gassen kan vare i 250 år til, mener det amerikanske oljeselskapet.

Publisert: Publisert:

ExxonMobil har sett på muligheter for skifergassproduksjon i Ungarn, Polen og Tyskland, men at dette er på et tidlig stadium.

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

ExxonMobil mener at for både olje og gass vil en større andel av verdens leveranser komme fra ukonvensjonelle kilder, som fra skiferformasjoner. Her hentes gassen ut fra tette bergarter.

Dette ble for bare noen år siden regnet som for dyrt, men Todd Onderdonk, senior energirådgiver i ExxonMobil sier at nye teknologier har revolusjonert industrien.

— I de siste 5 til 10 årene har vi utviklet komplisert teknologi som gjør det mulig å produsere denne gassen. I USA har vi derfor hatt en rask vekst i dette markedet, sier han til Aftenbladet.

Mer ukonvensjonell gass

ExxonMobil ser for seg at i gassmarkedet kommer andelen av det som blir produsert fra ukonvensjonelle kilder til å stige fra 10 prosent i 2010 til 30 prosent i 2040. Ifølge Onderdonk vil vi med skifergassen i tillegg til naturgass dermed ha en ressurs som varer i 250 år til med dagens etterspørsel.

— Derfor er vi nå også interessert i å ta det vi har lært i USA og bruke det i Europa, Sør-Amerika og Asia.

Onderdonk sier at ExxonMobil har sett på muligheter for skifergassproduksjon i Ungarn, Polen og Tyskland, men at dette er på et tidlig stadium.

— Vi må se på om det er økonomisk mulig å gjennomføre, samtidig som at vi jobber med myndighetene om hvilke forskrifter de har. Vi forventer ikke at veksten i dette markedet kommer til å bli like rask i Europa som i USA. Men en rekke land begynner å se potensialet, så vi tror at det vil utvikle seg i løpet av de neste 10 årene, sier han.

Snur ryggen til kull

— Over de siste årene har gass blitt en viktigere energikilde for framtiden, spesielt i elektrisitetsmarkedet. Vi tror at land i Europa og USA kommer til å snu ryggen til kull, spesielt på grunn av de store CO2-utslippene dette fører med seg, sier Onderdonk.

Han sier at i forhold til kull, kan klimagassutslippene reduseres med 60 prosent i elektrisitetssektoren dersom vi bytter det ut med gass.

I USA har skifergassindustrien derimot fått en del kritikk og selskaper har blitt anmeldt for påstander om lokale miljøødeleggelser.

— Det vi har funnet ut fra vår erfaring i USA, er at det er viktig å gå i dialog med lokalbefolkningen i forkant om hva som kommer til å skje når denne industrien kommer inn. Vi har lært mye, og vi er mer åpne nå. Bevis på suksess i denne industrien er hvor mye den er har utviklet seg, sier Onderdonk.

Hvert år deler ExxonMobil sitt syn på framtiden med verden. Rapporten – The outlook for energy - danner også grunnlag for selskapets videre investeringer.

På tirsdag hadde Onderdonk tatt turen til Stavanger for å presentere hovedpunktene i rapporten. ExxonMobil har for første gang sett så langt fram i tid som 2040. Følg energiredaksjonen på Twitter!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  3. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Kjørte i 108 i 60-sonen ved flyplassen - mistet førerkortet

  1. Olje og gass