Kull kan bli alternativ

Europa er i ferd med å legge planer for en karbonfri framtid. I overgangsfasen er kull med karbonfangst et reelt alternativ. Dette truer norsk gasseksport.

Statoil bruker mye penger på reklame for norsk gass. Her er gaten på flyplassen i Brussel tapetsert med bannere fra oljeselskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Kull med karbonfangst er helt vesentligi en overgangsfase, sier Paal Frisvold, styreleder i Bellona i Europa til Aftenbladet.

Frisvold forteller at i et land som Polen, der over 90 prosent av elektrisiteten er produsert fra kull eller brunkull, er en løsning som innebærer å gjøre kull karbonfri mye mer attraktivt enn å tro at man skal kunne gå fullstendig over til gass.

Andre land i Europa er også avhengige av kullkraft, og dersom det utvikles karbonfangstteknologi for kull blir dette like karbonnøytralt som gass med den samme teknologien.

Reklamerer for norsk gass

I Brussel er Statoil frampå med markedsføring av norsk gass. Flyplassen er tapetsert med bannere som forteller oss at norsk gass er viktig for Europas energiframtid, og at den er miljøvennlig.

Gass står i dag for rundt 25 prosent av energiforbruket i Europa. Norge er den 2. største leverandøren av gass til Europa, med en markedsandel på rundt 15 prosent. Den største leverandøren er Russland.

Statoil har siden januar i år satt inn offensiven for å promotere Norge som et land med leveringssikkerhet. I tillegg til bannerne på flyplassen i Brussel, har selskapet investert i reklame for norsk gass på andre flyplasser, spesielt i Tyskland.

Også i bysentra får folk et glimt av norsk gass, for eksempel gjennom en 1.600 m2 stor reklameplakat på Europaplatz i Berlin.

Veikart

Dette er fordi det EU-kommisjonen i desember skal legge fram et såkalt veikart, eller en plan for hvilke energikilder som skal brukes i framtiden i Europa. Det kommer også etter en periode med usikkerhet i forhold til Norges framtidige leveranser til Storbritannia.

Statoils direktør for naturgass Rune Bjørnson, uttalte til den engelske avisen The Times at den norske energigiganten kan komme til å kutte gassalget til Storbritannia dersom britene fortsetter satsningen på fornybar energi til fortrengsel for gass.

— Vi kan eksportere gassen vår til andre steder enn Storbritannia. Vi har gassen dere trenger, hvis dere vil ha den, sa Bjørnson.

I utkastet til EUs veikart er gass nevnt som en brobygger til fornybar energi, men det er ikke klart hvor lenge Europa vil komme til å bruke gass.

I forrige uke sa Øystein Michelsen, sjef for norsk sokkel i Statoil, at selskapet ønsker å vite om gassen har en plass i Europa lenger fram i tid enn 2020. — Vi trenger et klart og tydelig signal. Ellers må vi se oss om etter alternative markeder å få solgt våre produkter til, sa Michelsen.

Miljøvennlig

Også den norske regjeringen har vært frampå og prøver å overbevise europeerne at gass er både miljøvennlig og langsiktig.

— Vi prøver å få fram budskapet om at vi er leveringsdyktige. Dette er viktig for å bidra til at beslutningstakerne bestemmer seg for hvilken posisjon de vil ta. Det er en lang ledetid i denne industrien. Derfor er det viktig at man har en kunde som mener at gass er en del av løsningen, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe på fredag.

Men kull kan være et bedre alternativ for mange land, fordi en avhengighet av gass ikke bare betyr at EU-landene må importere norsk gass, mener Frisvold.

— Hvis de sier ja til norsk gass, sier de mer ja til russisk gass. Og Russland har vist seg å være en svært upålitelig eksportør gjennom de siste årene, sier han.

— Statoil gjør en politisk og taktisk feil. De hopper over at man ikke lenger aksepterer de lange kontraktene det er i dag på kjøp av gass, legger han til.

Publisert: