Aibel sikret milliardkontrakt med Equinor på Doggerbank

Aibel har vunnet en kontrakt av «betydelig størrelse», det vil si mer enn 2,5 milliarder kroner fra Equinor og SSE Renewables-konsortiet. Aibel skal levere to omformerplattformer til havvind.

Publisert: Publisert:

Omformerplattform Foto: Aibel

  • Elisabeth Seglem
    Journalist

Kontrakten gjelder verdens største havvindpark på Doggerbank-området i Nordsjøen. Det melder selskapet i en pressemelding onsdag.

Aibel skal levere to omformerplattformer til prosjektene Creyke Beck A og Creyke Beck B, med en opsjon på en tredje plattform, Teesside A. Plattformene skal installeres på Doggerbank på britisk sektor i Nordsjøen cirka 130 km nordøst for Yorkshire i England.

Creyke Beck A og B vil ha et «lean design»; de vil være såkalte jackets, bygget i stål og festet til havbunnen. Plattformene skal styres fra land og er ubemannet, og har heller ikke boligkvarter eller helikopterdekk. Tilgang til plattformene skjer via SOV (service operations vessel).

-Dette er en viktig strategisk milepæl for Aibel. Med denne utmerkelsen bekrefter vi vår posisjon som en foretrukket leverandør i det europeiske havvindsegmentet og styrker vår rolle i den pågående transformasjonen av energibransjen, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen i en kommentar.

Les også

Equinor barberer kostnadene i UK

Dogger Bank-prosjektet skal ledes fra Aibel i Haugesund. Foto: Jon Ingemundsen

De tre prosjektene vil ha en kombinert kapasitet på opptil 3,6 GW, noe som gjør Doggerbank til den største havvindparken i verden. Vindparken vil produsere nok energi til å dekke behovet til over 4,5 millioner hjem årlig, ifølge Aibel.

Les også

Equinor-direktør: – En fantastisk dag for oss

Mads Andersen Foto: Jon Ingemundsen

«Boom innen havvind»

I mai 2019 ble Aibel tildelt en tilsvarende kontrakt for havvindprosjektet DolWin5 fra den ledende europeiske nettoperatøren TenneT. Prosjekter innen fornybar energi utgjør en stadig større del av Aibels portefølje.

Doggerbank-prosjektet skal ledes fra Aibel i Haugesund, mens produksjonen av de to topside-modulene vil foregå ved Aibels verft i Thailand. 

Publisert:

Les også

  1. Equinor-sjefen om havvind: - Norge kan bli en stor eksportør av varer og tjenester til denne industrien

  1. Aibel
  2. Nordsjøen
  3. Equinor